Článek
Tuorta da Nusch zní název této sladkosti v retorománštině a sluší se jej zmínit už jen proto, že právě tento region Švýcarska udržuje zmíněný jazyk při životě. Hovoří jím přitom méně než jedno procento Švýcarů. Češi tuto část země helvétského kříže často poznali díky tomu, že se tudy projíždí do oblíbeného italského Livigna. A netrvalo dlouho a někteří se sem začali vracet. Za krásnou přírodou, malebnými horskými a podhorskými vesničkami i regionálními pochutinami.
Jak už to tak v horách a jejich okolí bývá, zdejší strava je poměrně hutná a poctivá. To samé platí i pro sladkosti. Oblíbené jsou nejrůznější ovocné chlebíčky, populární jsou zejména ty s hruškami či meruňkami. Pokud bychom však měli jmenovat jeden dezert, kterým je region Dolního Engadinu a údolí Val Müstair vyhlášený, byl by to engadinský ořechový koláč, německy Engadiner Nusstorte, po místním pak Tuorta da Nusch. Zkonzumovali jsme jich hned deset, abyste vy už mohli jít na jisto.
Pastizaria Cantieni, Ftan
Tento ořechový koláč působil už při prvním soustu velmi hutně, přesto ne příliš sladce. Ač to nedává moc smysl, chuť ujíždí místy jemně do ovocna až kyselkava, výrazná ořechovost náplně ji však příjemně zaobluje. Těsta je v tomto koláči extrémně málo, v chuti nefiguruje skoro vůbec.
Hodnocení: 7/10
Ve švýcarském hotelu mají bolehlav i abstinenti
Meier-beck, Santa Maria Val Müstair
Velmi poctivá ořechová laskomina v bio kvalitě. Použité vlašské ořechy pocházejí výhradně ze Švýcarska. Poctivá porce karamelu dotváří komplexní a výraznou chuť zákusku. Místní moc dobře vědí, proč je tato pekárna v oblasti Val Müstair vyhlášená. Koláč patří k těm dražším, to je však dáno již zmíněnou bio kvalitou použitých surovin.
Hodnocení: 8/10
Zámecký hotel Chasté, Tarasp
Ořechy jsou králem této sladké pochoutky. Asi nejořechovější z testovaných koláčů, vlašské ořechy vskutku dominují. Příjemným „podzvukem“ je jemná karamelovost náplně, které je v koláči vskutku hodně. Až skoro nezbyl žádný prostor na těsto, což nám v tomto případě ani nevadilo. Na patře zůstává zcela jemná nóta lehoučce připáleného karamelu, nikoliv nepříjemná. S černou kávou dokonalý.
Hodnocení: 9/10
Furnaria Schlatter, Scuol
Téměř nesladké těsto nevýrazné chuti. Máslovost těsta zcela zaniká pod karamelovostí směsi, chybí přitom tolik důležitá výrazná chuť vlašských ořechů. Působí o něco méně kaloricky než většina dalších ořechových koláčů, je však až trochu fádní. Imponovat může snad jen těm, kteří mají rádi méně sladké laskominy. Těsto však o výraznější chuť přímo žadonilo.
Hodnocení: 5/10
Aldier's Hotel, Sent
Moderní zpracování klasického zákusku. Už samotný název Die Andere Nusstorte (Jiný ořechový koláč) naznačuje, že tady bude leccos jinak. A také že ano. Pistácie, piniové oříšky nebo sultánky jsou ingrediencemi, které v klasickém engadinském ořechovém koláči nenajdete. To vše je zalité poctivou vrstvou extrémně chutného karamelu. Skutečně sofistikovaná sladkost, která ukazuje, že drobné vykročení z tradic nemusí být vždy ke škodě. Poznáte i podle netypického čtvercového tvaru.
Hodnocení: 9/10
Bäckerei Heinrich, Zernez
Tento ořechový koláč nezklame. Je z něj patrné, že vychází z tradiční receptury, a pokud máte rádi kvalitní máslové těsto a poctivý karamel, bude vám chutnat. Měli jsme jen trochu pocit, že chyběla výraznější chuť ořechů, kterou prostě od dezertu s názvem „Nusstorte“ člověk tak nějak přirozeně očekává. Jediný koláč, kde jsme se neshodli v číselném hodnocení. Jedna osmička a jedna sedmička dávají dohromady sedmičku, protože žena má vždy pravdu.
Hodnocení: 7/10
Bäckerei Bott, Müstair
Jednoznačně nejvyšší poměr těsta vůči ořechovo-karamelové náplni. I to činí tento dezert velmi těstovým a celkově tak chuť evokuje spíše tradiční britské máslové sušenky než engadinský ořechový koláč. Máslovost na patře přebíjí ořechovost a to je skutečně škoda. Značně drobivý.
Hodnocení: 6/10
Bäckerei Not Clalüna, Sent
Těsto. Moc máslového těsta. Poměrně hodně sladký vzhledem ke konkurenci. Konzistence podivně křupinkavá, někdo asi míchal cukr při tvorbě karamelu a ten zhrudkovatěl. Sečteno podtrženo, nic zajímavého. Jakákoliv erudovaná chuť, kvůli které se člověk běžně nadšeně těší na další sousto tohoto zákusku, chybí.
Hodnocení: 4/10
Bäckerei Konditorei Giacometti
Přiznáváme, nemělo by se to stát, ale zapomněli jsme na něj. Zatímco některé ořechové koláče jsme pozřeli hned v Dolním Engadinu, několik jsme si jich přivezli domů. A na tenhle jsme prostě zapomněli a ochutnali ho po TŘECH měsících, na samotném konci jeho doby trvanlivosti. Snad ani nepřemýšlet, zda by nebyl ještě lepší zcela čerstvý. Pekárna Giacometti je v Unterengadinu vyhlášená a my už chápeme proč. Chutě dohromady ladí fantasticky a křehký byl i po zmíněných třech měsících. Palec nahoru.
Hodnocení: 9/10
Tuortaria Daniela, Sent
Tento ořechový koláč není příliš sladký, na první ochutnání je možná snad až trochu nenápadný. Přesto má úplně vše, co si od tohoto zákusku slibujete. Chutě ladí, ořechy ořechují a vy máte pocit, jako kdyby vám ho právě naservírovala vaše babička, protože přece není možné, aby něco chutnalo tak skvěle z „obyčejné“ cukrárny. Po třetím soustu už nechcete přestat jíst, je vysoce návykový. Vítěz našeho tuze sladkého testu.
Hodnocení: 10/10
Jistě jsme vám barvitým popisem jednotlivých koláčů udělali pořádné chutě. Engadiner Nusstorte sice nejlépe chutná v místě původu, ale pokud byste snad nemohli okusit tuto laskominu v její domovině, přinášíme vám zcela základní recept. Snad se vám vydaří a slavný Tuorta da Nusch vám bude chutnat stejně tak jako nám…
Recept na Engadinský ořechový koláč
Tento recept se vztahuje na koláč o průměru cca 28-30 centimetrů. Připravte si tedy odpovídající formu nebo přizpůsobte množství použitých surovin velikosti vaší formy.
Suroviny
cukr | 485 g |
podrcené vlašské ořechy | 250-300 g |
smetana | 2 dl |
hladká mouka | 375 g |
margarín/máslo | 220 g |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
Příprava
Náplň:
- Odvažte 335 gramů cukru do pánve a začněte cukr pomalu zahřívat. Setrvejte až do chvíle, kdy začne pěnit. Nemíchejte ho průběžně, jinak zhrudkovatí.
- Když začne cukr pěnit, přidejte vlašské ořechy a dobře je s cukrem promíchejte. Sundejte z plotny dříve, než cukr příliš zhnědne.
- Hned po stažení z hořáku přidejte smetanu a nechte ji vyvařit.
- Nechte vzniklou sladkou ořechovou směs vychladnout.
Těsto:
- Smíchejte mouku, margarín/máslo, zbývajících 150 gramů cukru, vejce a sůl. Z těchto ingrediencí vytvořte klasickým způsobem těsto.
- Rozdělte těsto na tři části, dvě stejně velké a jednu o něco málo menší. Nenervujte se přesnou gramáží. Pokud však nemáte rádi vágní postupy v receptech, tak nechť mají ony tři díly 35, 35 a 30 procent hmotnosti celku.
- Dvě stejně velké části těsta rozválejte tak, aby mohly směřovat na dno formy a posléze i na samotný vršek koláče. Připomínáme, že forma by měla mít v průměru 28 až 30 centimetrů.
- Ze zbylé části vytvarujte váleček, který rozprostřete podél okraje formy a který po upečení vytvoří vnější okraj koláče.
- Na spodní vrstvu těsta rovnoměrně rozprostřete připravenou náplň. Nesmí být teplá!
- Vytvořený koláč přikryjte vrchní vrstvou těsta.
- Pečte v nižším patře trouby zhruba na 200 °C po dobu 40 až 45 minut.
- Koláč vyjměte z formy okamžitě po vyndání z trouby, abyste zabránili jeho přilepení.