Hlavní obsah

„Neodlítej, zůstaň se mnou!“ Zamilovaný pasažér si po telefonátu s přítelkyní vynutil návrat letadla

Láska nejenže hory přenáší, ale dokáže i zastavit letadlo. Prokázal to minulý týden příběh mladého muže, který se chystal odletět z Turína do Madridu, když mu na poslední chvíli zavolala jeho vyvolená a prosila, aby zůstal u ní. Zamilovaný pasažér přemluvil kapitána, aby se z ranveje vrátili k terminálu a nechal jej vystoupit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stroj španělské letecké společnosti Iberia už s běžícími motory čekal na pokyn řídicí věže ke vzletu, když mladíkovi zatelefonovala jeho přítelkyně: „Neodlítej, zůstaň se mnou v Turíně!“ prosila.

Jeho mobil v tu chvíli ještě nebyl vypnutý, přestože to předpisy v letecké dopravě vyžadují. Pasažér volání své lásky vyslyšel, a když letušky vysvětlovaly bezpečnostní pokyny pro cestu, náhle vstal a na celou palubu zakřičel: „Všechno zastavte, musím vystoupit, musím vystoupit!“

Prodral se k palubnímu personálu a naléhal tak silně, že se s posádkou včetně jednoho z pilotů dostal do sporu. Kapitán po několika telefonátech s dispečery nakonec ustoupil a roloval nazpět k terminálu, kde zamilovaného cestujícího nechal vystoupit.

„Vypadá to jako scéna z romantického filmu,“ poznamenal list Corriere della Sera. Posádka prý nechala mladíka vystoupit ne proto, že by měla pochopení pro jeho city, ale proto, že by mohl během letu představovat bezpečnostní riziko.

Časově náročná akce

Ostatní cestující si prý ani moc nestěžovali, přestože odletěli se 70minutovým zpožděním. Mladý muž, kvůli němuž se vše zdrželo, ale žádnou pokutu nedostane. „Dokud letadlo nevzlétne, smí pasažér vystoupit,“ vysvětlil mluvčí turínského letiště s odvoláním na chartu práv cestujících.

Jen to zabere trochu času. Posádka musí znova otevřít dveře a po vystoupení pasažéra je opět zavřít. Pak ještě následuje poměrně pracná kontrola zavazadel na palubě, aby se prověřilo, zda cestující, který letadlo opustil, nenechal v kabině nějaký předmět.

Do letadla American Airlines připraveného ke startu narazili popeláři

Koktejl

Výběr článků

Načítám