Článek
1. Bezpečnost především
Chile je nejvyspělejší zemí Jižní Ameriky a totéž lze říct i o jeho hlavním městě. Je asi o čtvrtinu rozlehlejší než Praha a žije v něm skoro pětkrát více obyvatel. Země je také vzhledem ke standardům kontinentu velmi bezpečnou, neoperují v ní totiž žádné drogové kartely.
Andy obklopující město navíc nepřeletí komáři nakažení virem zika, horečkou dengue, žlutou zimnicí ani malárií, které se v různé míře vyskytují v okolních zemích. To vše činí Chile s největším letištěm v Santiagu ideální destinací pro seznámení se s Jižní Amerikou v tom nejbezpečnějším možném balení.
2. Skvělé víno
Víno je samo o sobě důvodem, proč do země zavítá značná část cestovatelů. Díky skvělým klimatickým podmínkám totiž zdejší mok, v němž má být pravda, patří mezi nejlepší na světě. Je také vývozním produktem číslo jedna. Překvapivě působí informace, že pouze deset procent z ohromného množství zůstává v Chile, zejména v Santiagu, a zbytek jde na vývoz. „Zdejší lidé pijí spíš pivo. Většina si totiž myslí, že víno způsobuje alkoholismus,“ vysvětluje průvodce s příznačným jménem Santiago.
Pokud nemáte čas projíždět vinice rozeseté po geograficky velmi rozlehlé zemi, nezoufejte. Mnoho podniků a zážitkových agentur se v hlavním městě specializuje na ochutnávky se someliérem a tím nejlepším napříč tisíci kilometrů se tak můžete pohodlně „propít“ za pár hodin. Zejména příznivci hlubokých červených vín by těžko hledali lepší destinaci.
Pokud máte alespoň tři hodiny, zajeďte se podívat i do největšího vinařství v Chile a jednoho z největších na světě - Concha y Toro na okraji Santiaga. Vyjma lahodného vína s nezvykle kouřovým akcentem zde totiž můžete zahlédnout samotného ďábla, který se objevuje v nejstarším sklepě opředeném legendou, jehož má vinařství ve znaku.
3. To nejlepší ovoce
Možná jste si někdy na krabičce s malinami či borůvkami všimli nenápadného označení „země původu: Chile“. Ovoce je totiž druhým největším vývozním artiklem země. Prim dále hrají jahody, citrusy, avokáda a samozřejmě vinná réva. Daří se zde i ořechům a z exotických plodin jsou Chilané obzvláště pyšní na skvělou guavu a mochyni, známou spíš pod označením physalis.
Trhy v Santiagu byste si proto rozhodně neměli nechat ujít. Moc čerstvější už ovoce totiž být nemůže a chutí, které při převozu do středu Evropy prostě nelze docílit, budete příjemně překvapeni. Typický mumraj trhovců sekajících saláty mačetami, všudypřítomné čtyřnohé zvířeny a celé škály barevné palety plodin je pak vděčným útočištěm nejen nakupujících, ale i fotografů. Zkuste třeba tržnici La Vega Central.
4. Street art jaksepatří
Pouliční umění má ve Střední a Jižní Americe velkou tradici. A Santiago je tak trochu obrovským trojrozměrným malířským plátnem. Zdejší sprejeři navíc často čerpají z historie a místních kultur. Vyhraďte si proto čas na toulání ulicemi a obdivování fasád. Nebudete vědět, kam se dívat dřív.
5. Specifická muzea
Řekněme si to otevřeně, většina muzeí západního světa vypadá skoro stejně, opakují se známá jména a vystavují podobné exponáty. Mistry zvučných jmen samozřejmě najdete i v Santiagu. Návštěva Muzea chilského předkolumbovského umění je ale odlišným zážitkem. Sochy šamanů, mayské stély, aztécké masky nebo močická keramika nejsou předměty, které lze vidět na mnoha místech planety.
