Hlavní obsah

Ostrov, kde servírují víno místo vody

6:11
6:11

Poslechněte si tento článek

Vietnamský Phu Quoc je ostrovem mnoha lákadel. Tím hlavním je nesporně 150kilometrové pobřeží s krásnými písečnými plážemi, které obklopuje nefritově zbarvené moře. Zamíříte-li, podobně jako tisíce dalších Čechů během této zimní sezony, do jednoho z resortů koncentrovaných především na severu, zjistíte o něm jednu úsměvnou pravdu. V hotelu je snazší dostat se k šumivému vínu než k perlivé vodě.

Vietnamský Phu Quoc je oblíbeným dovolenkovým cílemVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Po příjezdu se usadím ke stolu k večeři a po chvíli přichází číšník. Anglicky si vyměníme pozdravy a přecházím k objednávce. „Sparkling water, please.“ Muž středního věku pokývne a přinese sklenici šumivého vína. Možná mám prostě špatný přízvuk. „Sparkling water, please, not a sparkling wine,“ zkouším to spíš britskou než americkou angličtinou, ale bez úspěchu. Problém vyřeší elegantně, zajde pro kolegyni.

Tak teď už to půjde, říkám si. Jenže nepůjde. Oba zmateně pokukují po orosené sklenici perlivky na stole. Teď už shánějí pomoc dva a přichází příjemně vyhlížející žena v elegantnější uniformě, zjevně jejich nadřízená. „Sparkling water, please.“

„O. k.,“ usměje se Vietnamka a zeptá se, jestli chci jednu sklenici. Odpovídám, že k večeři si dám raději celou lahev. Uznale pokývne hlavou a odchází.

Největší vietnamský ostrov jako středobod nezřízených gastronomických orgií

Cestování

Perlivé rovná se víno

Za chvíli se vrací s lahví perlivého vína. Než stihnu zaskočená cokoli říct, špunt vyletí do vzduchu a spolu s další sklenicí na stopce ji postaví přede mě. No, na dovolené se, koneckonců, můžou stát i horší věci, než že člověk dostane místo minerálky lahev vína a k tomu ještě další sklenici francouzské šumivky, že? A tak ke smaženým nudlím s krevetami usrkávám bubliny. Kdo já jsem, aby kvůli mně přišly vniveč?

Další den ráno slunce svítí, ptáci zpívají a na pláži si opět naivně objednávám perlivou vodu. Pokývnou na znamení pochopení a přinesou opět perlivé víno. Sice jej v rámci all inclusive stravování neplatím, ale ta voda by se na poměrně silném asijském slunci opravdu hodila.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Víno místo vody je pro většinu českých turistů záměna, které se příliš nebrání.

Velmi brzy přijdu na to, že kamenem úrazu bylo slůvko „sparkling“, tedy perlivá. Perlivé je pro tamější zaměstnance jasným synonymem pro víno. S konkrétní servírovanou značkou bublinkové vody Perrier není žádný problém.

Pracovat se relativně dá i se slovním spojením soda water. Značná část nápojů, které dorazí na stůl nebo do plážové kabany, je navíc zásadně francouzské produkce. Ne že bych si stěžovala, v Asii jde o obrovský nadstandard. Ale na první dobrou se to člověku zdá trochu z ruky.

Přetrvávající vlivy Francie

Za francouzskou stopou ve Vietnamu je třeba zabrousit trochu do historie. Konkrétně na přelom 19. a 20. století, kdy byl Vietnam, tehdy součást tzv. Francouzské Indočíny, ve francouzském područí. To trvalo šest desetiletí a do Vietnamu vyjma koloniální architektury zavedlo také křesťanství, jazyk a francouzskou gastronomii, jejíž vlivy jsou v zemi snadno pozorovatelné i v současnosti.

Považte třeba jen nejpopulárnější pouliční jídlo bánh mì, což je vlastně světlá křupavá bageta plněná nejčastěji nějakým masem či klobáskou, nakládanou zeleninou, jemnou paštikou, koriandrem, majonézou a chilli. Propojení Francie a Vietnamu na výbornou. To je specialita, kterou si můžete objednat za pár korun i ve všech koutech ostrova.

Pro nějakou tu perlu koloniální architektury byste si však museli zaletět hodinovým letem na pevninu do přilehlého Ho Či Minova Města, kde stojí kouzelná červená katedrála, „saigonský Notre Dame“. A jen pár kroků vedle najdete úchvatnou budovu pošty, která plní svůj původní účel dodnes.

Vietnamský Český Krumlov? Hoi An člověka donutí nesledovat hodinky

Cestování

Tak trochu jiné víno

Vietnamské podmínky však oblíbené francouzské plodině, vinné révě, zrovna nesvědčí. I proto místní dlouho hledali alternativu, kterou nakonec našli v rostlině Rhodomyrtus tomentosa, tzv. myrtě růžové.

Stálezelený keř z čeledi myrtovitých dorůstá výšky až několika metrů a pro přípravu vína, kterým je Phu Quoc vyhlášený, jsou klíčové jedlé sladké plody. Z těch se na ostrově vyrábí také různé další pochutiny, nejčastěji želé, marmelády a sirupy. Sytě zbarvený květ myrty růžové pak skutečně nelze přehlédnout.

Sim víno je specialitou Phu QuocuVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

Sim víno potěší především milovníky koktejlů, jeho sladká, a přitom svíravá chuť se skvěle hodí k míchání s tonikem, takový „simtonik“. Konzumuje se ale i samotné jako příjemný aperitiv. A doporučován je zejména po mořských plodech, které jsou na ostrově „pečené vařené“ a neobejde se bez nich snad žádné pořádné stolování. Nutno dodat, že za ceny, které v Česku obvykle stojí kuře.

Podle místních má konzumace Sim vína i příznivé zdravotní účinky. Údajně podporuje trávicí systém a skvěle funguje na pocit těžkého žaludku a všemožné zažívací obtíže. Má být též plné antioxidantů a bývá doporučováno při dlouhodobé slabosti a anémii.

Na ostrově se nachází hned několik destilérek, které je možné navštívit a vyjma ochutnávky se pokochat rozkvetlými voňavými keři v přilehlých zahradách.

Rady na ostrov Phu Quoc

Ve Vietnamu se platí vietnamskými dongy, za 1000 korun dostanete přibližně 1,05 milionu dongů. Vhodné na směnu jsou hlavně americké dolary, předem však zkontrolujte bankovky. Poškozené vám na ostrově nevezmou. Není problém ani vybrat peníze z bankomatů, jen počítejte s poplatky ve výši desetikorun a tím, že vás značná část bankomatů nenechá vybrat víc než 3 miliony dongů, tedy více než 3000 korun.

Taxíky jsou na ostrově levné, a ač většina řidičů nevyplodí ani větu anglicky, jsou velmi dobře naučení komunikovat s turisty překladačem. Na ostrově si můžete pronajmout i moped, doporučit to však lze jen zkušenějším řidičům.

Exotické ovoce koupíte na každém rohu a velmi levně. Pokud vám přijde ovoce na vyhlášeném Nočním trhu už tak levné, zkuste vyrazit do nějaké z místních vesnic. Ceny tam budou třetinové. Vietnamská kuchyně je obecně cenově dostupná, chutná a navíc také poměrně zdravá.

Cesta na ostrov je mimo zimní turistickou sezonu poměrně složitá. Asi nejpraktičtější je letět do Hanoje přes Dubaj s Emirates či flydubai a z vietnamské metropole poté letět na ostrov přímým letem. Velmi příjemnou alternativou v období české zimy je přímý charterový let na ostrov přímo z Prahy, který vypravuje skupina Der Touristik, tedy CK Fischer a EXIM tours. Nespornou výhodou také je, že pokud se nevypravíte na vietnamskou pevninu, na ostrov si nepotřebujete vybavovat žádná víza.

Lístky do oblíbených zábavních parků můžete zakoupit i předem po internetu, a díky některým výhodným akcím tak ušetřit oproti nákupu na místě.

Mezi další zajímavé kratochvíle na Phu Quoku patří zejména návštěva pepřových, perlových a hedvábných farem. Během jediného dne se tak můžete nově obléct, přizdobit, zakousnout některou z delikates s tím nejčerstvějším pepřem, zapít to antioxidanty a pak si spokojeně lehnout pod palmy. Prostě dovolená, jak má být.

Pět „P“ exotického ostrova, kde čeština na plážích dominuje

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám