Hlavní obsah

Nejdelší podzemní skluzavka na světě? Češi ji mají prakticky za humny

Že jsou klouzačky jen pro děti? Ale kdeže. V rakouském Štýrském Hradci mají skluzavku, kterou nepohrdnou ani milovníci adrenalinu. Atrakce ukrytá pod kopcem Schlossberg je tou nejdelší svého druhu na světě – měří 175 metrů a na výšku má celých 64 metrů. Jezdci tu pak mohou svištět rychlostí až 30 kilometrů v hodině.

Foto: Profimedia.cz

Skluzavka je dlouhá 175 metrů.

Článek

Vrch Schlossberg patří k oblíbeným odpočinkovým místům Štýrského Hradce, druhého největšího rakouského města. Zalesněný kopec láká k procházkám, adrenalinoví nadšenci ale míří do jeho útrob, kde se ukrývá nejdelší podzemní skluzavka a na světě, uvádí server Daily Mail. Oficiální stránky hovoří také o nejvyšší vnitřní klouzačce na planetě.

Užít si ji mohou dospělí i děti, podmínkou je ovšem minimální výška 130 centimetrů. Každý zájemce poté dostane podložku, na které musí atrakci sjet, a to jedině nohama napřed a s rukama blízko u těla. Jízda trvá zhruba 40 sekund, je plná zákrutů, smyček a prudkých padáků. Kvůli bezpečnosti je atrakce krytá, otevírá se až na samém konci.

V útrobách hory se nachází i 4D kino. V tom se mohou zabavit ti, kteří adrenalinovým zážitkům úplně neholdují. Během promítání se dozvědí zajímavosti o Štýrském Hradci a jeho historii.

Výhodná kombinace

Vstupenka na skluzavku vyjde na 6 eur, což je necelých 150 korun. Stejně stojí i kino, zatímco kombinovaný lístek na obě atrakce je za zvýhodněných 9,90 eura (244 korun).

Skluzavka pod Schlossbergem je relativní novinkou, otevřela se teprve v únoru 2019, ale stihla se stát oblíbenou atrakcí. Na cestovatelském portálu TripAdvisor má kladné recenze. Uživatelé uvádějí, že jde o zábavu pro lidi všech generací. „Nejdřív byste si měli užít výhled na město shora a pak se sklouzněte dolů,“ píše jeden z nadšených návštěvníků.

Plameny nade mnou, mrazivá krása pode mnou

Cestování

Výběr článků

Načítám