Hlavní obsah

Ostravská zoo nechá své rybníky přírodě. Chce přilákat původní druhy zvířat

Ostrava

V areálu ostravské zoo bylo v průběhu let vybudováno pět průtočných rybníků, které jsou napájeny několika drobnými vodními toky, ale i průsakovou vodou z přilehlé haldy. Rozkládají se na ploše cca 3,8 hektaru. Zahrada nyní chystá změnu: chce všechny rybníky nechat přírodě, aby podpořila místní biodiverzitu.

Foto: Zoo Ostrava, Monika Vlčková

V ostravské zoo je pět rybníků.

Článek

„Jsme na začátku nové etapy. Na rybnících jsme postupně ustupovali od produkčního hospodaření. Teď chceme ponechat všechny rybníky v režimu přírodě blízkému, abychom podpořili místní biodiverzitu. Jelikož budou rybníky dál plnit i roli expoziční, jsou na nich například ostrovy pro lemury či jsou součástí výběhů kopytníků, tak je ale nelze nechat zcela bez zásahu,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Dodala, že tyto zásahy však budou vedeny odborně, aby spěly k vytváření různých přirozených biotopů: od rákosin přes pobřežní rostlinná, ale i planktonní společenstva až po stojaté tůně s průzračnou vodou s hejny ryb. Zoologická zahrada se inspirovala svým přirozeným mokřadem, který poskytuje útočiště volně žijícím živočichům z vodního prostředí, ale také mokřadním rostlinám.

Foto: Zoo Ostrava, Pavel Vlček

Mokřad, který v ostravské zoo vznikl přirozeným způsobem.

„Byli jsme svědky prudkého nárůstu biodiverzity, stačilo přírodu nechat, ať si žije svým vlastním životem. Objevili se zde čolci obecní, vážky, užovky obojkové, a dokonce i vydry,“ líčila Nováková s tím, že když byly rybníky ponechány v minulosti takovému režimu, tak i k nim to přilákalo vzácnější vodní ptáky. „Začaly zde hnízdit potápky malé. Pak ale byli do rybníků vysazeni kapři, ti rozvířili rybniční bahno a potápky zmizely. Rybniční soustavu přitom vyhledávají i další druhy jako ledňáčci říční, slípky zelenonohé a další,“ popisovala mluvčí.

Foto: Zoo Ostrava, Enrico Gombala

K rybníkům v ostravské zoo přilétá i ledňáček říční.

Výměna kaprů za původní ryby

Zoo chce rybníky do přírodního režimu převést pozvolna během několika let. Jedním z kroků bude i výměna rybích obyvatel: kapry nahradí původní druhy ryb jako plotice, perlíni, karasi obecní, okouni a cejni.

„Proto budeme rybníky postupně vypouštět a vylovovat. První bude vypuštěn a vyloven v sobotu 12. října rybník, který je součástí expozice Pevninské ostrovy a je pod Čitvánem. Návštěvníci mohou výlov sledovat, ale vylovené ryby nebudeme prodávat, ty totiž poslouží jako krmivo pro naše chovaná zvířata,“ vysvětlila mluvčí. Další rybníky budou následovat v dalších letech.

V Ostravě chystají chov tučňáků. Lidé je budou pozorovat hlavně pod vodou

Koktejl

Výběr článků

Načítám