Hlavní obsah

Nejhezčí anglická vesnice má problém s turisty. Kvůli fotkám se chovají jako zvířata

Vesnička Bibury je skoro archetypem ospalého anglického venkova. I proto začínají mít malebnou obec v oblasti Cotswolds čím dál víc v oblibě turisté, kteří tu obdivují především jednu uličku s řadovými domky ze 17. století. Někteří návštěvníci se však kvůli dokonalým fotkám nestydí přelézat zídky a vstupovat na soukromé pozemky.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním tahákem vesničky Bibury je ulička s řadovými domky ze 17. století.

Článek

Vesnička, kterou britský umělec William Morris kdysi popsal jako tu nejkrásnější v Anglii, zažívá po pandemii covidu strmý nárůst návštěvníků. Obec, v níž žije asi tisíc stálých obyvatel, zaplavují hordy lidí, ne všichni se ale chovají slušně, informuje server Independent. Na internetu se začínají objevovat fotografie zachycující návštěvníky, jak přelézají plůtky a zídky u soukromých domů nebo se opírají o fasády domků kvůli dokonalému selfie.

Do Bibury dorazí během jednoho víkendu i 20 tisíc návštěvníků, zhruba 50 autobusů denně. Potíže podle Independentu přesto způsobuje jen malé množství turistů. Jenže právě ti jsou trnem v oku místním obyvatelům.

Starousedlíci se stále častěji začínají obávat masového cestovního ruchu a jeho negativního vlivu na běžný venkovský život. Problémem se stává například nedostatek parkovacích míst. Parkují zde totiž velké autobusy a auta přespolních. Frustrace dokonce přerostla v několik fyzických potyček mezi místními obyvateli a turisty.

Předseda místního spolku pro parkování Mark Honeyball pro BBC uvedl, že ho minulý měsíc jeden z příchozích návštěvníků kopnul do břicha a udeřil do obličeje. Incidentem se zabývá policie. Obyvatelé proto volají po zavedení pravidel. Kvůli zvyšujícímu se množství odpadu nebo agresivnímu chování turistů někteří zvažují i stěhování.

Není jediná

Pro region Cotswolds, který je nefalšovaným anglickým venkovem a návštěvníky přitahuje i krásnou krajinou, se stává overturismus palčivým tématem. Také další místní vesnička Castle Combe pod nájezdy přespolních návštěvníků trpí. Tamní obyvatelé uvedli, že mají po soukromí, kromě toho se v obci začínají objevovat krátkodobé pronájmy a vzduchem se prohánějí drony.

Za covidu prchnul z Česka na největší ostrov Evropy. Hospoda i kostel tam fungují lépe než internet

Cestování

Výběr článků

Načítám