Článek
Úprava klobásek
Würstchen neboli klobásky jsou v Německu k dostání v různých podobách. Kuchaři je připravují nejčastěji jako vařené nebo grilované, k dostání jsou ovšem i smažené a pečené varianty. Některé jsou z vepřového, jiné z telecího masa, jiné zase z kombinace obojího. I používané koření je různé – mnoho kuchařů a řezníků má své tajné recepty, které se předávají z generace na generaci.
Záleží jen na návštěvníkovi, jaké úpravě dá přednost. Začněme ale pěkně od klasiky – klobáska, kterou určitě nepřehlédnete a při svých gastronomických toulkách Německem nevynecháte, je bílá klobáska.
Tip: Na nejstarší klobáskárnu na světě narazíte u Kamenného mostu v Regensburgu (Řezně).
Bílá klobáska – Weißwurst
Tato klobáska patří jednoznačně k nejznámějším bavorským specialitám. Připravuje se ze směsi telecího a vepřového masa, dochucena je tradičně cibulí a čerstvou petrželkou. Kromě toho, že je tato klobáska k dostání v pivních zahrádkách a konzumuje se s bavorskou hořčicí (hrubozrnná hořčice s nasládlou chutí), čerstvě rozpečenými, voňavými a hrubozrnnou solí posypanými preclíky a zapíjí se pivem, jsou zde i další věci, které byste měli vědět.
Bílou klobásku byste si v Německu měli objednávat jen do úderu dvanácté, tedy v průběhu dopoledne. Skvělou příležitostí je třeba vydatná snídaně. Klobásky jsou podávány (měly by být) v horké vodě, aby zůstaly pěkně teplé až do konce hodování.
A pak je tu ještě jedna zvláštnost, a to je způsob jejich pojídání. Někomu může připadat poněkud zvláštní, ba až odpudivý, ale opravdoví znalci maso z kůžičky jednoduše „vycucávají“. Nováčci a turisté si na bílých klobáskách pochutnávají s příborem v ruce. Nezapomeňte, že kůžička se nejí a měla by zůstat na talíři.
Místem, kde si na bílých klobáskách můžete v Německu pochutnat, je Bavorsko, nejoblíbenější německý region českých turistů. Původ bílých klobásek je podle jedné z legend spojen s hlavním městem, Mnichovem, kde se každoročně koná proslulý Oktoberfest: letos od 19. září do 4. října.
Tip: Pokud byste se o historii Weißwurstu chtěli dozvědět více nebo si jeho výrobu zatoužili vyzkoušet, doporučujeme vydat se do Neumarktu v Hornofalckém lese. Zde se nachází akademie zasvěcená této bavorské delikatese.
Norimberské klobásky
Na další variantu této německé dobroty narazíte v Norimberku. Tentokrát se jedná o opravdový unikát – norimberské klobásky nesou ochrannou značku EU (od roku 2003), poprvé jejich existenci informují písemné prameny ze 14. století. Zatímco dříve byly norimberské klobásky vyloženě lokální specialitou, dnes jsou k dostání po celém světě.
Tip: Ačkoli suroviny nutné pro výrobu klobásek mohou pocházet odkudkoli a dbá se při tom přísně na kvalitu, celý proces výroby musí probíhat právě v Norimberku. 2. května se v Norimberku koná Modrá noc, návštěvu města tedy můžete skvěle spojit s prodlouženým víkendem.
Zatímco bílé klobásky mají podíl telecího masa, u těch norimberských se jedná o maso vepřové. I jejich vzhled se od těch bílých liší – jsou menší a drobnější (8 cm) a upravovány jsou tradičně na grilu. V Norimberku si je můžete vychutnat třeba při procházce starým městem nebo v pivních zahrádkách kolem řeky. Sklánět se nad vámi bude norimberský hrad, který rovněž stojí za vidění.
Tip: Až do 29. března 2015 je v muzeu Stadtmuseum Fembohaus k vidění výstava dokumentující více než 700letou historii norimberských klobásek.
Klobásky se před podáváním grilují, poté jsou buď naskládány po třech do housky (3 im Weggla), nebo servírovány s vynikajícím německým chlebem a hořčicí (většinou ostřejší) – a chybět samozřejmě nesmí ani oblíbené zelí.
A protože v Bavorsku všeobecně milují místní názvy, nenechte se zmást a v klidu si objednejte pokrm Werschdla, nejedná se o nic jiného než o klobásky.
Wollwurst – naháč mezi klobáskami
Této klobásce oproti ostatním něco podstatného chybí – je to kůže. Zatímco u ostatních klobásek je maso obaleno střívkem, u Wollwurstů střívko úplně chybí. Opět se jedná o klobásku z telecího nebo mladého hovězího.
Maso je nejdříve namáčeno v mléce a poté zprudka osmaženo, díky tomu se trochu nafoukne a získá krásnou zlatohnědou barvu. Na rozdíl od dvou předchozích se tyto klobásky většinou podávají s teplým bramborovým salátem – a i tentokrát s bavorskou hořčicí.
Tip: V nabídce je i pod jinými názvy: Nackerte, Geschlagene nebo Geschwollene.
Cesta za poznáním typicky bavorských klobásek by nebyla úplná, kdybychom se nezmínili také o hořčici a preclících. Bavorsko je nejnavštěvovanějším regionem Německa. Domácí i zahraniční hosté zde navštěvují Mnichov a další zajímavá historická města. Bavorsko má i krásná jezera a hory, národní parky, zábavní parky a třeba i outletová centra. Při poznávání jeho krás jistě vyhládne, a pak není nic jednoduššího než vydat se do zdejších podniků a ochutnat místní speciality.
Preclíky – nejlépe chutnají čerstvě rozpečené
Ke klobáskám se podávají po celém Německu, ale nejen k nim. Skvěle se hodí i k paštikám nebo různým sýrům a sýrovým pomazánkám. K dostání jsou v různé podobě a velikosti, většinou jsou posypány hrubou solí.
Tip: k dostání i pod názvy – Brez’n, Laugenbrezel a Brezel
Tip: Muzeum věnované chlebu můžete navštívit v Ulmu, který je proslulý i svou nejvyšší kostelní věží na světě (nahoru musíte vyšlapat po svých, cesta vám zabere zhruba 30 minut).
Hořčice – neodmyslitelný doplněk klobásek
Klobásky a hořčice, to je v Německu proslulá dvojka, která k sobě prostě patří. Hořčice je v Německu opravdu populárním doplňkem, řada druhů se vyrábí i přímo v Německu. Na její počest vzniklo i několik muzeí. Jedno z nich můžete navštívit v Kolíně, který je známý spíše díky své Kolínské katedrále. V únoru se můžete těšit na kolínský festival.
Další zajímavé muzeum situované do starého mlýna se nachází v Budyšíně. Jedná se o kombinaci restaurace a muzea. V Budyšíně je toho k vidění opravdu mnoho (středověké uličky, kostely, vyhlídkové věže, srbské tradice…), proto po takové návštěvě přijde něco dobrého na zub právě vhod.
Nejen v Bavorsku jsou Würstchen doma
Již 600 let si svou variantu klobásek vychutnávají v Durynsku, nazývají jí stylově „Thüringer Rostbratwurst“. Přesný recept je sice tajný, ale ví se o ní alespoň toto: pravá durynská klobáska je připravována z vepřového masa, majoránky, kmínu a česneku.
Co je ale podstatné, vždy je grilována na dřevěném uhlí a váží zhruba 150 gramů. Nejlepší je samozřejmě s durynskou hořčicí a místní si ji vychutnávají i jako rychlé občerstvení.
Tip: První německé muzeum věnované grilovaným klobáskám se nachází v Arnstadtu. Durynské speciality si můžete vychutnat třeba v překrásném Erfurtu.
Frankfurtské párky si podrobily svět
Frankfurtské párečky jsou asi nejznámější gastronomickou delikatesou Frankfurtu. S přízviskem „frankfurtské“ jsou nyní známy po celém světě. Vyráběny jsou tradičně z vepřového masa a svou typickou chuť dostávají díky uzení na dubovém dřevě. Jejich historie sahá až do roku 1562.
Tip: Stejně jako bílé klobásky v Bavorsku by se i ty frankfurtské měly jíst hezky rukama.
Jejich domovem je tato oblast již od 13. století, tradičně jsou podávány v páru, doplňuje je hořčice a křen, společně s tmavým chlebem a bramborovým salátem.
Kromě klobásek byste ve Frankfurtu měli ochutnat také jablečné víno (Apfelwein), servírované v modro-bílých džbáncích, zelenou omáčku (Grüne Soße) a třeba i speciálně připravený sýr s výraznou vůní a chutí – Handkäs’ mit Musik.
To vše a ještě mnohem více si můžete dopřát na zdejší vyhlášené třídě plné barů, restaurací, kaváren a obchůdků s potravinami a delikatesami – Freßgass.
Tip: 2.–9. května 2015 se ve Frankfurtu koná velký festival „Zelené omáčky“.
Currywurst – božský i pekelně pálivý
O Currywurstu jste už určitě slyšeli, někteří ho milují, jiní nesnášejí. Jde o opravdovou specialitu Berlína. Currywurst prostě musíte alespoň ochutnat. Tradičně se jedná o klasickou klobásku, která je politá kečupovou omáčkou a posypána curry – to může být buď jemné, nebo až pekelně pálivé – záleží jen na strávníkovi, co si poručí. Milovníci ostrých jídel si navrch přidávají ještě chilli.
Na Currywurst narazíte v Berlíně, stejně jako na kebab, téměř na každém rohu. Opravdoví znalci by však doporučili návštěvu „bufetu“ Konnopke (od roku 1930) nebo Curry 36.
V průběhu let došlo samozřejmě k mnoha inovacím, a proto je dnes k dostání i drůbeží a vegetariánská varianta. Nejedná se sice o pravý currywurst, ale určitou představu si návštěvník vytvoří.
Berlín je mezi českými turisty stále oblíbenější, nabízí rozmanité zážitky: památky, muzea, divadla, bary, kavárny, nákupní třídy, okolní jezera, akce… Navštívit můžete i jedno speciální muzeum: Currywurstmusem. Ano, této gastronomické specialitě je věnováno celé muzeum. Návštěva je vskutku jedinečná, jedná se totiž o interaktivní prohlídky, při kterých mohou návštěvníci ochutnávat, nasávat vůně koření a dokonce si některé exponáty i osahat.
Tip: Již v únoru se v Berlíně koná mezinárodní filmový festival (5.–15. 2. 2015), v květnu následuje galerijní víkend (1.–3. 5. 2015), v srpnu dlouhá muzejní noc (29. 8. 2015), v září berlínský maratón (26.–27. 9. 2015) a v říjnu velké oslavy sjednocení Německa (3. 10. 2015).
Gastronomické výpravy po Německu
Bavorsko:
německy: www.bayern.by
česky: www.bavorsko.eu
Další oblasti:
Tipy na cestu:
Autobus: Využijte výhodné nabídky společnosti Eurolines, která vás zaveze do mnoha míst po Evropě, včetně Německa.
Vlak: Pro ty, kteří upřednostňují dopravu po železnici, máme tip na Německé dráhy. Stránky jsou v češtině, jízdenky, včetně speciálních nabídek, si můžete koupit online.
Rádi jíte a ochutnáváte regionální speciality? Pak se inspirujte na našich stránkách www.germany.travel