Hlavní obsah

Obří lávová kuchyně. Chutná specialita evropské Havaje se vaří zakopaná v zemi

Podzim je ideální dobou pro výlet na Azorské ostrovy, kterým se přezdívá evropská Havaj. I v listopadu se tam drží teplota kolem 20 stupňů. Lákadly jsou nedotčená příroda, klidná městečka na březích rozbouřeného oceánu anebo kulinářské zážitky. Hlavní specialitou je jednoznačně cozido, které nabízí požitek nejen pro jazyk, ale také pro oči - připravuje se totiž v horké sopečné půdě za dohledu turistů.

Obří lávová kuchyně. Portugalský eintopf vařený v zemi láká na Azorské ostrovy Video: Marek Tereba, Novinky

Článek

Cozido je tradiční portugalský pokrm, který dostal ve městě Furnas na ostrově São Miguel zcela nový rozměr. Připravuje se tam totiž pomocí geotermální energie.

Velký hrnec se nejprve vyloží kapustovými listy, poté se poklade kousky hovězího, vepřového a kuřecího masa, dále klobáskami a jelítky a nakonec kořenovou zeleninou. Ingredience se do nádoby vkládají v přesném pořadí, jde o velmi pečlivý proces.

„Do cozida se ale může přidávat i kachní nebo jehněčí maso. Záleží na územních zvyklostech. Někde s k němu podává rýže, jinde se jí zase pouze maso se zeleninou,“ vysvětlila portugalská průvodkyně Marlene Rocha.

Stálezelená Terceira: Ostrov, na kterém žije skoro stejně krav jako lidí

Cestování

Plný hrnec surovin a vody se zakryje dřevěným poklopem, zabalí do speciálního plátna, vloží do přibližně metrové díry v zemi a zasype hlínou. Tyto speciálně připravené jámy se nacházejí hned u jezera Furnas.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Z dálky působí jako výběh v zoologické zahradě, v dírách v zemi jsou však uloženy hrnce s jídlem.

Pokrm se pak při teplotě 60 stupňů vaří přibližně sedm hodin, teplo mu dodává právě geotermální energie. Do země se hrnce vkládají v brzkých ranních hodinách, kolem poledne se pak všechny jámy vyprázdní a odvezou do okolních podniků.

Pozorovat tuto ojedinělou akci láká většinu návštěvníků ostrova São Miguel. Málokdo si nechá procházku u severního cípu jezera kolem sopečných plynů ujít. Za cestu rozhodně stojí i vyhlídka Pico de Ferro, která se tyčí do výšky 573 metrů právě nad sopečnou kuchyní. Cesta přírodní krajinou měří necelé čtyři kilometry.

Vodní plocha je specifická temně zelenou barvou, která je v rámci jezer na ostrově zcela unikátní. Sice Lagoa das Furnas nepůsobí tak pompézně jako třeba Lagoa das Setes Cidades či Lagoa da Fogo, ale za výlet určitě stojí.

Kolem celého jezera pak prochází pěší stezka protínající lesy, travnaté louky a míjí též kapli Panny Marie Vítězné z 19. století.

Kouřící pahorek

Lázeňské městečko Furnas se nachází v sopečné kaldeře, což znamená, že zde dochází k významné geotermální aktivitě. V oblasti je mnoho horkých pramenů, termálních jezírek a gejzírů.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Výhled na jezero Furnas a místo, kde se připravuje cozido.

Turisty tam přivítá horká sopečná půda. Kromě kulinářského zážitku z přípravy a ochutnávky cozida však nabídne i další přírodní lákadla.

„Místo láká na procházky kolem horkého bublajícího bláta i kolem zemských puklin, ze kterých vycházejí oblaka sirnatého dýmu. K poslední sopečné činnosti tady došlo v 17. století, živost zemských puklin ale dává návštěvníkům určité napětí i dnes,“ přidala informace Petra Sochorcová z Portugalské turistické centrály.

Furnas má bohatou historii spojenou s osídlením a využíváním sopečné činnosti. Ve městě je několik kostelů a historických budov, které stojí za návštěvu, včetně kostela Nossa Senhora da Alegria.

Místní obyvatelé si stále uchovávají tradiční způsob života, který je úzce spojen s přírodou, a turisté tak mají možnost poznat autentický azorský venkov.

Termální jezero

V blízkosti jedné z restaurací nabízející cozido je jeden z nejvyhledávanějších azorských cílů. Jde o park Terra Nostra z 18. století, velkou zahradu s množstvím cestiček klikatících se skrz hustou zelenou vegetaci s keři a květinami různých barev. Atmosféru dotvářejí desítky let staré stromy a mezi nimi stojící kamenné sochy.

Foto: Marek Tereba, Novinky

I přes nevábnou barvu termální jezero láká svou léčivou vodou a příjemnou teplotou.

Srdcem parku je bezpochyby termální jezero s léčivou vodou. I přesto, že barva ke koupání zrovna nevybízí, dokáže prý napravit kožní neduhy. Doporučuji si však s sebou vzít obnošené plavky tmavé barvy, železo obsažené ve vodě dokáže své.

Voda si nakonec každého získá teplotou, ta se totiž pohybuje kolem 30 stupňů. Bez problémů se tam můžete koupat i v zimních měsících, a navíc se hned vedle nacházejí zcela nové sprchy a sociální zařízení, takže ze sebe budete moci vodu také spláchnout.

Divadlo ve vlnách oceánu. Výlet na Azory za delfíny nabízí nezapomenutelné zážitky i adrenalin

Cestování

Námořnická pověra proměnila významný přístav v umělecké dílo

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám