Článek
Desítky hektarů mladých již plodících vinohradů na viniční trati Pod Mušlovem teprve turisté na jihovýchodní straně Mikulova objevují. Od víkendu je na nové turistické cestě pro pěší a cyklotrase čeká milé překvapení. Mohou si prohlédnout nově vznikající výletní sýrovou restauraci v rodinné farmě Pálava, která finišuje s dokončením.
„Chtěli jsme ozvláštnit autentickými produkty zdejší už poměrně bohatou nabídku vinařské turistiky. Nabízíme jednoduchou ale poctivou kuchyni založenou na sýrové bázi. A protože sýr je bratr vína, chceme lidem ukazovat, který sýr se ke kterému vínu hodí nejlépe a chutě by v tomto případě měly vydatně podpořit i naše marmelády. Dobrá kombinace sýr, víno marmeláda opravdu stojí za to,” vysvětluje spolumajitel rodinného vinařství Tomáš Vican.
Láká na kávový sýr
„Například sýry typu camembert, což je v našem případě smetanový Pálavský hermoš se výborně hodí k burgundám, jako je Chardonay, či Rulandské šedé, což vytvoří dokonalé souznění. K aromatickým produktům, mezi které patří třeba nazrálejší kozí sýr, doporučujeme tramín. Jednodušší, čisté sýry s lehce navoněnými bylinkami, které také děláme, jsou zase ve výborném souladu se suchým Vlašským ryzlinkem,” tvrdí vinař.
„Náš nejvíc nazrálý sýr Kienberg, což je typ čedaru, který se pasteruje nadvakrát - ten je naprosto dokonalý k botritickým výběrům vín, tedy s přirozenou plísní. U nás je to například jedinečný Vlašský ryzlink z trati Ořechová hora. Poslední věc, což je myslím zcela ojedinělá rarita, kterou dosud nedělá nikdo jiný, je polotvrdý kávový sýr, který doporučujeme obecně k červeným vínům,“ vypočítává vinař za vydatné pomoci dalších členů rodiny.
Vican využívá na degustace i různých marmelád. Například ke kozímu sýru se hodí marmeláda s levandulovou příchutí, někdy se podává i med. Lehká svěží marmeláda s příchutí máty a okurky se zase hodí k jednoduchému sýru, jako je kravský polotvrdý. Chuť vína a sýra dokáže podpořit výrazně i oblíbená cibulová marmeláda, ke které si hledají gurmáni typy vín většinou už sami. Hutnějším, tedy červeným vínům, zase sluší chilli marmeláda.
„Takže vyberte víno, k vínu sýr a k sýru nakonec marmeládu a máte zážitek na třetí,“ dodává Vican. Jak doplňuje, zatím půjde o sezónní záležitost, která nyní startuje a v provozu bude do - jak vinaři říkají - konce burčáků, tedy zhruba do listopadu.
„Samozřejmostí je také možná prohlídka naší sýrárny. Sýr děláme z obvykle z denní várky 400 litrů mléka,“ doplňuje dcera Tereza, které při výrobě sýra pomáhá i maminka Martina a bratr Martin.
Chodí i vojáci-pamětníci
Nová turistická trasa, která navazuje na dosavadní modrou značku vedoucí z lomu v Miklově nyní protne i farmu Pálava a viniční trať Pod Mušlovem a dál půjde až do Sedlece. Současně s ní tak vzniká i nová cyklotrasa.
Ovšem jak jde k sobě cyklistika a degustace vína, když na farmě není ubytování? „Opilý řidič, veselý vrah,“ cituje známou repliku Vican a vzápětí dodává, že v okolí je řada penzionů.
Čas od času se stane, že se na farmě objeví pamětník, který kdysi v Mikulově sloužil jako voják. „Místa, kde byl prostor samotné střelby a kde stály terče jsou v terénu ještě jakžtakž patrná a zatím nemáme jasno, co s touto plochou v rámci rekultivace střelnice uděláme, ovšem okolí už zcela pohltily vinohrady a příroda, do které se snažíme zasahovat co nejméně. Jak se nám to daří, to nám snad řeknou návštěvníci sami,“ myslí si vinař.