Hlavní obsah

Nejkrásnější turistické vesnice, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli

Málokdo dobrovolně vyrazí na dovolenou někam, kde je to ošklivé. V důsledku touhy po těch nejkrásnějších dovolenkových destinacích za ideálního počasí se pak desetitisíce turistů mačkají v davech a z původní krásy daného místa toho mnoho nezbývá. Stále ale existují malé neznámé ráje, které teprve čekají na objevení. Kde najdete ty evropské?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ty nejkrásnější evropské vesničky najdete ve Švýcarsku, Portugalsku, Rakousku, Španělsku, Itálii i Chorvatsku.

Článek

S rozmachem moderních technologií, kdy se fotografie a popisy událostí doslova řítí napříč světem minutu po tom, co se staly, je hledání půvabných, dobře dostupných a ne příliš známých míst čím dál tím obtížnější.

Světová organizace cestovního ruchu (UNWTO) si ale opět dala tu práci a přišla se jmény těch nejlepších vesnic, z nichž 54 je nejen velmi půvabných, ale i ideálních pro turisty, kteří touží po nějakém tom malém dobrodružství stranou od davů. Navíc si všechny daly závazek ohledně udržitelnosti cestovního ruchu, jenž svědomitě plní. Které jsou ty vyvolené za rok 2023?

Seznam 54 nejlepších méně známých turistických skvostů zveřejnil server Daily Mailu a do těch nejpůvabnějších ze 14 evropských s námi můžete alespoň v krátkosti „nahlédnout“. Zláká vás některá, než ji stihnou obsadit davy?

Španělská Cantavieja

Město na východě země plné historie, obyčejů a památek je od roku 2014 součástí sdružení Nejkrásnějších vesnic Španělska. Žije v něm méně než tisíc obyvatel a v srdci města najdete jedno z nejpůsobivějších arkádových náměstí v celé Aragonii.

Evropskou destinací roku je Portugalsko, uzmulo i mnoho vedlejších cen

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Španělská vesnice se z evropských umístila nejvýš v seznamu.

Pyšní se i svými kostely a okolní krajinou, jež vyniká vysokými jalovci a portugalskými duby, kolem kterých se prohání četná zvěř jako kozorožci, srnci, lišky, u řeky vydry a ve vzduchu nad nimi krouží supi, orlosupi a několik druhů orlů. Geologicky bohatá oblast je i součásti geoparku zařazeného pod UNESCO.

Portugalská čtveřice

Nejvyšší počet zajímavých, nepřelidněných a udržitelně smýšlejících vesniček v Evropě urvalo Portugalsko. Země je v posledních letech v čím dál větším hledáčku organizací udělujících ocenění i samotných turistů.

V srdci Hvězdných hor, nejvyšším pohoří pevninského Portugalska, leží půvabná vesnice Manteigas. Vyjma ochutnávání tamějších kulinářských specialit je ideální pro turistiku v okolní panenské přírodě či návštěvu lázní s léčivými prameny.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Malebnou vesnici Manteigas najdete ve středním Portugalsku.

Na své si zde přijdou i milovníci designu a historie. Ve vesnici se nachází továrna zpracovávající vlnu pomocí starých způsobů, kterou dostávají do rukou zejména mladí portugalští designéři. V areálu je i podniková prodejna, jež je ideální na nákup stylových suvenýrů.

Tradiční rybářská vesnice Ericeira zapustila své kořeny na západním pobřeží Portugalska už ve dvanáctém století. Nachází se asi 50 kilometrů od Lisabonu a dokázala skvěle vybalancovat zachování tradičního dědictví se zakomponováním moderního zázemí pro surfaře, kteří zde mají ideální podmínky.

Foto: Taťána Kynčlová, novinky.cz

Ericeira je ideální nejen pro surfaře.

Je také první surfovací rezervací v Evropě a druhou na světě, splňující přísná kritéria kladená na kvalitu vln, kulturní význam sportu a citlivost k životnímu prostředí. Historické památky se zde potkávají s velkými akcemi jako Mezinárodní festival mořského ježka či portugalský filmový festival zaměřený na surfování a propagují tamější kulturní dědictví, lokální produkty a udržitelnost cestování.

Jen necelou hodinu jízdy od Manteigas se vysoko na kopci s výhledem do divoké krajiny nachází Sortelha.

Foto: Profimedia.cz

Sortelha jako by vypadla z historického fimu.

Působivé přírodní kulisy, historické město s kořeny v pravěku a středověká architektura reprezentovaná hradem ze 13. století lákají především turisty toužící po úniku od reality a zajímavostech. Vesnice je biosférickou destinací spadající pod UNESCO a fascinuje i folklorními festivaly.

Za čtvrtou portugalskou vesnicí v seznamu, Madalenou, je třeba vyrazit o něco dál, konkrétně na exotické Azorské ostrovy.

Foto: Profimedia.cz

Na Azorech čeká poklidná atmosféra a krásná krajina.

Pyšní se především dechberoucí krajinou a vinařskou tradicí, která má též ochrannou známku. Oblíbená je i díky pozorování velryb.

Rakouská dvojice

Schladming není jen dalším z pěkných lyžařských středisek. Kořeny má již ve středověku a může se pochlubit nádhernými kostely a náměstími. Má rovněž bohatou historii v pořádání prestižních lyžařských soutěží včetně mistrovství světa v alpském lyžování v letech 1982 a 2013.

Foto: Profimedia.cz

Schladming skýtá množství celoročních venkovních aktivit.

Obec si klade za cíl podporovat cestovní ruch udržitelně v souladu s ekologií a přírodou. Podle organizace je harmonickou kombinací historie, přírody a kultury, zachovávající své dědictví, která však myslí na budoucnost. Turisty spolehlivě zabaví jak v zimě, tak v létě.

St. Anton am Arlberg se nachází uprostřed tyrolských Alp a tamější cestovní ruch má více než stoletou historii. Obec je kombinací tradice i moderny, vesnice má vlastní dialekt, zvyky udržované od nepaměti i chráněnou krajinnou oblast.

Foto: Profimedia.cz

St. Anton am Arlberg je druhou působivou rakouskou vesnicí na seznamu.

Je navíc jednou z největších lyžařských lokalit jak v zemi, tak na světě a nabízí nepřeberné množství celoročních alpských aktivit, to vše jak jinak než udržitelně a s respektem k přírodě i tamější kultuře.

Dvě švýcarská lákadla

Morcote je prostě kouzelné a jako by vypadlo z reklamy na malebnou dovolenou. Vesnice v kantonu Ticino na březích Luganského jezera vyniká dechberoucí architekturou zasazenou do půvabné krajiny, potěší i místní Itálií ovlivněná gastronomie. Skvělé těstoviny, lahodná zmrzlina a osvěžující víno proto nemohou chybět.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Morcote se musí líbit snad každému.

Vesnice podle organizace není jen historickým a přírodním klenotem, ale aktivně podporuje i kulturu prostřednictvím pravidelných akcí a festivalů, čímž přesahuje běžný turistický zážitek.

Středověké Saint-Ursanne se nachází na severozápadě země v nejmladším švýcarském kantonu Jura. Obec vyniká kulturní rozmanitostí a dědictvím, najdete zde kostel a klášter ze 12. a 13. století i řadu památek ze 17. a 18. století a tři historické brány, které jsou jedinou cestou do Saint-Ursanne.

Foto: Profimedia.cz

Saint-Ursanne zaujme na první pohled.

Každý druhý rok se v něm navíc koná akce Médiévales, kdy je celá obec vyzdobená jako ve středověku. Naposledy se Saint-Ursanne takto vyšňořilo loni.

Italské Lerici

Lerici je popisováno jako idylické útočiště všech turistů, kteří si chtějí užívat krásu křišťálově čistého moře, středověké historické dědictví a výtečnou lokální gastronomii. Scenérie se mají vyrovnat Cinque Terre, ale bez nervy drásajících davů.

Foto: Profimedia.cz

Lerici je okouzlující.

Lerici se rovněž hodně angažuje v udržitelnosti a probíhá v něm i výzkum podvodní laboratoře zaměřený na podmořský život v zálivu. Jedná se též o ideální lokalitu pro sportovní a bohaté kulturní vyžití.

Chorvatské vnitrozemí

Obce Slunj a Rastoke sice leží u vody, ale není slaná. Zaujmou Čechy? Nachází se na soutoku dvou řek, a proto se jim často říká „malá Plitvická jezera“.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatské vesničky mají zvláštní půvab.

Oblast má bohaté přírodní a kulturní dědictví a příjmy z cestovního ruchu promyšleně využívá ke strategickému rozvoji venkova s důrazem na udržitelnost a zachování původního rázu krajiny. Tamější kulturní akce vyzdvihují nehmotné bohatství regionu a zachovávají taneční i liturgické tradice.

Nejlepší turistické vesnice 2023
1. Al Sela, Jordánsko
2. Barrancas, Chile
3. Biei, Japonsko
4. Caleta Tortel, Chile
5. Cantavieja, Španělsko
6. Chacas, Peru
7. Chavín de Huantar, Peru
8. Dahshour, Egypt
9. Dhordo, Indie
10. Dongbaek, Korejská republika
12. Ericeira, Portugalsko
21. Lerici, Itálie
22. Manteigas, Portugalsko
23. Morcote, Švýcarsko
34. Saint-Ursanne, Švýcarsko
36. Schladming, Rakousko
43. Slunj, Chorvatsko
44. Sortelha, Portugalsko
45. Anton am Arlberg, Rakousko
50. Madalena, Portugalsko

Anketa

Kam byste vyrazili nejraději?
Do Španělska
7 %
Nejvíc mě zaujaly portugalské vesničky
17,6 %
Určitě Rakousko
15,9 %
Favoritem je Chorvatsko, i když tam není moře
10,3 %
Nejraději do Švýcarska
18,7 %
Rozhodně prosluněná Itálie
30,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3636 čtenářů.

Krásné a zapadlé. Břidlicové vesničky středního Portugalska

Cestování

Výběr článků

Načítám