Hlavní obsah

Palacký influencerem? V Hodslavicích přibližují rodáka moderním způsobem

Hodslavice

Nové lákadlo odkazující na nejslavnějšího rodáka Františka Palackého čeká už pár dní na návštěvníky Hodslavic na Novojičínsku. Jde o unikátní aplikaci, v níž uživatelé hledají odpovědi na dotazy spojené se zakladatelem moderního českého dějepisectví. Projekt nazvaný Palacký influencerem? má přiblížit osobnost českých dějin zejména náctiletým.

Foto: Visit Hodslavice

Aplikace Palacký inluencerem? přibližuje jednu z největších osobností českých dějin moderním způsobem zejména mladé generaci.

Článek

„Palacký influencerem? je projektem pro všechny návštěvníky Hodslavic, hlavně ale pro hromadné skupinové zájezdy, školní výlety, školní expedice nebo skupiny turistů,“ sdělila iniciátorka aplikace Lenka Šíchová. Dodala, že jde v podstatě o online pracovní list, v němž lidé odpovídají či tipují odpovědi na 12 otázek.

Do aplikace se dostanou pomocí QR kódu umístěného na plotě Pilečkova domu. Ten stojí hned vedle rodného domku Františka Palackého. „Celé je to hodně interaktivní, motivuje to k návštěvě všech míst v Hodslavicích spojených s Palackým. Děje se to zábavnou formou, aby to bavilo i náctileté, a je to vymyšlené jako reakce na aktuální fenomény současné generace: influencerství a youtubering, a tím to představuje Františka Palackého ze zcela jiného pohledu,“ nastínila.

Popsala, že po zodpovězení všech otázek aplikace každého uživatele ohodnotí, zařadí ho do žebříčku, ukáže mu jeho procentuální úspěšnost a vystaví také výslednou známku, kterou lze odeslat na jakýkoliv e-mail.

Palacký má ve svém rodišti vlastní vyhlídky

Domácí

„Celé jsme to koncipovali jako pracovní list pro žáky i studenty, od nichž může na konci dostat paní učitelka na svůj e-mail výslednou známku,“ poukázala autorka nápadu s tím, že kdo v odpovědích neobstojí, může si vše zopakovat.

„Je to udělané tak, aby byl každý uživatel motivován obstát a dostal jedničku. Kromě ní totiž uvidí i závěrečné překvapení,“ láká Šíchová s tím, že jejím přáním je, aby každý odjížděl z Hodslavic s jedničkou. „Protože aplikace učí věci, které se ve škole neučíte, ale jsou zajímavé a díky nim si zapamatujete Palackého úplně jinak. A určitě vám v hlavě aspoň něco zůstane,“ pousmála se.

Zatraktivnit téma

Šíchová věří, že právě pro žáky druhého stupně základních a studenty středních škol je aplikace ideální. „Pomůže pro ně zatraktivnit téma národního obrození, aby nebylo jen takové mrtvé, z učebnic, ale aby něco kolem něho zažili,“ uzavřela.

Na vývoji aplikace se s Šíchovou podílel student 3. ročníku olomouckého gymnázia Hejčín Jan Kostka alias Krychlič. Ten je spoluautorem i hodslavské pouliční galerie s rozšířenou realitou. Kromě ní najdou zájemci v Hodslavicích i další turistické atrakce provázané s Palackým. Například šest fotopointů, jeho rodný domek nebo hospodu a kostelík, kam chodíval. Přehled všech lze nalézt v nezávislém internetovém průvodci Visit Hodslavice.

Návštěvnost zámku v Lysicích po obnově zahrady za takřka 200 milionů láme rekordy

Cestování

Výběr článků

Načítám