Článek
Kulinářské cesty nejsou jen o ochutnávce – odvážlivci chtějí pochopit vše od pěstování, nákupu surovin na místních tržištích až po výuku přípravy jídel, která jim doposud připadala exotická a tajemná. Historický a kulturní vývoj Mexika lze vystopovat právě díky kulinářské tradici.
Mexiko, země vyvolená pro všechny milovníky jídla, má náskok v pořádání kulinářských škol. Nabízí balíčky služeb od jednodenní výuky až po týdenní, zakončenou certifikátem. O novém typu cestování informuje český magazín VIPmag.
Mezcal na tlumení bolesti
Yukatánská kuchyně nese stopy mayského vlivu, ještě dnes se tu vykopávají jámy, ve kterých se pomalu peče maso s oranžovou šťávou a semeny stromu achiote. Zapotékové z Oaxacy doposud vaří mezcal – nápoj z agáve s mírně halucinogenními účinky – tak jako to dělali jejich předci před více než 2 000 lety. Kněží sami pili tento obřadní nápoj, aby umocnili své smyslové vnímání a podávali jej obětovaným lidem, aby utlumili to jejich.
A pohřební svátky, Den mrtvých, které mají kořeny u Aztéků, se dodnes oslavují kukuřičnými koláčky s čokoládou.
Delikatesou brambory pečené v cukru
Kouzelné koloniální město San Miguel de Allende má svou kulinářskou školu, Sazon, kde se lze naučit poznávat místní jídla společně s kuchyněmi různých regionů Mexika. Dokonce i když si myslíte, že znáte mexickou kuchyni – buď provozujete restauraci nebo jste prostě jen obdivovatel – tento kurz vás zahanbí.
Šéfkuchař Paco Cárdenas vedl Market Tour Course. Zavedl studenty na blízké veřejné tržiště s ovocem a zeleninou, kde nakupují místní obyvatelé základní potraviny. První zastávkou byl stánek, který vede Dona Lolita. Prodává campote en dulce, sladké brambory pečené v hnědém cukru, spolu s gordita de pinole – obilnou moukou smíchanou s cukrem a anýzem a také pipiano, malé kuličky z mletého chilli a dýňových jader. Nenajdete tu žádné placky tacos ani margaritu se solí.
Odvážný Cárdenas provedl studenty všemi stádii výroby. Obstaral pytle čerstvé cizrny marinované v limetě a chilli, aby si každý mohl ochutnat. Dodával odvahu návštěvníkům kurzu, aby se nebáli přičichnout k různým bylinám. O tom to prý je – nebát se poznávat nové...