Hlavní obsah

Nejvíc cool čtvrtí světa se pyšní Marseille. Náboj jí dodává pestré obyvatelstvo

Marseillská čtvrť Notre-Dame-du-Mont je tou nejvíc cool na světě. Prvenství získala v žebříčku mezinárodního magazínu Time Out, který hodnocení na základě rozsáhlé ankety sestavuje každoročně. Na dalších příčkách figurují čtvrti mimo jiné v Maroku, Indonésii, Jižní Koreji či Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Marseille je druhým největším městem Francie.

Článek

Marseilleskou čtvrť Notre-Dame-du-Mont popisuje renomovaný magazín jako místo s rebelskou duší. Přestože tato část druhého největšího francouzského města nese název po kostelu, je to sousedství značně nesvaté, plné barevných graffiti a rozmanitých lidí, od pankáčů po dámy v barevných róbách nebo staré námořníky.

„Je pozoruhodné, že je tak malá oblast domovem mnoha galerií, restaurací nebo šik komunitních obchůdků,“ píše Time Out. Magazín doporučuje k návštěvě některé konkrétní podniky, například restauraci Livingston. Ta je zajímavá tím, že se v ní točí šéfkuchaři, a tudíž se mohou hosté vždy po čase těšit na různé gastronomické novinky.

Britská hospoda láká na pivo zdarma. Ne každý do ní ale trefí

Cestování

Druhou nejvíc cool čtvrtí světa je Mers Sultan v marocké Casablance. I tentokrát jde o čtvrť s uměleckou duší, která se pyšní množstvím malebných kavárniček. Předností je také kulturní mix, mísí se tu totiž arabské, francouzské i anglické vlivy.

Třetí nejvíc cool čtvrtí světa je Perenan na indonéském ostrově Bali. Pláže, kavárny, obchůdky, to vše trochu stranou od hlavního centra dění. Sousedství se podle magazínu pyšní klasickým balijským šarmem.

Česko ostrouhalo

V první desítce následují čtvrti Seongsu-dong v jihokorejském Soulu, Kerns v americkém Portlandu, Stokes Croft and St Paul’s v anglickém Bristolu, Chippendale v australském Sydney, Príncipe Real v portugalském Lisabonu, Glória v brazilském Rio de Janeiru a Windsor v australském Melbourne.

Žebříček jinak tvoří celkem 38 zástupců, Česko se do výběru tentokrát neprobojovalo. V minulosti se však v anketě objevily pražské části Holešovice, Karlín či Vinohrady.

Time Out uvádí, že žebříček sestavoval na základě toho, zda čtvrtě odrážely to nejlepší z měst – kulturu, komunitního ducha, noční život, ale i stravování. Do hodnocení se zapojili mezinárodní přispěvatelé magazínu.

Za nejlepší restaurací světa nemusí Češi daleko. Hluboko do kapsy si však sáhnou

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám