Hlavní obsah

Obec na Menorce natáhla v ulicích řetězy. Mají odradit nevychované turisty

Obyvatelům obce Binibeca Vell na španělské Menorce už došla trpělivost s turisty. Ti si malebnou vesnici zamilovali kvůli bílým domkům a úzkým uličkám, které ale často vedou na soukromé pozemky. Nepovolenému vstupu se rezidenti rozhodli učinit přítrž a natáhli v některých místech řetězy a provazy.

Foto: Profimedia.cz

Obci se občas přezdívá španělský Mykonos.

Článek

Vesnici se pro její bílé domky a dlážděné uličky občas přezdívá španělský Mykonos, a to s odkazem na populární řecký ostrov. Není proto divu, že si turisté malebná zákoutí obce oblíbili, což ale není po chuti místním obyvatelům, které návštěvníci ruší a jimž lezou až na práh domů.

Asi 195 rezidentů se proto rozhodlo přehradit některé ulice řetězy či provazy, aby zabránilo turistům v nekontrolovatelném pohybu po obci. Místní také návštěvníkům skrze internetové stránky vzkazují, že jsou jejich pozemky soukromé a aby se v ulicích toulali pouze ve vyhrazené hodiny, tedy mezi jedenáctou dopolední a osmou večerní, a v tichosti.

Server Independent upozorňuje, že obec na jihu ostrova je majetkem společenství vlastníků. Asociace každoročně majitele dotuje finanční částkou, aby mohli fasády domů nadále uchovat bílé. Udržování obce v čistotě ale mnohdy hatí právě turisté, kteří za sebou údajně zanechávají množství odpadků, a někteří dokonce šplhají na balkony nebo blokují vstupní dveře.

Nečinnost úřadů místní pobuřuje

V srpnu se mají obyvatelé, kterých je v obci na 500, během hlasování rozhodnout, zda turisty vykážou nadobro a zamezí jim ve vstupu. Prozatím rezidenti apelují na úřady, aby se situací zabývaly.

„Binibeca je turistickými společnostmi hojně propagovaná, ale co z toho máme my? Platíme vysokou cenu za to, že jsme nejlákavější turistickou atrakcí na Menorce,“ postěžoval si šéf místní asociace vlastníků Oscar Monge.

„Je pobuřující, že podle politiků, kteří se starají o místní cestovní ruch, jsou našimi jedinými možnostmi celé místo uzavřít, zprivatizovat anebo zpoplatnit vstup,“ doplnil.

Menorca přitom není jediným z Baleárských ostrovů, který se s nekontrolovatelnými hordami turistů potýká. Na Mallorce v minulých dnech obyvatelé proti masovému turismu protestovali, trpělivost začíná docházet i lidem z večírkového epicentra Ibizy.

Nevyzraďte naše tajná místa turistům, nabádá vulgární kampaň na Mallorce

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám