Hlavní obsah

Oblečte se, vyzývá Malaga turisty

Španělská Malaga je druhým největším městem Andalusie a velmi oblíbeným přístavním prázdninovým letoviskem. Značné množství turistů, jež do města na jihu země přijíždí, ale nerespektuje tamní nařízení. Úřady proto prostřednictvím cedulí vyzývají turisty, aby se na veřejnosti oblékli a nebyli nápadní.

Foto: Profimedia.cz

Malaga chce turisty vychovat prostřednictvím cedulí (ilustrační foto).

Článek

O nových billboardech, jimiž se španělské úřady pokoušejí korigovat chování leckdy neukázněných turistů, informoval server Independent.

Malaga je hodně oblíbená zejména u Britů, těší se ale velké přízni i dalších evropských turistů. Jen v loňském roce město přivítalo zhruba 13 milionů návštěvníků. Nejčastěji do něj míří rodiny s dětmi a mladí dospělí, kteří jej vyhledávají kvůli četným možnostem zábavy. A právě jejich chování leckdy dělá těžkou hlavu místním i autoritám.

V tuto chvíli situaci zkouší řešit nenásilnou výchovou prostřednictvím cedulí, jež turistům připomínají vhodnou etiketu během pobytu. Nejedná se o nic nového, nápisy v angličtině a španělštině vyzývají turisty především k tomu, aby se na veřejnosti „kompletně oblékli“, a to jak ze slušnosti, tak i kvůli hygieně.

Plánujete dovolenou? Nejen v Barceloně turisty nechtějí

Cestování

Chození po městě, a dokonce i po památkách, je u mužů, kteří v horku rádi sundají tričko, známou a často řešenou problematikou v četných evropských destinacích. A když se v horkém letním dnu vypravíte do některé z českých zámeckých zahrad, zaručeně tam narazíte na aspoň jednoho muže oděného jen do kraťasů. Nezbývá než si povzdechnout a odvrátit zrak.

Odpadky do koše, cyklisté z chodníku

Španělé ale do cedulí vkládají velké naděje a v sérii s názvem „Vylepšete svůj pobyt v Malaze“ je navíc pojednána i tematika odhazování odpadků pouze do košů a chodníků, jež slouží pouze pěším, a ne cyklistům.

Úřady také vyzývají návštěvníky, aby se chovali nenápadně: „Nekřičte, nepouštějte si hlasitou hudbu. Respektujte dobu odpočinku svých sousedů, starších obyvatel, nemocných, studentů, dětí a nezbytných pracovníků.“

Není to poprvé, co Malaga řeší neukázněnost turistů. Loni byla výše pokuty za nedostatečné oblékání na veřejnosti stanovena až na 750 eur (18 854 korun). V březnu se ve městě také konaly rozsáhlé protesty místních proti masové turistice a jejím negativním vlivům.

Slunná Andalusie je ideální destinací na roadtrip. I s dětmi

Cestování

Už žádné nafukovací penisy. V Malaze budou pokutovat obscénní chování na veřejnosti

Cestování

Výběr článků

Načítám