Hlavní obsah

Nejsladší město Evropy se ukrývá v Německu. A rozdává kilogramy navíc všem příchozím

Přibrat několik kilogramů navíc na jedné cestě? Stačí si chvíli nedávat pozor a na severu Německa je to možné. Hanzovní město Lübeck je středobodem vesmíru pro milovníky sladkého pokladu zvaného marcipán. Ten lübecký má přísnější požadavky na složení a věřte, že se to na jeho velejemné chuti projevuje. A navíc, Lübeck má co nabídnout i mimo svůj sladký klenot.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Brána Holstentor je vskutku honosným vstupem do historického centra města Lübeck.

Článek

Přibližně sedm hodin jízdy autem a nějakých 630 kilometrů z Prahy leží úchvatné gotické město Lübeck, na samotném jihovýchodě spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko. Mnoho Čechů jej v uplynulých měsících poznalo tak trochu náhodně, když česká fotbalová reprezentace hrála v přilehlém městě Hamburk dva zápasy po sobě a čeští fandové hledali místa pro denní výlety. A vzhledem k tomu, že Lübeck rozhodně stojí i za samostatnou cestu, pro mnohé, včetně mě, byl příjemným překvapením.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Není třeba dlouho přemýšlet, proč je historické centrum Lübecku na seznamu historického dědictví UNESCO.

Středověké centrum tohoto dvousettisícového města je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho velikost je přitom tak ideální, že jej stihnete projít za jeden aktivní den, případně během dvou dnů velmi uvolněným tempem. A právě k určitému zpomalení Lübeck své hosty doslova vyzývá. Jako by nestačilo množství kaváren či vináren, případnou vybitou energii můžete doplňovat zdejší speciální podobou hroznového cukru, tím nejvybranějším marcipánem.

Sladké bohatství

Zatímco se poměrně běžně marcipán vyrábí půl na půl z mandlí a cukru, ten lübecký, který je chráněnou evropskou značkou, má přísnější restrikce. Je v něm totiž méně cukru a vyšší poměr mandlové pasty, z nařízení nejméně 70 procent. Ten s označením Lübeck Fine Marzipan pak může přidaného cukru obsahovat maximálně deset procent. Místní výrobci o tomto nařízení samozřejmě vědí, ale někteří míří ještě výše. Nejstarší lokální výrobce marcipánu, Niederegger, používá sto procent mandlové pasty a žádný přidaný cukr. Činí tak kvůli co nejjemnější mandlové chuti.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Marcipánové dobroty z Lübecku

Pokud si říkáte, že z pár kostiček marcipánu se jen tak snadno nepřibere, možná by stálo za zmínku, že za slunných letních dnů či v období adventu, kdy bývá Lübeck plný turistů, vyrobí ve značce Niederegger až desítky tun této sladké laskominy, které se v historii připisovaly povzbuzující účinky a prodávala se ve zdejších lékárnách. I dnes jsou však mnozí ochotni zapřísáhnout se, že je poctivá marcipánová kostička dokáže pohladit po duši jako nic jiného.

Není se tak co divit, že v Lübecku najdete i malé marcipánové muzeum značky Niederegger, které je velmi šikovně propojeno s kavárnou servírující marcipánové speciality a s rozměrným obchodem, kde najdete marcipán všech tvarů a příchutí. Pravý poklad jsem však našel u konkurenční značky Mest, která si nechává v pražírně Rösterei Coffeum připravovat marcipánovou kávu. Tu můžete koupit jak ve variantě celých zrnek, tak i mletou. A vězte, že více uklidňující šálek aromatické kávy jste ještě nikdy nepili.

Významní lidé ve významném městě

Ale ač to může znít zvláštně, nejen sladkostmi a kávou živ je člověk. Procházka centrem Lübecku vás provede skutečně působivou historií dřívějšího hlavního města Hanzovní ligy. Od svého založení ve 12. století byla až do 16. století centrem obchodu severu Evropy, což se značně projevilo na bohatství města a honosnosti staveb, které tu vyrůstaly. Nejednou musíte v úzkých uličkách svou hlavu pořádně zaklonit, abyste spatřili věžičky vysokých staveb. Pokud je cihlová gotika vaším architektonickým šálkem kávy, budete nadšeni.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Katedrála v Lübecku ve svém nitru ukrývá mnoho vzácných uměleckých děl, mimo jiné i 17metrový Triumfální kříž od Bernta Notkeho (1477).

Když pak v samotném centru města spatříte Buddenbrookhaus, asi vám poměrně rychle dojde, že má Lübeck co do činění se spisovatelem Thomasem Mannem, laureátem Nobelovy ceny za literaturu. A také že ano. V tomto domě dříve žila jeho rodina a on sem tak umístil děj svého světoznámého románu Buddenbrookovi. S městem jsou však úzce spojeni ještě dva držitelé Nobelovy ceny, Günter Grass a Willy Brandt. Město má svou výjimečnou auru, která láká výjimečné lidi, chtělo by se říci.

Těchto pět míst v Hamburku nesmíte minout! Stačí vám půlden

Cestování

Ať už do Lübecku zavítáte na jednodenní výlet, nebo si jej zvolíte jako svůj výletní domov pro objevování neméně krásného okolí (pobřežní Travemünde je vyhlášené po celé zemi), myslete na to, že byste si v zavazadle měli nechat trochu prostoru na sladké dárky pro své blízké. A během návštěvy se zkuste nestresovat z kalorického příjmu a povolte si pásek o jeden dílek. Tak sladký výlet už totiž znovu nemusíte zažít…

Související témata:

Výběr článků

Načítám