Článek
Od roku 2009 až dosud byl ocet balsamico z Modeny (Aceto balsamico di Modena) produktem se zeměpisným označením a mohli ho používat jen producenti z tohoto kraje. Producenti z oblasti se snažili zabránit tomu, aby jejich němečtí konkurenti používali označení „balsamico” anebo „deutsche balsamico”.
Německý soud se kvůli věci obrátil na Soudní dvůr Evropské unie. Ten ve středu rozhodl, že ochrana zeměpisného označení se nemůže vztahovat na slova, která s geografií nesouvisí, a slova „aceto” i „balsamico” se proto mohou volně používat, přičemž to druhé z nich odkazuje na ocet s nasládlou chutí.
Zveřejnil(a) ACETO Balsamico DI Modena dne Neděle 27. října 2013
Ocet balsamico se vyrábí ze zahušťovaného moštu hroznů odrůdy Trebbiano, svou specifickou chuť získává díky několikaletému zrání v dubových sudech.