Hlavní obsah

Nouze o sváteční horské pobyty letos není

Volná místa na vánoční a silvestrovský pobyt stále nabízejí všechna střediska Orlických a Jizerských hor, volno mají i tradičně nejžádanější Krkonoše včetně Špindlerova Mlýna.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pecký Aparthotel Svatý Vavřinec nabízí sváteční přidanou hodnotu.

Článek

„Zájem je srovnatelný. Nicméně volná místa by byla, především proto, že lidé se oproti minulosti rozhodují doslova ze dne na den. Roli hraje hlavně počasí, a to letos moc nepřeje,“ konstatoval špindlerovský starosta a podnikatel v cestovním ruchu Martin Jandura.

Obsazenost hor se krátce před koncem roku, kdy obvykle byl problém sehnat byť jedinou postel, pohybuje okolo 90 procent. Plno mají většinou menší penziony se stálou klientelou. Mnohde je počet vánočních hostů stejný jako v období Silvestra. Řadu lidí žene na hory touha prožít bezstarostné, a hlavně bílé Vánoce. „Vánoce máme plné. Na Silvestra bychom ještě nějaká místa měli. Preferujeme delší pobyty, jež jsou pro hosty v konečném efektu cenově výhodnější,“ říká majitel penzionu Slunečnice ve Špindlerově Mlýně Zbyněk Cejnar.

Špindlerův Mlýn startuje novou sezonu

Cestování

Rezervace vánočních a silvestrovských pobytů nastartovalo nedávné chumelení a zahájení provozu většiny skiareálů. „Naplno zaúřadoval tzv. postcovidový trend, který naprosto změnil chování lidí. Ti si dříve zabookovali silvestrovský pobyt rok dopředu, nezřídka hned po Silvestru stráveném na horách. Nyní se rozhodují ze dne na den a pobyty rezervují bezprostředně před požadovaným termínem,“ míní ředitel apartmánového komplexu sv. Vavřinec v Peci pod Sněžkou Martin Venglář.

Pecký Aparthotel s kapacitou 250 lůžek v 77 různě velkých apartmánech je aktuálně na Vánoce a Silvestra zaplněný ze zhruba 90 procent.

Aparthotel sice letos podražil o zhruba 8 procent, přidal ovšem řadu bezplatných doprovodných služeb, které hostům usnadní a zlevní sváteční pobyt. „Jdeme cestou inovací, které na horách nikdo nenabízí. Sváteční menu mohou hosté konzumovat formou rautu v restauraci nebo servírované v pokojích u předem vyzdobeného stromku. Spolu s tradiční nabídkou českých jídel nabízíme tzv. Cestu kolem světa, kdy hosté mohou ochutnat speciality světové kuchyně v příznačném prostředí,“ popsal Venglář.

Očekávanou sváteční návštěvnost podle oslovených hoteliérů příliš nepoznamenala současná situace, kdy mnozí lidé mají kvůli všeobecné drahotě hlouběji do kapsy. „Klientela, jež je zvyklá k nám jezdit, ještě dopady nynější krize plně nepocítila,“ tvrdí Venglář.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Luční bouda skrývá nejvýše položený pivovar v Česku, kde vaří ležák Paroháč.

Možnost strávit Silvestra je stále otevřená na řadě bud na hřebenech Krkonoš. Některé z nich jako třeba Luční a Labská bouda s cenami svátečních pobytů oproti loňsku citelně nezahýbaly. „Ceny se snažíme držet, aby byly pro lidi akceptovatelné. Provoz přesto nemusíme dotovat. Díky moderním technologiím ušetříme nemalé množství energie. Ekonomiku boudy, s vlastním pivovarem, vyrovnávají jednotlivá méně nebo více zrovna prosperující provozy, “ popisuje spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.

Plnou obsazenost na Vánoce a několik volných míst na Silvestra mají v orlickohorském Deštném, kam obvykle jezdí méně finančně zajištěná klientela než do Krkonoš. „Místa na Silvestra by ještě byla tak ve dvou rekreačních objektech. Lidé jsou zkrátka po covidových letech doslova nadržení na zimní horský pobyt,“ míní Eva Fabiánová z deštenského infocentra.

Výběr článků

Načítám