Hlavní obsah

Největší zpřístupněný jeskynní systém v České republice je po záplavách stále zavřený

Jeskyně Na Pomezí v Jeseníkách zůstávají jedinými v zemi, jež se ještě nevzpamatovaly z přívalů vody, které je zasáhly při povodních v polovině letošního září. Stále tam probíhá odstraňování škod, a proto jsou zatím uzavřené. Kdy se návštěvníkům znovu otevřou, se podle vedoucího jeskyní Martina Kubaláka zatím neví.

Foto: Jeskyně Na Pomezí

Zaměstnanci jeskyní a jeden dobrovolník po čištění chodníků na prohlídkové trase

Článek

V jeskyních výrazně stoupla spodní voda a vlhkost poškodila elektroinstalaci. „Nad námi jsou další veřejnosti nepřístupné jeskyně komínového charakteru, které jsou s těmi našimi hydrogeologicky propojeny. Voda, která do nich vtéká, se projeví i u nás. Ačkoliv jsme na kopci, intenzivní srážky se vsakovaly do podzemí a spodní voda logicky stoupala, a to v konečném důsledku způsobilo závady na elektroinstalaci,“ vysvětlil Kubalák a zdůraznil, že Jeskyně Na Pomezí nebyly zaplaveny vodním tokem, což v případě povodní bývá typické například pro jeskyně v Moravském krasu.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Jeskyně Na Pomezí na Jesenicku se mohou pochlubit zajímavými útvary.

Opravy jsou v plném proudu

„V našich jeskyních máme téměř stoprocentní vlhkost, ale také bylo z důvodů, co jsem popsal, více vody než obvykle. Nyní hledáme místa, kde voda poškodila elektroinstalaci, a ta opravujeme. Na zhoršené izolační stavy zareagovaly proudové chrániče, které tam vyřadily světla z chodu. Někde na chodnících se pořád nesvítí, a proto zatím nemůžeme provázet,“ vysvětlil vedoucí jeskyní.

Kdy se jeskyně znovu otevřou, nedokáže odhadnout. „Děláme maximum, aby se tak stalo. Kromě zaměstnanců a stabilních brigádníků nám pomáhají i jejich rodinní příslušníci a další dobrovolníci z Jesenicka z řad speleologů a milovníků přírody. Je nás na to asi deset, což je dostatečný počet,“ konstatoval Kubalák.

Myší dírou k loži prince Bajaji, které mělo sloužit orgiím sekty

Tipy na výlety

Jeskyně Na Pomezí jsou běžně otevřeny do konce října. „V listopadu a prosinci máme zavřeno, mj. i kvůli ochraně netopýrů a letounů, kteří tady zimují. Po dohodě, v případě zájmu skupin, je ve všední den ale prohlídka možná i v tomto období. Pokud elektroinstalaci do té doby dokážeme znovu v plném rozsahu zprovoznit,“ dodal Kubalák.

Jeskyně Na Pomezí jsou největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru, tj. krystalického vápence. Vyznačují se úzkými, místy vysokými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. Typické jsou pro ně nátekové útvary vytvářející kaskády a mohutné členité krápníky. Každoročně je navštíví okolo 45 tisíc lidí.

Do jeskyní se po povodních vracejí turisté. Někde je ale provoz stále omezen

Cestování
Související témata:
Jeskyně Na Pomezí

Výběr článků

Načítám