Hlavní obsah

Zaspala Evropa? Neojoblíbenejší destinace cestovatelů má úplně vše

Dubaj je turistům i dovolenkářům dobře známá. Ne nadarmo se už potřetí za sebou stala nejoblíbenější destinací hlasujících cestovatelského portálu TripAdvisor. Působivé pláže s vysokými teplotami po celý rok, nekonečné bazény umístěné na leckdy nejzajímavějších budovách světa, gastronomické orgie i instantní zážitky pro děti i dospělé vábí do emirátu více než 17 milionů turistů ročně. Necháte se též zlákat?

Proč je Dubaj nejoblíbenější cestovatelskou destinací už tři roky po sobě?Video: Taťána Kynčlová, Novinky

Článek

Nemalá skupina turistů vyráží do Dubaje za nákupními možnostmi. Utrácet můžete vyrazit na tradiční trhy do Deiry, jedné z nejstarších částí města, za kořením či zlatem do ultra hipster umělecké čtvrti Alserkal Avenue plné galerií, kaváren a obchodů s ručně dělanou módou a doplňky z celého světa, či do jednoho z největších nákupních center vůbec Dubai Mall. Možnosti jsou v tomto směru téměř nekonečné. A podobně je to s gastronomií.

Vzhledem k poloze v centru cestovatelského dění si pochutnáte nejen na tradiční arabské kuchyni, ale také vyhlášených asijských lahůdkách, skvělých amerických steacích, chutích Afriky či pro nás klasické evropské stravě.

Nejvyšší budova světa i tančící fontány

Vraťme se ale ještě na chvíli k centru Dubai Mall, kterým se vstupuje do nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa. Mrakodrap s výškou 828 metrů je díky svým vyhlídkovým patrům snad nejvyhledávanější turistickou kratochvílí. A výhled má i na umělé jezero Burdž u své paty, které je domovem nejvyšší tančící fontány na světě.

Zeptejte se v Dubaji na cokoli: O ramadánu, mnohoženství i zahalování

Cestování

Dvacet dva tisíc galonů vody se na nejpůsobivější světové hity i arabskou hudbu rozvlní a vytryskne do 140 metrů každou půlhodinu od šesté hodiny večerní. Tato podívaná s blikajícím mrakodrapem v pozadí je zcela zdarma.

Vyhlídka z Burdž Chalífy stojí dospělého v přepočtu od 1134 korun podle denní doby a patra. Sledovat úchvatnou podívanou můžete i při projížďce na jezeře.

Luxus na druhou

Mezi další ikonické budovy, jež by bylo škoda minout, patří Burdž al-Arab, jeden z nejluxusnějších hotelů světa ve tvaru plachetnice. Do jeho opulentních interiérů je nově možné nahlédnout v rámci komentované prohlídky s průvodcem, hrozí ale nebezpečí, že děti se zaseknou hned u eskalátorů, jež mají výhled na obří akvárium. A pak už je to hlavně o luxusu a zlatě.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Zlato sypou v Burdž al-Arabu jak do kapučína, tak i do vody.

Prohlídku reprezentativních prostor včetně těch nejluxusnějších apartmá můžete absolvovat za zhruba 1560 korun. Komu by stačilo nahlédnout do opulentního lobby a zhlédnout murény nevšedních velikostí spolu s dalšími podmořskými rezidenty hotelu, může si udělat rezervaci v některé z restaurací či barů a vstupné tam „projíst či propít“.

Zarámované město

Před šesti lety přibyl do nezaměnitelného dubajského panoramatu i Dubai Frame, takzvaný Rámeček. Mrakodrap, sloužící primárně jako vysoce atraktivní rozhledna, se skládá ze dvou 150 metrů vysokých věží, jež jsou nahoře i dole propojeny 105 metrů dlouhou základnou.

V interiérech se nachází muzeum, prezentující historii města i futuristickou část, ukazující, jak by Dubaj mohla vypadat za 50 let. Velmi oblíbená je vyhlídková část s proskleným chodníkem, shlížejícím do hlubiny. Podívat se do něj můžete zhruba od 320 korun za dospělého.

