Článek
„Na nejrůznější způsoby olomoucké tvarůžky připraví a nabídnou desítky prodejců. Ochutnat je bude možné třeba ve formě tvarůžkových zákusků, burgerů či pralinek. K tomu nebudou chybět originální značky piv místních minipivovarů a doplní je další krajové produkty,“ sdělila Novinkám mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.
„Loni přivítal festival více než dvacet tisíc návštěvníků a prodalo se na něm rekordních sedm tun tvarůžků. Věřím, že letošní ročník bude neméně úspěšný,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti).
Festivalu se letos zúčastní více než sedm desítek prodejců. „Je to rekordní číslo za celou historii konání festivalu. Dalších více než třicet stánků nabídne regionální speciality a výrobky značky Haná – regionální produkt,“ konstatovala vedoucí magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu Karin Vykydalová.
Do šumavské divočiny za bobry i pralesy. Správci parku zavedou návštěvníky do nepřístupných míst
Pravou atmosféru dodá festivalu také originální stánek s tvarůžkovými suvenýry na Horním náměstí, kde bude možné zakoupit speciální trička, ponožky nebo čokoládové pralinky s tvarůžkovou náplní.
„Olomoucké tvarůžky jsou legendární produkt, jehož specifické aroma i chuť si oblíbila řada konzumentů nejen u nás, ale i v zahraničí. Jako největšího a nejstaršího výrobce tvarůžků v České republice nás těší, že je tato tradiční pochoutka s více než šestisetletou historií tak oblíbená právě v olomouckém regionu a má ve zdejším festivalu, jehož jsme partnerem a dodavatelem, tak silnou podporu,“ zdůraznil Leoš Kalandra ze společnosti A.W. v Lošticích, která je výrobcem syrečků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
O titul krále soutěží kuchaři zvučných jmen
„Typickou hanáckou specialitu připraví v centru města zástupci těch nejlepších restaurací z regionu. Šest z nich se utká na Horním náměstí v soutěži o titul Tvarůžkového krále,“ poznamenala Štědrá.
V souboji se utkají Petr Heneš z Long Story Short Eatery & Bakery, Tomáš Hochla z restaurace hotelu Central Park Flora, Michal Duračka z restaurace Asado grill, Lukáš Velšmíd z Bistra Nro 66 a restaurace Bělecký Mlýn, Roman Paulus z Bistra Paulus a Tomáš Juřík z Bistra Helen.
„Každý ze soutěžících kuchařů připraví v rámci zábavné cooking show pokrm podle vlastního tvarůžkového receptu. Ten budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo, a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, zařadí se do slosování o víkendový pobyt v Olomouci,“ podotkla Vykydalová.
Oba dny festivalu doprovodí hudební hvězdy. Na pódiu na Horním náměstí se vystřídají Petr Bende, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a olomoucká formace Tak co? Chybět nebude ani tradiční vystoupení folklorních souborů. Dolní náměstí bude patřit nejen koncertům, ale také nejmenším návštěvníkům. Bude zde divadelní představení, koncert základních uměleckých škol, klauniáda či fireshow. Pro děti budou nově připravené i dílny Vlastivědného muzea Olomouc.