Hlavní obsah

Nejčistší pobřežní voda ke koupání? Chorvatsko se stalo jasným vítězem

Čechy oblíbené Chorvatsko se pyšní novým prvenstvím. Z hodnocení Evropské komise a Evropské agentury pro životní prostředí vyplynulo, že země v rámci EU nabízí nejčistší pobřežní vody ke koupání. V celkovém hodnocení kvality vody pak získal stát na Jadranu třetí místo. V tiskové zprávě to uvedlo chorvatské turistické sdružení.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatské pobřeží se pyšní průzračnou vodou ke koupání.

Článek

Pro Čechy je Chorvatsko dovolenkovou destinací číslo jedna, přičemž jedním z hlavních důvodů je právě malebné pobřeží s oblázkovými plážemi a čistou vodou. Podle Evropské komise a Evropské agentury pro životní prostředí bylo 99,1 procenta chorvatských pobřežních vod vyhodnoceno jako vynikající, celkově jde o 886 z 894 lokalit.

Jde mimo jiné o přírodní zátoky u ostrovů Korčula, Hvar či Mljet. Na pobřeží dlouhém přes 1700 kilometrů si však svého favorita vybere každý podle vlastního uvážení.

V celkovém hodnocení kvality vody ke koupání pak zvítězil Kypr se skóre 97,6 procenta. Znamená to, že jen tři procenta tamní vody nemají výbornou kvalitu. Na druhém místě je se ziskem 96,9 procenta Rakousko, třetí je zmiňované Chorvatsko. Za ním následují Řecko, Bulharsko či Dánsko.

Nejhůře dopadla Albánie

Průměr v zemích sedmadvacítky byl stanoven na 85,4 procenta, Česko se umístilo těsně pod tímto milníkem, přesto má stále skvělý výsledek. Celých 79,1 procenta koupacích vod má skvělou kvalitu. Česko předstihlo i Slovinsko, Francii, Slovensko či Polsko.

Do hodnocení bylo zahrnuto i Švýcarsko, které skončilo se skóre 74,5 procenta, či Albánie, jež dopadla zcela nejhůř a jen 41,2 procenta hodnocených vod se může pyšnit excelentní kvalitou. Nicméně vyloženě chabá kvalita vody byla zjištěna jen u 1,5 procenta všech zkoumaných vodních ploch v EU. Kompletní hodnocení najdete zde.

Chorvatsko nejsou jen lignje na žaru. Poprvé získalo dvě michelinské hvězdy

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám