Hlavní obsah

Nejlepší město pro jedlíky je Neapol. Celkem uspělo šest evropských měst

Rodiště pizzy Margherita, italská Neapol, je nejlepším městem světa pro gurmány. První místo jí udělil mezinárodní magazín Time Out. Rozhodujícími faktory nebyly michelinské hvězdičky ani jiná ocenění, nýbrž anketa mezi samotnými obyvateli měst. Evropa si v žebříčku 20 nejlepších měst připsala celkem šest zástupců.

Foto: Profimedia.cz

Rodiště pizzy je nejlepším městem pro takzvané foodies, tedy milovníky jídla.

Článek

Chcete se najíst tak jako nikde jinde na světe? Pak musíte zavítat do italské Neapole. Alespoň podle ankety v mezinárodním magazínu Time Out. Ten sestavil žebříček nejlepších měst na světě pro takzvané foodies, tedy milovníky jídla.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že jídlem, které by měl v Neapoli vyzkoušet každý návštěvník, je Margherita, pizza v barvách italské trikolóry. Sestává z rajčatového základu, sýru mozzarella a lístků čerstvé bazalky. „Pizza se tu zrodila v 19. století jako rychlé a cenově dostupné jídlo pro pracující třídu. V Neapoli jde stále o to nejlevnější, co můžete zakousnout,“ píše magazín Time Out.

Mix africké kuchyně i úspěch asijských metropolí

Dalším zástupcem v žebříčku je Johannesburg, hlavní město Jihoafrické republiky. Redakce vyzdvihuje různorodost podniků, které prezentují to nejlepší z africké kuchyně, ať už jsou to etiopské kavárny, nebo nigerijská bistra. Třetí příčka náleží peruánskému hlavnímu městu Lima, které se pyšní mnoha streetfoodovými stánky, ale i jednou z nejlepších restaurací světa Central.

V anketě se pod třemi favority dále umístilo Ho Či Minovo Město (Vietnam), Peking (Čína), Bangkok (Thajsko), Kuala Lumpur (Malajsie), Bombaj (Indie) či Dubaj (Spojené arabské emiráty), tedy významné asijské metropole.

Evropa má zástupců šest. Kromě Neapole to jsou Liverpool na 11. místě, Sevilla a Porto na 13. a 14. místě, Lyon má 16. příčku a Kodaň 20. Právě dánské hlavní město je gastronomickou scénou proslulé. Dokonce se tu nachází restaurace Noma, která dlouho držela titul té nejlepší na světě.

Pořadí v žebříčku neurčily jen názory místních obyvatel. Redakce zkoumala také ceny jídla a nápojů či kulturní aspekt. Z každé země pak vyšel vždy jen jediný nejsilnější zástupce.

Na kterých letištích se nejlépe najíte? Evropa se pyšní třemi premianty

Cestování
Nejlepší města pro milovníky jídla
1. Neapol, Itálie
2. Johannesburg, Jihoafrická republika
3. Lima, Peru
4. Ho Či Minovo Město, Vietnam
5. Peking, Čína
6. Bangkok, Thajsko
7. Kuala Lumpur, Malajsie
8. Bombaj, Indie
9. Dubaj, Spojené arabské emiráty
10. Portland, USA
11. Liverpool, Velká Británie
12. Medellín, Kolumbie
13. Sevilla, Španělsko
14. Porto, Portugalsko
15. Marrákeš, Maroko
16. Lyon, Francie
17. Sydney, Austrálie
18. Montreal, Kanada
19. Ósaka, Japonsko
20. Kodaň, Dánsko
Zdroj: Time Out
Související témata:

Výběr článků

Načítám