Článek
Možná i vy znáte ten pocit, když jste v zahraničí na dovolené. Pohráváte si s myšlenkou, jestli ochutnat nějaký tradiční, pro nás až trochu exotický pokrm. Jsou však chvíle, kdy si to pravděpodobně dobře rozmyslíte. Zvláště v mimoevropských dálavách. Podívejte se s námi na třináct nejbizarnějších exotických jídel, která vybral server Odee.com.

Tith Phallaová z Kambodže si pochutnává na pečené tarantuli v městečku Skun. Srovnáte-li chuť hamburgera a pavouka, každý chutná jinak. Ale když sníte moc hamburgerů, je to nuda, řekla Phallaová.

Balut je název pro napůl uvařená vejce kachen těsně před vylíhnutím.

Na holandské herinky narazíte nejčastěji u pouličních stánkařů.

Syrové chobotničky

Sušené ještěrky

Prostřený stůl v Thajsku: grilovaná sarančata, cvrčci a červi

Kokoda: tradiční polévka na Fidži se podává studená s pečenou bagetou. V kokosovém mléku plave syrová marinovaná ryba, nakrájená rajčata, cibule, ananas, citrón, paprika a listy dubového salátu.

Housenky druhu Mopane

Na jídle z vodních brouků si pochutnávají v Číně: brouci řádu Coleoptera jsou nejprve marinováni v sójové omáčce se zázvorem, podávají se s mrkví. Jsou dobrým zdrojem uhlohydrátů, tuků a bílkovin.

Tak trochu jiné barbecue: pečení cvrčci

Jako delikatesu jedí v některých částech Asie plesnivé černé sušené sójové boby.

Krabice se sušnými hnízdy ptačího druhu salangan z čeledi rorýsovitých. Ti si v indonéských jeskyních na severu Bornea, v Malajsii, Číně, Thajsku, severovýchodní Austrálii a v Indii staví hnízda pomocí slin, které nanášejí špičkou jazyka na skálu.