Hlavní obsah

Objevte nejslunnější kout Řecka

Dodekanésy tvoří již podle názvu dvanáct velkých ostrovů, ale patří do nich i bezmála 90 menších. Těmi nejnavštěvovanějšími v jihovýchodní části Egejského moře, označované za nejslunečnější část Řecka, jsou Karpathos, Kos a Rhodos. Vyzkoušeli jste už na vlastní kůži, proč jsou tak oblíbené? Který z okřídlené trojice vás zaujme nejvíc?

Foto: Profimedia.cz

Karpathos je vyhlášený nádhernými plážemi.

Článek

Větrný Karpathos

Snad každý, kdo už někdy navštívil ostrov plný překrásných pláží a jedné z nejhezčích tradičních vesnic celého Řecka, se s ním potkal. Řecký vítr meltemi umí místní i návštěvníky příjemně ochladit v horkém letním dnu, ale výjimečně si s vámi může pohrát jako s korouhvičkou i při jízdě na motorce zapůjčené za účelem poznávání četných krás Karpathosu. Meltemi se samozřejmě vyskytuje i na dalších řeckých ostrovech, ale právě zde je lepší s ním počítat, a pokud se v nejteplejších měsících zrovna neobjeví, být příjemně překvapen.

Druhý největší ostrov Dodekanés disponuje vysokými horami, borovicovými háji, tradičními vesnicemi i jedněmi z nejkrásnějších pláží v zemi. Podle řecké mytologie byl ostrovem Titánů a první důkazy přítomnosti lidí zde pocházejí zhruba ze 4. tisíciletí př. n. l.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město nabízí nákupní možnosti, příjemnou promenádu i velikost tak akorát.

Hlavní město ostrova a zároveň přístav Pigadia má malebnou promenádu, nad níž ční skála s ruinami citadely. V Pigadii naleznete množství služeb a je také dobrým výchozím bodem pro poznávání ostrova. Na kraji města najdete i ruiny křesťanské baziliky ze 6. století Agia Fotini. Ve městě navíc dělají snad ten nejlepší gyros v celém Řecku. Žádné hranolky, žádná majonéza, jen maso, zelenina a tzatziki v pitě. Vyrazte za ním do ulic, jež nemají přímý výhled na moře, kde se na něj tvoří fronty místních.

KVÍZ: Poznáte nejkrásnější řecké pláže?

Cestování

Od hlavního města se táhne dlouhá široká pláž, kde si své místečko najde každý, ty největší krásky však čekají rozesety jinde po ostrově. Poklidnějšími letovisky s přilehlými plážemi, kde si lze zřídit základnu, jsou Lefkos, Arkasa a Amoopi.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Olympos je nádherná za každého počasí, v mracích vypadá vyloženě mysticky.

Nenechte si ujít návštěvu odlehlé vesnice Olympos na severu. Vyniká půvabnou architekturou, dechberoucími výhledy i stále živými tradicemi. Ženy nosí tradiční ručně dělané kroje a vládne tam matriarchát, všechno tak dědí dcery. Určitě ochutnejte vynikající tymiánový med. Dalšími vesnicemi, které stojí za návštěvu, jsou Volada, Diafani a Mesochori.

Ale teď k tomu hlavnímu, plážím. Na východním pobřeží, jen 18 kilometrů od hlavního města, leží rozlehlá, půvabná Apella obklopená borovicemi s tyrkysovou vodou. Značná část pláže je organizovaná, za skálou vpravo se skrývá její malá sestřička. Vynaložíte-li určitou námahu, užijete si na ní soukromí, jež je vyhledáváno zejména vyznavači naturismu.

Foto: Profimedia.cz

Apella je půvabná a rozlehlá.

Nejznámější pláží z pohlednic je Kyra Panagia se stejnojmennou kaplí s červenou kopulí, jež ční nad pláží. Stejně jako Apella je písčito-oblázková, od Pigadie je vzdálena 14 kilometrů.

Milovníci písečných pláží by si neměli nechat ujít Diakoftis nedaleko letiště, jejíž bílý písek na hranici přílivu opaleskuje do růžova.

Foto: Profimedia.cz

Kyra Panagia je v sezoně zaplněná lehátky, ale část pláže nalevo zůstává v přirozené formě.

Komu jde na pláži především o soukromí, může zamířit na sever. O něco hůře dostupné pláže s především tmavými kameny vynikají bohatým podmořským životem a absolutním klidem. Kupříkladu pláž Agios Minas má dokonale čistou vodu a krásné kulisy. Pláží, jež stojí za návštěvu, jsou na ostrově desítky.

Historický Kos

Třetí největší zástupce souostroví je Čechům dobře známý a je oblíbený zejména u rodin s dětmi a milovníků historie. Je domovem otce medicíny Hippokrata a vyniká množstvím historických památek a archeologických nalezišť. Pláže, chutná řecká kuchyně a malebné vesničky ale nemůžou chybět.

Foto: Profimedia.cz

Kos oplývá památkami.

Většina pláží na ostrově je písečná a dobře vybavená, což z něj činí ideální útočiště pro děti, které se mohou zabavit stavěním hradů či plážovými hrami.

Přímo u města Kos na severovýchodě se nachází rozlehlá městská pláž pro ty, kteří se nechtějí vzdalovat od veškeré vybavenosti. Jen tři kilometry od něj leží oblíbená pláž Lambi a jedenáct kilometrů je vzdálená dlouhá pláž Tigaki, kterou obklopují velké hotelové resorty. O dalších sedm kilometrů dál leží půvabná Marmari. Oblíbené jsou ale i pláže na jihu ostrova jako Rajská, Kouzelná či Kefalos.

Foto: Profimedia.cz

Pláže na Kosu jsou především písečné a organizované. Na snímku Marmari

V poměrně velkém hlavním městě Kos žije asi 20 tisíc stálých obyvatel a je vzdáleno jen čtyři kilometry od tureckého města Bodrum. Najdete v něm značné množství historicky významných památek, jednou z dominant přístavu je středověký hrad Neratzia.

Ve starobylé části hlavního města můžete zhlédnout helénské chrámy, Dionýsovu svatyni, římské lázně i domy s mozaikovými podlahami, římské divadlo z 2. století i Archeologické muzeum na centrálním náměstí. Zhruba tři kilometry od města dále leží slavný areál Asklépion, lékařské, lázeňské a náboženské centrum postavené ve 4. století př.n.l.

Foto: Profimedia.cz

Ve městě Kos se můžete koupat i vyrazit za památkami.

Mezi turisty je oblíbená vesnice a letovisko Agios Fokas s Termální pláží, kde vyvěrá horká voda a vlévá se do moře. Tamější koupání je oblíbené nejen díky vyšší teplotě, ale také údajně příznivým zdravotním účinkům.

Pestrý Rhodos

Největší ostrov Dodekanés a čtvrtý největší v celé zemi je dovolenkovou stálicí, která láká jak na barvitou historickou a kulturní stránku, tak i působivou přírodu a oblíbené pláže. Na Rhodu si to své najde snad každý.

Mytologicky je ostrov spjat s bohem slunce Héliem, který z něj měl učinit nejpůvabnější ostrov v celém Egejském moři. Vzhledem ke strategické poloze má Rhodos bohatou historii plnou zvratů a dobývání. Vyjma tradičního řeckého je na něm patrný i silný vliv středověku, zejména křižáků, kteří hlavnímu městu vtiskli typický ráz.

Foto: Profimedia.cz

Palác velmistrů založili johanitští rytíři na počátku 14. století.

Město Rhodos je součástí světového dědictví UNESCO jako jedno z nejlépe zachovalých středověkých měst v celé Evropě. Mezi nejoblíbenější památky patří Palác velmistrů postavený johanity ve 14. století, rhodská akropole ze 3. století př. n. l., starý přístav, kde kdysi stál kolos rhodský, jeden ze starověkých sedmi divů světa, a celá stará část města. Procházka tamějšími uličkami s paláci, kostely a historickými domy je sama o sobě poutavou lekcí historie. Velmi oblíbené je i Archeologické muzeum Rhodu, muzeum včel a hraček či akvárium.

Po ostrově je ale rozeseto i množství dalších zajímavých cílů. Mezi nejoblíbenější patří Petaloudes, známé jako údolí Motýlů, v severní části ostrova, kam se každoročně v červenci a srpnu slétají pářit přástevníci kostivaloví.

Foto: Profimedia.cz

Údolí Motýlů je jedním z mnoha lákadel Rhodu.

Dále by byla škoda vynechat oblast Sedmi pramenů na východě, značná část turistů také míří do oblíbeného rušnějšího letoviska Faliraki s akvaparkem, dlouhými písečnými plážemi a jednou menší s názvem Mantomata, jež je oficiálně vyhrazena nudistům.

Kdo touží spíše po bílých řeckých kulisách, najde útočiště v půvabném starobylém Lindosu, nad nímž se tyčí pevnost a kde návštěvníci najdou i dvě z nejkrásnějších písečných pláží ostrova s úžasnými výhledy.

Foto: Profimedia.cz

Lindos je půvabné letovisko s plážemi s nevšedními výhledy.

Mezi další oblíbené pláže patří i ta Anthonyho Quinna, kde se slavný herec koupal během natáčení filmu Děla z Navarone z roku 1961. Rhodos se též pyšní desítkami pláží, které rozhodně stojí za návštěvu, ať už preferujete písek, oblázky, nebo skaliska.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Anthonyho Quinna je jedním z nejoblíbenějších míst ke koupání.

Ostrov o kousek výš

V případě, že by si někdo ze tří nejoblíbenějších ostrovů Dodekanés náhodou nevybral, může popojet prstem na mapě o kus severněji a zaměřit svou pozornost na svěže zelený Samos. Ostrov, na němž se podle mytologie měla zrodit řecká bohyně Héra a pocházel z něj i matematik Pythagoras, se též nachází ve východní části Egejského moře poblíž Turecka, a čerpá proto tytéž výhody podnebí.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené letovisko Kokkari je architektonicky malebné a skýtá i půvabné pláže.

Ostrov byl odpradávna centrem jónské kultury a do dnešních dnů je, stejně jako tehdy, slavný díky svému vínu a typické keramice. Má dvě památky na seznamu světového dědictví UNESCO a vyniká krásnými plážemi i množstvím zeleně.

Anketa

Na který z ostrovů byste na dovolenou vyrazili nejraději?
Na Karpathos kvůli krásným plážím
26 %
Na Kos za pískem a nevšední historií
11 %
Určitě na všestranný Rhodos
45,3 %
Za přírodou na zelený Samos
17,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1652 čtenářů.

Jedna z nejkrásnějších řeckých pláží láká na filmovou romantiku

Cestování

FOTO: Za čím se jezdí na Santorini

Cestování

Výběr článků

Načítám