Hlavní obsah

V Číně vylepšili tamní nejvyšší vodopád. Napájí ho potrubím

Na čínských sociálních sítích to od pondělí žije. Jistý turista totiž odhalil, že vodopád Jün-tchaj, považovaný za ten nejvyšší nepřerušovaný v zemi, je napájen potrubím. Video, které to dokazuje, nasbíralo podle BBC od zveřejnění už přes 70 tisíc lajků, správa parku navíc pravost záběrů potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Čínské vodopády dostaly drobné vylepšení (ilustrační foto)

Článek

„Řeknu vám, jak jsem se překonal, abych došel až ke zdroji vodopádu Jün-tchaj, jen abych našel potrubí,“ uvedl uživatel s přezdívkou Farisvov k záběrům. Kontroverzní téma začalo na čínských sociálních sítích okamžitě kolovat. Na platformě Weibo nasbíraly záběry podle BBC přes 14 milionů zhlédnutí a dalších deset na platformě Douyin.

Místní úřady se jaly celou věc prošetřit a oslovily přímo správu parku, kde se vodopád nachází. Ta „malé vylepšení“ nepopírala a argumentovala tím, že chtěla zajistit normální tok vody i během období sucha, aby se turisté k vodopádu netrmáceli zbytečně.

Úřady správce vyzvaly k tomu, aby příště něco takového návštěvníkům oznámil s předstihem a nedošlo znovu k takové kontroverzi.

Správci parku později vydali prohlášení zdánlivě napsané samotným vodopádem: „Nečekal jsem, že se se všemi seznámím zrovna tímto způsobem. Jelikož jsem sezonní scenérií, nemohu během období sucha zaručit, že budu v nejlepší kondici. Učinil jsem proto malé vylepšení, abych při setkání s přáteli vypadal co nejlépe,“ napsali správci.

Pro čínská média doplnili, že voda z trubek je nezávadná a pochází z pramene, tudíž nijak nepoškozuje okolní krajinu.

Není to první případ

Přestože některé uživatele sociálních sítí vysvětlení obměkčilo, jiní park zkritizovali. „Je to nerespektující vůči přirozenému řádů i vůči turistům,“ cituje jednoho z komentujících BBC. Další uživatel sociální sítě se vztekal, že vodopád by už neměl mít prvenství.

BBC připomíná, že nejde o první případ, kdy v Číně „malým vylepšením“ pomohli některé přírodní atrakci. Například vodopádu Chuang-kuo-šu pomáhá i během období sucha vodní kanál z nedaleké přehrady, který udržuje konstantní průtok.

Nejhezčí záchody na světě? Veřejné toalety v Číně se staly turistickým magnetem

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám