Hlavní obsah

Nejvíc přeplněná turistická destinace světa? Češi ji mají hned za humny

Masový cestovní ruch negativně ovlivňuje řadu světových destinací. V Evropě se o něm mluví ve spojitosti se Španělskem, Řeckem či Itálií. Zemi s vůbec největšími davy mají však Češi hned za humny. V Rakousku připadá na každého obyvatele 3,6 turisty. Při populaci kolem devíti milionů to znamená ročně kolem 32 milionů návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce turistů se koncentruje ve Vídni.

Článek

Titul nejvíce přeplněné turistické destinace světa vyplynul z analýzy, kterou provedl portál MoneyTransfers.com, informuje o ní server Independent. Rakousko si uzmulo nezáviděníhodné světové prvenství, přičemž nejvíce lidí se podle výzkumu koncentruje zcela logicky ve Vídni.

Také turistická centrála rakouského hlavního města uvedla, že mezi lety 2022 a 2023 vzrostly počty přenocování o 31 procent na 17,3 milionu. Návštěvnost se tak začíná rovnat rokům před pandemií. Podle Independentu je Vídeň na něco takového zvyklá. Popularita však začíná narůstat i dalším místům v Rakousku, která nápor tak dobře nezvládají.

Lázně, víno i čokoláda. Malebná oblast u česko-rakouských hranic je rájem odpočinku i požitků

Cestování

V této souvislosti se hovoří především o malebné hornorakouské vesnici Hallstatt, jež leží na břehu Hallstattského jezera a údajně posloužila jako inspirace pro vzhled disneyovského království Arendelle z pohádky Ledové království. Místní už v minulosti mnohokrát protestovali proti cestovnímu ruchu. Počet návštěvníků, zejména těch z Asie, totiž dalece převyšuje množství obyvatel.

Například v roce 2023 zablokovali místní hlavní přístupovou cestu do vsi. Jejich postoje vyjadřovaly cedule s nápisy jako „turismus ano, masový turismus ne“. Krátce vznikla v obci také bariéra, která měla návštěvníkům zabránit v pořizování selfie na nejvyhledávanějším místě s výhledem na kostel a jezero.

Praha mezi nejdavovějšími městy

V jedné z dřívějších analýz se portál MoneyTransfers.com zabýval také nejvíce přeplněnými městy, kde první příčku s přehledem zaujal Phuket na stejnojmenném thajském ostrově. Na každého obyvatele tam připadá 118,5 turisty. Také další dvě místa obsadilo Thajsko, a to s Pattayou a Krabi.

V první dvacítce se objevila také egyptská Hurghada, Heraklion na Krétě, Benátky, Florencie a na 19. místě také Praha, kde na každého obyvatele připadá 6,8 turisty.

Jedno z nejhezčích míst v Rakousku? Hlavní město Alp potěší i náročné

Cestování

Výběr článků

Načítám