Hlavní obsah

Ostrov s překrásnými plážemi stráží jedna z nejjedovatějších evropských zmijí

Ostrov Milos je součástí Kyklad a vyniká nevšedními panoramaty, jež se formovala vulkanickou činností. Tajemné skalní útvary, dechberoucí pláže i měsíční krajina sem každoročně lákají tisíce turistů. Ostrov je výjimečný i objevem Venuše Mélské, jednoho z nejznámějších děl starořeckého sochařství, a přítomností přísně chráněného plaza zmije milóské.

Foto: Profimedia.cz

Měsíční krajina u pláže Sarakiniko láká na Milos tisíce turistů ročně.

Článek

Sopečný ostrov ležící severně od Kréty má rozlohu zhruba 150 kilometrů čtverečních a žije na něm asi pět tisíc stálých obyvatel. Z České republiky se na něj letecky dostanete s jedním až dvěma mezipřistáními, praktičtější a výrazně levnější je doletět na Santorini a odtamtud na Milos pokračovat dvě hodiny lodí. K poznávání poměrně hornatého ostrova je pak ideální zapůjčení automobilu. Ti sportovněji založení mohou využít nové organizované projížďky na elektrokole.

Možnosti, kam se vydat, jsou široké. Hlavním městem ostrova je Plaka, kde žije většina místních. Okouzlí tradiční bělostnou architekturou, úzkými uličkami a výhledy do zátoky Adamantas pod ním, nachází se totiž na kopci. Kochat se můžete četnými kostely i zříceninou hradu ze 13. století, z níž je nádherný výhled na západ slunce.

Foto: Profimedia.cz

Plaka je dobrým výchozím bodem k objevování ostrova.

Dozvědět se více o historii ostrova můžete v archeologickém muzeu či muzeu folklóru. Archeologické muzeum se honosí i kopií Venuše Mélské, mramorové sochy nadživotní velikosti z prvního století před naším letopočtem, jež pravděpodobně znázorňuje řeckou bohyni lásky Afroditu a která byla náhodou objevena farmářem právě zde v roce 1820. Originál je ozdobou pařížského Louvru.

Foto: Profimedia.cz

Venuše Mélská byla nalezena na ostrově Milos.

Ty nejkrásnější pláže a vesničky

Milovníci nevšedních panoramat a nadšení fotografové by si neměli nechat ujít návštěvu větrných mlýnů nad vesnicí Triovasalos ani měsíční krajinu na pláži Sarakiniko na severu ostrova. Bělostné skalní útvary patří k nejfotografovanějším řeckým krajinám.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Kleftiko je jedním z největších lákadel ostrova.

Z Adamantas, jež je jedním z největších přírodních přístavů ve Středomoří, můžete vyrazit za krásami ostrova na výletní lodi. Nenechte si ujít zátoku Kleftiko, která dříve sloužila jako úkryt pirátů. Sněhobílé skály, jeskyně a tyrkysově modrá a křišťálově čistá voda v Evropě jen těžko hledá konkurenci.

Autem vyrazte do vesnice Klima s pestrobarevnými garážemi pro lodě na břehu moře. Vesnice má jen dvacet stálých obyvatel, ale při návštěvě ostrova by bylo hříchem ji vynechat. Rybáři využívají zimoviště lodí jako letní byty.

Foto: Profimedia.cz

Garáže lodí ve vesnici Klima jsou velmi fotogenické.

Mlýny a kykladskou architekturu si zase užijete ve vesnici Tripiti, nedaleko níž se nacházejí známé křesťanské katakomby datované mezi prvním až pátým stoletím.

Nejoblíbenější turistickou kratochvílí však zůstávají překrásné pláže, jichž je více než 70.

Vyjma již zmíněných Sarakiniko a Kleftiko je to třeba unikátní pláž Sikia ve stejnojmenné jeskyni s kruhovým otvorem nad hlavou. Další specialitou je pláž Papafragas, téměř kompletně obklopená skalami do tvaru trojúhelníku, kde moře vytváří průzračný bazén.

Foto: Profimedia.cz

Už jste se koupali na pláži v jeskyni? Pokud ne, Sikia je ideální volbou.

Další nevšední kráskou je Tsigrado. Abyste se na ni ale dostali, musíte zdolat nějaký ten žebřík a zachytit se lana. Sestup a následný výstup proto není úplně pro každého.

Na pláži Firiplaka naopak naleznete lehátka i slunečníky, vzdálenější část není organizovaná. Mělčí voda půvabných tónů, jemný písek a okolní načervenalé útesy z ní činí ideální útočiště pro všechny věkové skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Parafraga si jen tak nespletete.

Pláž Thiorichia je dostupná jen autem s pohonem 4×4, nebo lodí. Nadchne milovníky industriálního designu a tajemna. Nachází se totiž u starých sirných dolů, jež okolním skalám propůjčily nevšední odstíny. Rezavé vybarvení pro někoho možná není ideální dovolenkovou kulisou, ale pokud hledáte něco jiného nebo zajímavé scenérie na sociální sítě, jste na správném místě. Nemluvě o zlatém písku a až neuvěřitelně čisté vodě.

V podobném duchu by se dalo pokračovat dlouho, zmínit je ale třeba ještě další specifikum, ohroženého obyvatele ostrova, kterého ne každý touží potkat.

Endemický obyvatel

Jde o Macrovipera schweizeri, tedy zmiji miloskou. Podle odhadů žije na ostrově okolo 2000 posledních exemplářů. Vyjma Milosu se vyskytuje pouze na třech dalších ostrovech Kyklad, jsou jimi Sifnos, Kimolos a Polyaigos.

Foto: Profimedia.cz

Zmije miloská je endemickým druhem, na který lze narazit jen na čtyřech kykladských ostrovech.

Zmije dorůstá délky maximálně jednoho metru a uštknout dokáže až ze vzdálenosti 70 centimetrů. Disponuje silným jedem, při kousnutí je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Had se nejčastěji vyskytuje v okolí vody, vyhledává zejména vyschlá koryta potoků a křoviny kolem nich. Dokáže vylézt na keře i do větví stromů, nikdy proto nechoďte koryty pod větvemi. Dále vyhledává louky, nízké porosty a kamenité zídky. Zmije je přísně chráněná, pravděpodobnost, že se s ní turisté potkají, není velká. Pokud k tomu dojde, vyhněte se jí širokým obloukem a rozhodně ji nepronásledujte. Nevyprovokována obvykle neútočí.

Anketa

Láká vás návštěva ostrova Milos?
Rozhodně, podle všeho se jedná o krásné místo.
40,5 %
Láká, ale možnost narazit na silně jedovatého hada by mě asi znervózňovala.
16,5 %
Ne, vyrazím raději někam, kde se nebudu bát procházek krajinou.
30,2 %
Vůbec, zvolím raději lépe dostupnou dovolenkovou destinaci.
12,8 %
Celkem hlasovalo 7153 čtenářů.

V Řecku omezí výletní lodě. Turistů na ostrovech je prostě moc

Cestování

KVÍZ: Poznáte nejkrásnější řecké pláže?

Cestování
Související témata:
Kyklady
Řecké ostrovy
Ostrov Milos

Výběr článků

Načítám