Hlavní obsah

Nejnebezpečnější přírodní atrakce světa lákají turisty riziku navzdory

Toxické výpary, smrtící horko i bleskové záplavy hrozí turistům, kteří chtějí na vlastní oči spatřit nejrizikovější přírodní atrakce světa. Za touhu po dobrodružství někteří z nich zaplatili životem, přesto to další návštěvníky neodradí, možná právě naopak. Znáte světově proslulé lokality, které rozhodně nejsou pro slabé povahy?

Foto: Profimedia.cz

Krásné, ale potenciálně smrtící, takové jsou nejnebezpečnější přírodní atrakce světa.

Článek

Se seznamem těch nejnebezpečnějších přírodních světových lákadel pro turisty přišel server Daily Mail a nechybí v něm fascinující, ale smrtící jeskyně, vodopády, pekelná díra ani poušť. Vybrali byste si mezi nebezpečnou krásou destinaci pro příští dovolenou?

Smrtící jeskyně

Mezi nejnovější přírůstek vrcholně nebezpečných přírodních zajímavostí patří Cueva de la Muerte, v překladu Jeskyně smrti, nacházející se v kostarické Venecii. Stále oblíbenější jeskyně je součástí turistického komplexu Recreo Verde. A přestože zvenku vyhlíží zcela normálně, uvolňuje oxid uhličitý a má okamžitě zabít každého, kdo do ní vstoupí.

Jeskyně s poměrně skromnými rozměry dva na tři metry je u vstupu vybavena cedulí, kterou není radno přehlédnout. Mezi dvěma lebkami nad zkříženými hnáty je španělsky a anglicky napsáno: Nebezpečí, nevstupujte za tento bod.

7 lákadel Kostariky

Cestování

Je však nepravděpodobné, že by neznalý turista objevil místo náhodou, už proto, že se jedná o hlavní atrakci lákající návštěvníky. Malé rozměry navíc způsobují, že do jeskyně člověk nevejde náhodou, zvířata v ní ale umírají téměř okamžitě.

Belgičan Guy van Rentergem, který se zabývá průzkumem jeskyní, zjistil, že hladina oxidu uhličitého uvolňovaného ze štěrbiny v zadní části jeskyně je tak vysoká, že téměř okamžitě způsobí bezvědomí následované zástavou dechu.

Jev je návštěvníkům často demonstrován pomocí zapálené pochodně, která při přemístění do jeskyně okamžitě přestane hořet, protože oxid uhličitý z jejího okolí vytlačí kyslík, díky němuž hoří.

Podobný jev s hromaděním nebezpečného plynu mají i jeskyně Movile v Rumunsku a italská Carburangeli.

Podle studie italských vědců z roku 2022 jsou přírodní jeskyně obzvláště náchylné k nebezpečnému hromadění oxidu uhličitého, návštěvníci, kteří tyto prostory prozkoumávají, by se tak všeobecně měli mít na pozoru.

Brána do pekla

Unikající zemní plyn hoří v poušti Karakum poblíž oázy Darvaza v Turkmenistánu už od roku 1971. Kráter vznikl, když sovětští geologové prozkoumávali ložiska plynu. Během vrtání se propadlo podloží a vznikl zhruba 20 metrů hluboký kráter s průměrem 100 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Pekelná brána láká turisty už desetiletí.

Kvůli bezpečnosti byl plyn zapálen, a přestože se očekávalo, že brzy samovolně vyhoří, za více než půlstoletí k tomu ještě nedošlo. Za ohnivým divadlem každoročně míří tisíce turistů.

Úchvatné krystaly

V Jeskyni krystalů propojené s dolem Naica v mexickém státu Chihuahua je návštěvníkům z řad odborné veřejnosti pořádně horko. Vnitřní prostor jeskyně v hloubce 300 metrů se pyšní obřími krystaly selenitu, z nichž největší je 12 metrů dlouhý.

Foto: Profimedia.cz

Dechberoucí jeskyně bohužel není běžným turistům přístupná.

Horký pramen nedaleko jeskyně má pak na svědomí extrémní prostředí. Teplota vzduchu přesahuje 50 stupňů a relativní vlhkost se blíží 100 procentům, což žene pocitovou teplotu až k neuvěřitelným 105 stupňům Celsia. Pobyt v jeskyni je proto omezen na maximálně deset minut a vědci musí zároveň nosit speciální chladící obleky.

Nebezpečné kaňony

Národní park Zion v americkém Utahu je díky nádherným geologickým útvarům vyhledávaným turistickým cílem, který na první pohled nepůsobí nebezpečně. Návštěvníci by se ale měli mít obzvláště na pozoru, jsou-li hlášeny deště. V části Slot Canyons došlo v důsledku záplav již k několika úmrtím.

V oblíbeném úzkém kaňonu Keyhole bylo v roce 2015 bleskovou vodou smeteno sedm turistů. K podobně tragické události tam došlo už v roce 1963, poslední smrtelné neštěstí nastalo v roce 2022.

Foto: Profimedia.cz

Kaňony v národním parku Zion vynikají nevšední krásou, nebezpečí si značná část návštěvníků nepřipouští.

Vedení národního parku varuje návštěvníky, aby do úzkých kaňonů nevstupovali, hrozí-li podle předpovědi déšť. Při nejpočetnějším neštěstí v roce 2015 byla jen 40procentní pravděpodobnost deště, byly ale hlášeny možné bleskové záplavy, které v kaňonech mohou nastat i v řádu sekund.

Strhující vodní krása

Kdo by nebyl uchvácen divokou krásou vodopádů - s rozmachem sociálních sítí pak turisté čím dál více nerozumně riskují kvůli dokonalé fotce či videu. Zejména u vodopádů Kaaterskill ve státě New York za to už mnozí zaplatili životem. Poslední čtyři lidé měli u půvabného dvoustupňového vodopádu v oblasti zahynout kvůli tomu, že buď fotili, nebo byli foceni. Jednalo se i o pořizování selfie.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády Kaaterskill jsou samy o sobě bezpečné, jen je třeba dodržovat pravidla.

Navzdory snaze zabránit dalším katastrofám přidáním vyhlídkové plošiny, zábradlí a výstražných cedulí se úřady stále obávají dalších úrazů způsobených porušováním pravidel.

Smrtící poušť

Etiopská poušť Danakil bývá kvůli extrémním podmínkám nazývána nejkrutějším místem na planetě, přesto je vyhledávaným cílem turistů. V Danakilské proláklině byly naměřeny nejvyšší průměrné teploty na Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Etiopská sopka je velmi aktivní.

Nejaktivnější sopka Etiopie Erta Ale, extrémní horko, toxické výpary a solné pláně zcela bez vegetace činí oblast jednou z nejnestabilnějších na světě. Přesto, nebo právě proto si na přízeň turistů rozhodně nemůže stěžovat.

Anketa

Vyrazili byste na dovolenou do některé z nevšedních, avšak nebezpečných destinací?
Rozhodně, trocha nebezpečí je vzrušující.
13,5 %
Proč ne, když návštěvníci respektují doporučení, šance, že se něco zvrtne, je malá.
32,2 %
Není to pravděpodobné, podobná místa mě nelákají.
12,5 %
Určitě ne, na dovolené se nechci bát o život.
41,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3654 čtenářů.

Seznam deseti nejnebezpečnějších zemí světa už zahrnuje i evropský stát

Cestování

Pořizovala si selfie na okraji vodopádu. Uklouzla a nepřežila

Cestování
Související témata:
Nebezpečné chemické látky

Výběr článků

Načítám