Hlavní obsah

Nejzelenější řecké souostroví vábí nejen krásnými plážemi

Jónské ostrovy ležící na západ od řecké pevniny jsou dobře známé všem, kteří na dovolené touží hlavně po rozlehlých zátokách s křišťálově čistou vodou, které jsou lemovány šťavnatou zelení i v těch nejteplejších měsících. Proč si pro příští dovolenou vybrat zrovna Ithaku, Kefalonii, Korfu, Lefkadu nebo Zakynthos?

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Jónské ostrovy jsou nejzelenější přímořskou částí Řecka.

Článek

Odysseova Ithaka

Ithaka byla podle nejslavnějšího Homérova díla domovem bájného krále Odyssea, je však spojená i s dalšími slavnými jmény. Líbánky na jachtě u jejích břehů trávili v roce 1981 princ Charles a princezna Diana.

Ostrov s rozlohou necelých 100 kilometrů čtverečních je domovem zhruba 3000 stálých obyvatel a dostanete se na něj pouze trajektem z Kefalonie, Lefkady či řecké pevniny. To, co by mnozí mohli považovat za zápor, tedy že na Ithace není letiště, je ale zároveň i značnou výhodou a učiní to vaši potenciální dovolenou mnohem poklidnější.

Na svěže zeleném ostrově se můžete zabydlet v hlavním městě Vathy, které si však, stejně jako oblíbené vesnice KioniFrikes, navzdory turismu zachovalo tradiční charakter. Rozprostírá se okolo velkého malebného přístavu, který stráží socha Odyssea.

Jedna z nejkrásnějších řeckých pláží láká na filmovou romantiku

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Vathi je sympatickým hlavním městem i přístavem v jednom.

Ve Vathi je největší koncentrace hotýlků a prázdninových apartmánů. Když budete mít štěstí, je poměrně slušná šance, že budete mít balkon s výhledem na moře ozdobené jachtami, kolem něhož se terasovitě zvedají bělostné vilky s cihlově zbarvenými střechami a nad nimi se zelenají kopce. Ve městě nechybí nákupní možnosti, zdravotní centrum, divadlo ani romantické letní kino.

Foto: Profimedia.cz

Kioni je velmi malebné dovolenkové útočiště.

Kioni, vzdálené zhruba 24 kilometrů od hlavního města, je pak to samé v menším a „tyrkysově modrém“. Je to malebná vesnice s rybářským přístavem, který je obklopen tradičními tavernami a kavárnami.

Vyjma vesnic a městeček jsou chloubou Ithaky pláže. Dva kilometry od hlavního města se nachází půvabná pláž Skinos, kde křišťálově čistá, tyrkysově zbarvená voda soupeří o pozornost návštěvníků s okolní zelení, v níž se doslova topí. Skutečný skvost ostrova, pláž Gidaki, je vzdálena pět kilometrů od Vathi. Podle průvodců je dostupná pouze lodí, ale ti zdatnější a odhodlanější se na ni mohou pěšky dostat právě z pláže Skinos.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Gidaki stojí za procházku.

Půvabných pláží a zátok jsou však na ostrově desítky. A nevšedním zážitkem je i přejezd ze severní na jižní část Ithaky či naopak. Tamější šíje je natolik úzká, že máte při průjezdu výhled na moře zároveň po pravé i levé straně.

Corelliho Kefalonia

Největší ostrov souostroví a šestý největší v zemi se u turistů těší značné oblibě. Ta ještě vzrostla na přelomu tisíciletí poté, co se v kinech v roce 2001 objevil film Mandolína kapitána Corelliho, v němž hráli hlavní role Nicolas Cage, Penélope Cruzová a právě ostrov Kefalonia, zejména nádherná pláž Myrtos.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Myrtos sama o sobě láká k návštěvě ostrova. Kefalonia má ale v rukávu i další trumfy.

Nejen Myrtosem je ale živa Kefalonia, přestože více než dva kilometry dlouhá bělostná pláž obklopená zelení na severozápadním pobřeží je vskutku dechberoucí. Film se natáčel i na půvabné pláži Antisamos na východě, jež patří k jedné z nejoblíbenější pro plavání a opalování.

Milovníci písku by měli zamířit na pláže Makris Gialos nebo Skala, Platis Gialos či Lourdas. Většinově písečná je i Petani, která bývá často označována jako menší dvojnice Myrtosu. Koho zajímají letadla, neměl by si nechat ujít návštěvu pláže Minies na jihozápadě, která je nejblíž letišti. Zájemci tak mohou z vody přímo nad hlavou sledovat klesající i stoupající stroje. Z hlediska pláží má Kefalonia rozhodně co nabídnout. A platí to i o tradičních vesničkách.

Foto: Profimedia.cz

Fiskardo určitě stojí za návštěvu.

Roku 1953 byl ostrov zasažen ničivým zemětřesením, které zničilo velkou část půvabné benátské architektury ostrova. Vesnice AsosFiskardo ale zůstaly většinově ušetřeny a právě do nich míří turisté za nejpůvabnějšími architektonickými kulisami.

Většina stálých obyvatel, jichž má ostrov kolem 45 000, se koncentruje v hlavním městě a přístavu Argostoli. Kromě cestovního ruchu se věnují zejména zemědělství a rybolovu. Ostrov oplývá úrodnými pláněmi, řekami i jezery, nechybí na něm ale ani hluboké lesy a hory. Ta nejvyšší, Mount Ainos, dosahuje výšky 1628 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Asos je krásnou vesničkou s původní architekturou.

V oblasti se vyskytují endemické jedle, díky nimž byla vyhlášena národním parkem Ainos. Kefalonia je tak ideálním dovolenkovým útočištěm jak pro plážové povaleče, tak pro aktivnější turisty, kteří na ní najdou množství zajímavých cílů.

Durrellovo Korfu

Pravděpodobně jste alespoň slyšeli o humoristických knihách britského přírodovědce Geralda Durrella. Měl to štěstí, že se svou početnou rodinou trávil dětství právě na Korfu, což určilo celý jeho další život. Veselá pojednání o taškařicích jeho excentrických příbuzných a objevování jeho lásky k tamější zvířeně spolu s poetickými popisy krajiny nejzelenějšího řeckého ostrova mělo význam i pro Korfu, kam se ve velkém začali sjíždět fanoušci a objevovat jeho krásu. Díky nevšedním barvám se mu říká i olivový či smaragdový ostrov.

Foto: Profimedia.cz

Na Korfu je množství menších zátok ideálních ke koupání. Na snímku Paleokastrica.

Druhý největší ostrov jónského souostroví byl jedním z prvních řeckých, které si v historii získaly přízeň turistů, a ta dosud nepolevila, právě naopak. Bezmála 600 čtverečních kilometrů rozlehlý ostrov se honosí 216 kilometry pobřeží. Pláže Korfu nejsou až tak dechberoucí jako na Kefalonii či Lefkadě, jsou ale půvabné, dobře dostupné a z výběru vyšších desítek si svou favoritku najde každý. Mezi nejznámější patří Paleokastrica, Rovinia, Porto TimoniSidari, známá jako kanál lásky.

Na Korfu najdete hory, nejvyšší je Pantokrator s 9o6 m n. m., rozhlehlé pláně, jezera i několik řek. Klenotem ostrova je ale jeho hlavní město Korfu, které je nejen největším v Jónském moři, ale i jednou z nejpůvabnějších řeckých metropolí vůbec. Rozkládá se mezi dvěma pevnostmi a najdete v něm vliv architektury italské, francouzské i byzantské. O pozornost soupeří paláce, náměstí, kolonády, kostely i výstavní měšťanské domy.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Korfu je překrásné.

Město je rájem nejen pro milovníky architektury a historie, ale také nákupů. Dámy, pokud potřebujete doplnit letní šatník, tady budete na správné adrese. Honosí se také několika přístavy a zajímavými muzei.

Vynechat byste určitě neměli ani Achilleion, oblíbený letohrádek císařovny Alžběty Bavorské uprostřed ostrova. Alžběta tam pobývala ze zdravotních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Letní zámeček pro císařovnu Sisi byl dokončen v roce 1890 a zdobí jej četné odkazy na antickou kulturu. Ze zahrad je nádherný výhled.

Bělostná Lefkada

Lefko v řečtině znamená bílý a Lefkada je domovem těch nejpůvabnějších běloskvoucích oblázkových pláží. Není však ostrovem pro každého. Většina z vyhlášených krásek se nachází na západním pobřeží a nejsou zrovna nejsnáze dosažitelné. V tom lepším případě musíte zdolat a poté zase vystoupat nemalé množství schodů, například u překrásné pláže Porto Katsiky obklopené útesy zbarvenými do tónů západu slunce.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Pláž Porto Katsiki je jednou z nejkrásnějších v Řecku, soukromí na ní ale nenajdete.

Většinou je však třeba vynaložit ještě větší úsilí či dorazit na pláže lodí. Kupříkladu půvabná pláž Milos, dostupná pěšinou z poklidného letoviska Agios Nikitas, vyžaduje zdolání asi 15minutového treku směrem tam a nejméně 20 minut zpět při slušné kondici a kvalitní obuvi. Alternativou je lodní taxi z městské pláže, které však jezdí pouze v hlavní sezoně.

Za škálou pláží na Lefkadu

Cestování

Nejvíce si ale turisté „máknou“ při cestě na pláž Egremni. Několik kilometrů dlouhá bělostná pláž je přesně tím, co obdivujete na obálce katalogu. Dříve to na pláž bývalo 400 schodů, po zemětřesení v roce 2015, kdy se část útesu zřítila do moře, je to pořád opravdu hodně schodů, ale k tomu ještě slušný kus cesty z parkoviště, a to zatáčkami a bez možnosti stínu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Egremni po svých není pro každého.

Což o to, dolů to jde dobře. Ale výstup nahoru může být za slunečného dne poměrně tvrdým oříškem. Ne nadarmo u parkoviště prodávají trička s anglickým nápisem: „Přežil jsem Egremni.“ Návštěva pláže a obzvláště výhledy ze schodů ale stojí za každou kapku potu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Milos stojí za výšlap.

Není to tak, že kdo nechce vynakládat nemalé sportovní výkony, si Lefkadu neužije. Malé pláže jsou rozesety po celém pobřeží ostrova, na němž se miliardář Aristoteles Onassis zasadil o to, aby jej nehyzdily mnohapatrové hotely a nebyl zničen masovou turistikou. Jen za těmi největšími kráskami se prostě vyplatí vyjet a následně dojít. Ideálně v brzkých ranních hodinách, kdy je můžete mít jen pro sebe.

Na ostrově můžete navštívit i vodopád, maják, klášter nebo si užít noční život a nákupy v největším pulzujícím letovisku Nidri či v hlavním městě Lefkada, primárně je to ale především o plážích. A ač nejsou oficiálně nudistické, značná část z nich je přátelská k naturistům, zejména ve vzdálenějších úsecích.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vodopád se nachází nedaleko Nidri a hladina vody v něm klesá s přibývajícím horkem.

Nejslunnější Zakynthos

Podle řecké mytologie byl Zakynthos útočištěm bohyně Artemis a jejího bratra Apollóna. Ostrov je díky četným srážkám v zimě a horkému suchému létu velmi úrodný, je označován jako nejslunečnější ostrov v celé zemi.

Zhruba čtvrtina obyvatel se soustřeďuje ve stejnojmenném hlavním městě na východním pobřeží, kde lze obdivovat vlivy četných kultur, které se na ostrově vystřídaly - dominuje benátská, francouzská a britská. Ostrov má i bohatou hudební tradici, kterou můžete objevovat třeba při procházce přímořskou promenádou, již lemují četné kavárny a restaurace. Navštívit můžete i zříceninu benátského hradu Bohali.

Foto: Profimedia.cz

Město Zakynthos zaujme půvabnou architekturou.

Hustou zeleň ostrova tvoří borovicové háje, vzrostlé platany, sady citrusů, olivovníků, vinohrady, fíkovníky a lány divokých bylin jako šalvěj či tymián. Najdete na něm jak nížiny, tak i hory.

Vyjma flóry je zajímavý i typickou faunou. Do zátoky Laganas na jihu ostrova se každoročně vrací rozmnožovat ohrožená želva kareta obecná. V období líhně je tak oblast, kde se vyskytuje, přísně chráněna. Dospělé karety je možné spatřit v moři okolo ostrova, stejně jako delfíny či tuleně středomořské.

Foto: Profimedia.cz

V okolí ostrova je možné spatřit karety obecné.

Nejvíce návštěvníků ale na ostrov stále lákají krásné pláže. Přestože tu nejznámější Navagio se světoznámým vrakem lodi na západním pobřeží kvůli obavám ze sesuvů skal stále není možné navštívit, můžete se alespoň pokochat výhledem seshora, který je stejně nejpůsobivější, nebo si při výletu lodí zaplavat v blízkosti pláže.

Foto: Profimedia.cz

Navagio je nejznámějším poznávacím znamením ostrova.

Zakynthos nabízí jak pláže písečné, tak i oblázkové. Mezi nejnavštěvovanější patří Kalamaki, Laganas a Tsivili. Velmi oblíbená je i návštěva Modrých jeskyní na severu.

Mezi další turistické aktivity patří i objevování tradičních vesniček vyhlášených řemesly, jako je Volimes. Ti dobrodružnější si mohou užít četné vodní sporty, rodiny zase nejspíš zaujme možnost návštěvy vodního parku nedaleko hlavního města.

Foto: Profimedia.cz

Modré jeskyně jsou oblíbeným cílem výletů.

Anketa

Na který z Jónských ostrovů byste vyrazili nejraději?
Ithaka
13 %
Kefalonia
16,4 %
Korfu
14,9 %
Lefkada
24,4 %
Zakynthos
31,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2684 čtenářů.

Výběr článků

Načítám