Dechberoucí exempláře předkolumbovského umění má i Andské muzeum, patřící k vinařství Santa Rita nedaleko Santiaga. Původně soukromá sbírka, evokující množstvím zlatých předmětů film Poklad na Stříbrném jezeře, je dnes volně přístupná veřejnosti.
V Santiagu by dále byla škoda vynechat hypermoderní Muzeum paměti a lidských práv, kterému by interaktivnost mohla závidět i ta nejrenomovanější evropská zařízení. Hlavní pozornost je pochopitelně věnována Pinochetově diktatuře a u gigantické zdi s fotkami obětí budou těžko zahánět slzy i tvrdší povahy. Muzeum je přístupné zdarma.
6. Vyhlídky, které chytnou za srdce
Velkoměsto a zasněžené vrcholky hor na pozadí mrakodrapů. Obrázek, který jste už nejspíš někde zahlédli. Osobní zkušenosti se ale nic nevyrovná. Můžete si přitom vybrat z mnoha vyhlídkových bodů, odkud panorama, které se jen tak neokoukají, zhlédnout.
Možnostem dominují nejvyšší budova v Jižní Americe, 300metrová Gran Torre Santiago, a kopce San Cristóbal a Santa Lucia Hill.
A protože Gran Torre Santiago chcete mít na snímku, asi nejlepší bezplatnou volbou je park s vyhlídkou a jménem svaté Lucie v centru města. Vyhledáván je vyjma turistů hlavně zamilovanými dvojicemi polehávajícími v trávě nebo jako vhodné místo na rodinný piknik. A nebo vyjeďte do hor kousek za město.
7. Ráj pro hipstery
Santiago, to jsou šik kavárny, bistra, bary, bleší trhy a holičství. Často jsou tematické, někde rustikální, jinde industriální, ale typicky designově vymazlené. Hodně v kurzu jsou také malé čokoládovny a zdejší mistři opravdu ví, co dělají. Zvláště ovocné čokolády, kterým je jinak většinou lepší se kvůli umělým aromatům vyhnout, vám zde nedají spát. Prostě ovocnářská velmoc.
V Santiagu se také konají nezapomenutelné festivaly, v březnu jeden ze zdejších parků hostil celosvětově oblíbenou hudební akci Lollapalooza a současné české jaro (chilský podzim) je v zemi tradičně spojeno s vinařskými slavnostmi.
Tipy na cestu do Santiaga
V Zemi se platí chilskými pesy (CLP), tisíc CLP je asi 34 českých korun. V Santiagu lze vyjma trhů téměř všude využívat platební karty.
Časový posun v letním období je minus šest hodin. Roční období v Chile jsou oproti České republice naopak, naše jaro je jejich podzim apod.
Žádná speciální očkování nejsou nutná, stejně jako všude lze doporučit očkování proti žloutence.
Z Prahy se do Santiaga nejrychleji dostanete s jedním přestupem v Paříži s aerolinkami Air France. V jednom směru strávíte v letadle asi 16 hodin a ceny zpátečních letenek začínají od 16 tisíc korun.
Santiago je jedním ze dvou míst světa, odkud lze odletět na Velikonoční ostrov (náleží Chile). Cesta trvá pět až šest hodin a letenky je nutné kupovat s dostatečným předstihem.
Restaurace jsou v hlavním městě poměrně nákladné, velmi dobře a levně se v centru můžete najíst v bistrech Holy Moly a Croq Delice.
Milovníci pálivého by měli vyzkoušet pebre. Buď čerstvé ve formě malého salátu tvořeného rajčaty, cibulí, česnekem, koriandrem, pálivými papričkami a olivovým olejem nebo ve formě rozmixované omáčky v lahvi.
Národním nápojem je koktejl Pisco sour. Míchá se z vinného destilátu Pisco, cukrového sirupu, limetové šťávy a vaječného bílku. Oblíbené je také Pisco s colou - Piscola.