Výhled z vody

Rovněž impozantní výhledy v extrémně relaxačním provedení nabízí One Za’abeel Infinity Pool. Nejdelší „zavěšený“ nekonečný bazén v zemi se nachází v budově hypermoderního hotelového resortu s designem mrakodrapu.

Jeho dvě věže jsou spojené nejdelší zavěšenou konzolou vůbec s názvem The Link, na jejímž vrcholu se nachází právě 120 metrů dlouhý bazén se vskutku nevšedním výhledem na panorama města.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Nekonečný bazén na zavěšené konzole byl otevřen teprve nedávno.

Nemusíte být hostem hotelu, abyste se mohli vykoupat „mezi mraky“, bazén nabízí vstupy s pronajmutím lehátek, další možností je zakoupení nedělního brunche v restauraci Tapaske přímo u bazénu, jehož součástí je i dvouhodinové koupání, cena začíná zhruba na 2440 korunách na osobu.

Zcela zdarma je možné navštívit architektonický skvost, Knihovnu Mohammeda bin Rašída, ve tvaru tradiční islámské katedry. Ta nabízí vyjma osmi tematických knihoven i klimatizované studovny, prostor pro dětské hry a objednanou knihu vám v ní může přivézt robot. V horním patře se nacházejí vzácné knihy z celého světa a nechybí Shakespeare, Dantova Božská komedie ani Carrollova Alenka v říši divů.

Nejoblíbenější destinací cestovatelů zůstává Dubaj. Praha je na 17. místě v Evropě

Cestování

Pohádkový svět i adrenalin

Kdo má rád hru barev a světel, neměl by si nechat ujít speciální zahrady, které otevírají své brány až po setmění. Dubai Garden Glow se pyšní více než deseti miliony LED světel, která tvoří snový svět plný zvířat, umění i tunelů, jimiž s oblibou probíhají nejen děti. Vstupné pro dospělého stojí v přepočtu 444 korun.

Vyrážíte-li s dětmi, neměli byste si nechat ujít návštěvu Dubai Parks and Resorts. Je sice vzdálen asi 40 minut jízdy od centra města, ale pokud vaše ratolesti nebo vy sami milujete filmy jako Madagaskar, Kung Fu Panda, Shrek, Hunger Games či Šmouly, nebudete litovat.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vstup do Dubai Parks and Resorts

Ve stejném areálu se nachází jak Legoland, tak i jeho vodní verze Legoland Water Park. Atrakce se pohybují od těch nejmírnějších jako kolotoče pro nejmenší až po horské dráhy, které budou výzvou pro nejednoho rodiče. Nově tam vyrostl i Real Madrid World, který potěší nejen tatínky. Vyplatí se tam sledovat cenové akce, kupříkladu nyní je v nabídce vstup do dvou parků za obvyklou cenu jednoho 1865 korun pro dospělého.

Větší a velcí milovníci pořádného adrenalinu by měli vyrazit do IMG Worlds of Adventure. Plně zastřešený klimatizovaný svět superhrdinů od Marvelu zamává i s těmi, kteří mají opravdu silný žaludek. Za nemalou sumu 2308 korun odejdou návštěvníci se zážitky, na které vskutku jen tak nezapomenou.

Ještě futurističtější Dubaj

A kdo je zvědavý, co Dubaj čeká a nemine, může poodhalit roušku tajemství v Muzeu budoucnosti. Nachází se navíc v jedné z architektonicky nejzajímavějších budov, kterou National Geographic označil za jedno ze 14 nejkrásnějších muzeí světa.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Muzeum budoucnosti má vskutku vizionářskou architekturu.

Fascinující stavba ze skla a oceli je popsaná arabskou básní od šejka Mohammeda bin Rašída Al Maktúma, stojí na zeleném kopci a zrcadlí se v jezírku před ním, vše je součástí pečlivě promyšlené vize budoucnosti.

Muzeum bylo otevřeno 22. února roku 2022 a lístky do něj v ceně zhruba 943 korun se stále kupují alespoň měsíc dopředu.

A co čeká Dubaj bezmála půlstoletí v budoucnu? Potkat můžete robotické psy, vznášedla i interaktivní mazlící plyšové tuleně. Nejlepší ale bude, když se přesvědčíte na vlastní oči.

Včera, dnes a zítra můžete v Dubaji zažít každý den

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám