Hlavní obsah

Někde s turisty válčí, u protinožců jich naopak chtějí přilákat víc

Letní sezona se v Evropě nesla ve znamení protestů proti masovému cestovnímu ruchu. Zcela opačný postoj zaujímá Austrálie, která chce návštěvníků přilákat víc, a to konkrétně na Velký korálový útes. Ten sice čelí mnoha hrozbám, včetně bělení korálů či dravých hvězdic, turisté k nim však nepatří.

Foto: Profimedia.cz

Korálovým útesům škodí mnohé, turisté to však nejsou.

Článek

Australská organizace Tourism Tropical North Queensland se rozhodla, že nebude následovat evropské trendy, a naopak se pokusí návštěvníky ze zámoří přilákat. Nová iniciativa, v jejímž rámci se mohou stát „strážci útesu“, je nicméně zaměřena hlavně na Brity či Američany.

Lidé, kterým na srdci leží ochrana životního prostředí, mohou na nově spuštěných stránkách prozkoumat řadu edukačních videí, za jejichž zhlédnutí si vyslouží slevy na výlety do oblasti Velkého bariérového útesu, informuje server Independent.

Zájemci se navíc mohou přihlásit do soutěže a vyhrát pobyt v okolí unikátní lokality. Ten čítá nocování v podvodním hotelu, ale také šnorchlování s průvodcem. „Porozumět vašemu vlivu na korálový útes je první krok k velikosti,“ uvedl šéf Tourism Tropical North Queensland Mark Olsen.

Na důležité iniciativy

Ekoturistika u Velkého korálového útesu tvoří až třetinu tohoto odvětví v Austrálii. Každý návštěvník musí při vstupu do oblasti uhradit ekologickou daň osm australských dolarů (zhruba 120 korun), které se využívají na ochranu.

„Poplatek nám pomáhá pokrýt důležité věci, jako třeba management mořského parku, programy, které kontrolují populaci dravých hvězdic, nebo nejrůznější edukační a konzervační iniciativy,“ uvedl generální manažer úřadu pro Velký korálový útes Fred Nucifora.

Velký bariérový útes se v posledních letech potýká s masovým bělením korálů. Jde o jev, kdy organismy v důsledku různých faktorů, včetně oteplující se vody, ztrácejí barvu a nakonec začnou vymírat.

Adrenalinová zábava? Rodiny s dětmi jezdí rybařit na místo, kde se to hemží krokodýly

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám