Hlavní obsah

Nejdražší města pro život? Z deseti jich je hned pět v Evropě

Sbalit si věci, opustit rodnou zemi a vyzkoušet si život v zahraničí zní pro mnoho lidí jistě lákavě. Při výběru nové domoviny jsou pak nepochybně jedním ze stěžejních faktorů i finance. Nová studie ukázala, že nejdražším městem pro expaty, tedy osoby žijící a pracující v zahraničí, je stále Hongkong. Polovina metropolí z top desítky se pak nachází v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Hongkong je nejdražším městem pro zahraniční pracovníky.

Článek

Hongkong si opět uzmul titul nejdražšího města, kde mohou expati žít. Vyplývá to z analýzy Mercer Cost of Living Survey, o které informuje server CNN. Na druhém místě je Singapur.

Hned čtyři města, která obsadila třetí až šestou příčku, jsou ve Švýcarsku, tedy v zemi, která nemá pověst té nejlevnější. Zástupci jsou v tomto pořadí Curych, Ženeva, Basilej a Bern. Sedmý je pak New York, osmý Londýn, deváté je hlavní město Baham Nassau a první desítku uzavírá Los Angeles. Vyplývá z toho, že v top desítce je hned pět evropských zástupců.

I některá další evropská města se umístila v žebříčku relativně vysoko. Například Kodaň má 11. příčku, Vídeň 24., Paříž a Amsterdam jsou na 29. a 30. pozici.

Nejlevnějšími městy v žebříčku s celkem 226 zástupci jsou kubánská Havana, hlavní město Namibie Windhoek, Durban v Jihoafrické republice, metropole Tádžikistánu Dušanbe, Blantyre v Malawi, pákistánské Karáčí, Biškek v Kyrgyzstánu, Islámábád opět v Pákistánu, největší nigerijské město Lagos a Abudža, metropole stejné země.

Ceny nemovitostí i inflace

Jedním z rozhodujících faktorů jsou náklady na bydlení. „Mezi lety 2023 a 2024 byly tyto náklady hodně kolísavé, ceny pronájmů se mezi městy výrazně lišily,“ uvádí studie. „Příjmy mezinárodních pracovníků a jejich úspory pak ovlivnila inflace, ale i proměnlivý kurz měn.“

Dalšími významnými faktory byly podle analýzy ceny dopravy, služeb či zboží. Zohledňovala se také ekonomická a geopolitická stabilita, což znamená například lokální konflikty a podobně.

Nejdražší města pro expaty
1. Hongkong, Čína
2. Singapur
3. Curych, Švýcarsko
4. Ženeva, Švýcarsko
5. Basilej, Švýcarsko
6. Bern, Švýcarsko
7. New York, USA
8. Londýn, Velká Británie
9. Nassau, Bahamy
10. Los Angeles, USA
Zdroj: Mercer Cost of Living Survey

Ve 27 letech odjela žít do města, které nikdy nespí. Na Češce dodnes zanechalo stopu

Cestování

Výběr článků

Načítám