Hlavní obsah

Ostrov Rhodos láká turisty i na jaře. V moři se dá koupat, ceny jsou nižší

Rhodos

Jarní plážové destinace nejsou jen na africkém pobřeží, ale také v Evropě. Stačí si v dubnu či květnu zaletět na Madeiru, Kanárské ostrovy, Kypr, do Turecka či na jižnější řecké ostrovy. Jedním z těch nejjižněji položených řeckých ostrovů je Rhodos, kde se opravdu v moři bez problémů vykoupete už v dubnu.

Jarní ostrov RhodosVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

Samozřejmě záleží i na počasí, které je na jaře na Rhodosu o něco proměnlivější než v létě, ale v dubnu si klidně vychutnáte počasí mezi 23 až 30 stupni. Takže pokud si chcete užít téměř prázdné pláže, nevadí vám teplota moře kolem 20, 21 stupňů Celsia a menší počet otevřených barů a restaurací, tak je jarní dovolená na Rhodosu pro vás jako stvořená.

Za odměnu dostanete nižší ceny ubytování, služeb i jídel v restauracích před sezonou, památky nezaplněné davy lidí a ostrov vonící olivovníky a dalšími rozkvétajícími stromy, keři a rostlinami.

Levné letenky i praktická silniční síť

Výhodou také je, že nízkonákladová společnost Ryanair nabízí lety na ostrov Rhodos od dubna až do konce října. Ceny zpátečních letenek na osobu s příručním zavazadlem z Prahy pořídíte i kolem 1500 korun. Samozřejmě levnější jsou mimo sezonu. Levně letět na Rhodos se dá i z Vídně či Krakova.

Jedna z nejkrásnějších řeckých pláží láká na filmovou romantiku

Cestování

Silniční síť na Rhodosu je navržena velmi prakticky. Kolem dokola ostrova vede hlavní silnice, která je dostatečně široká a kvalitní na to, abyste bez jakýchkoliv potíží přejeli Rhodos od jednoho konce k druhému za tři čtvrtě hodiny. Lze se tedy po ostrově přesouvat za pár eur i místní hromadnou dopravou, nebo pak taxíkem či zapůjčeným autem.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pláž ve vesnici Stegna

Ubytování se dá levně sehnat přes ubytovací weby především v menších vesničkách, jako jsou například Stegna, Afantou, Kremasti nebo také v letovisku Faliraki.

Výlet lodí do Turecka a na ostrovy

Rhodos patří do Dodekanéského souostroví, klimatické poměry i teploty moře jsou tu velmi podobné jako na Turecké riviéře, kde se na jaře také vykoupete. Z pláží na severu ostrova dokonce na turecké pobřeží dohlédnete a můžete si i udělat do Turecka z Rhodosu jednodenní výlet na lodi. Plavba trvá mezi jednou a dvěma hodinami a přistanete v tureckém přístavu Marmaris. Potřebujete k tomu ale pas, na Rhodos vám přitom z Česka stačí jen občanský průkaz.

Kromě plavby lodí do Turecka je možně si užít celodenní plavbu na tři nedaleké ostrovy v Egejském moři. Jsou to ostrovy Symi, Kos a Nysiros. Rhodos má i úžasnou atmosféru díky svým starověkým památkám. Stačí si projít staré město se středověkým hradem v Rhodu, které je památkou UNESCO, nebo se vyšplhat mezi bílými domečky až na Akropol tyčící se v dalším historickém letovisku Lindos.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Akropole v Lindosu

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Historické městečko Lindos

Různé druhy pláží a dvě moře

Rhodos patří mezi nejslunečnější ostrovy Středozemního moře. Zajímavostí je, že se u něj slévají dvě moře: Středozemní a Egejské. Tento přírodní úkaz můžete pozorovat na severu a jihu ostrova.

Na Rhodosu je kolem 55 pláží různého druhu. Z jedné strany, té západní, je ostrov více větrný a jsou zde oblázkové pláže, na východě si užijete pláže písečné a také zde méně fouká. Na jaře se dá zažít ale i opačná situace.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Kamenitá pláž ve městě Rhodos: Akti Kanari beach

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Jedna z nejkrásnějších pláží na Rhodosu: pláž Tsambika

Pokud vás tedy omrzí písek, tak se můžete další den přesunout na pláž kamenitou. Najdete zde pláže vhodné pro rodiny s dětmi s pozvolným přístupem do vody, ale také skalnaté romantické zátoky. Oblíbenými plážovými letovisky jsou Faliraki, Ixia, Archangelos, Kolymbia, Pefki, Lalyssos, ale také historická města Lindos a hlavní město ostrova Rhodos.

Mystický klášter Tsambika nad nejkrásnější pláží

Zajímavá je i zátoka mexicko-amerického herce Anthonyho Quinna, který zde natáčel jeden ze svých filmů a místní po něm lokalitu pojmenovali. Tou možná nejkrásnější pláží je však prý pláž Tsambika. Jde o tři a půl kilometru dlouhou písečnou pláž s pozvolným vstupem, nad kterou se tyčí skály.

A na jedné z nich stojí klášter Tsambika, který má zajímavou historii. Vede k němu 300 schodů, po cestě i nahoře se kocháte nádhernými výhledy na skály, útesy a moře, prostě máte krásy ostrova jako na dlani. A pak ještě zjistíte zajímavou informaci, že klášter hlídá, aby se populace na Rhodosu rozrůstala.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Schody ke klášteru Tsambika s nádherným výhledem na ostrov.

Podle legendy totiž klášter postavil muž, který se sem chodil modlit, aby jeho žena konečně otěhotněla. Dosud sem chodí páry a modlí se za narození vytouženého dítěte. A prý to funguje. Kolem oltáře proto stojí nejen hořící svíčky, ale také různé panenky vypadající jako miminka. Je to mystické místo.

Užijete si i rhodské speciality

Na Rhodosu ochutnáte samozřejmě nejen řecká tradiční jídla, ale i místní dobroty přímo z ostrova. V Archangelosu například mají tradiční pochoutku v podobě rajčatových placiček s mletým masem, mátou a cibulí. Ve městě Rhodos zase čepují pivo Zythos Vap, které se vyrábí přímo na ostrově. A milovníky piva určitě neurazí.

V tavernách si pak můžete dát moussaku, dolmades, stifado, souvlaki i keftedes. Nechybí klasický gyros, tzatziki, pita, ouzo či víno retsina. Pokud chcete s místními ochutnat za dobré ceny čerstvé ryby a mořské plody, tak navštivte síť jídelen Aegean Fish. Je například i v Rhodosu kousek od starého města, naproti tržnici. Tam pak seženete i místní vynikající ovoce, třeba rhodské jahody, kterým je na začátku června věnován i Jahodový festival.

Všechno tady zdražuje, říkají Řekové. Přesto čekají rekordní sezonu

Cestování

Řecko rozdává 25 tisíc pobytů zdarma

Cestování

Výběr článků

Načítám