Hlavní obsah

Norský žebřík do nebes není nic pro slabé povahy

Loen (Norsko)

Norsko se pyšní novou atrakcí, která zájemcům nabízí adrenalin i dechberoucí výhledy na fjord. „Vznášející se“ žebřík Stigull u obce Loen je ale vzhledem ke své povaze jen pro ty, kteří netrpí závratěmi. Sám autor projektu připouští, že se většině lidí při šplhání poněkud třesou nohy.

Foto: Profimedia.cz

Okolí obce Loen je proslulé krásnou přírodou.

Článek

Žebřík dlouhý zhruba 40 metrů se nachází ve výšce až 790 metrů nad fjordem, nepřekvapí proto, že není zcela vhodný pro lidi se závratěmi. Autor projektu Per Helge Bø tvrdí, že z nedalekého visutého mostu není konstrukce žebříku takřka vidět, a lezci tak vypadají, jako by se vznášeli ve vzduchu.

Helge Bø je šéfem společnosti, která provozuje v okolí Loenu množství outdoorových aktivit, žebřík je nejnovějším přírůstkem, jenž má přilákat zejména adrenalinové nadšence. Jde o součást rozsáhlé ferraty. „Pokud se odvážíte rozhlédnout kolem, můžete se pokochat úchvatnou krajinou se třpytivým fjordem a majestátními vrcholky,“ popsal autor žebříku pro server CNN.

Jakmile lezci vyšplhají až na vrchol hory Hoven, dostane se jim ještě panoramatičtějšího výhledu. Zpátky dolů se pak mohou svézt lanovkou. Helge Bø doufá, že se atrakce stane hitem nadcházející letní sezony, minimálně v regionu Nordfjord.

Žádné náročné šplhání

Zájemci, kteří nejsou tolik ostřílení ve šplhání po ferratách, mohou využít služby průvodce. Autor nové adrenalinové atrakce nicméně uvádí, že žebřík, jakkoli může působit hrůzostrašně, zvládne zdolat každý, kdo je alespoň trochu v kondici. „Není to nijak zvlášť náročné,“ konstatuje.

Lezci jsou navíc tradičně jištěni dvěma karabinami, takže se nemusejí obávat o svou bezpečnost. „Vyšplhat po žebříku není těžké a pocit úspěchu, když po něm vystoupáte, je obrovský,“ dodal milovník outdoorových aktivit Helge Bø.

Na nejvyšším mořském útesu v Evropě otevřeli ferratu. Při pohledu dolů spadne srdce do kalhot

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám