Hlavní obsah

Nedostatek sněhu pohřbil velký skiareál v Alpách. Nadobro zavírá

Lyžařské středisko Alpe du Grand Serre ve Francii nadobro zavírá. Může za to nedostatek přírodního sněhu a s ním spojené rostoucí náklady na umělé zasněžování sjezdovek. Areál spojený ze šesti vesnic přitom ještě nedávno plánoval revitalizaci mnoha místních zařízení včetně lanovek. Zdroje financí však mezitím vyschly.

Foto: Profimedia.cz

Skiareály v nižších polohách mohou mít kvůli nedostatku sněhu problémy (ilustrační foto).

Článek

Radní oznámili uzavření skiareálu, ležícího v nadmořské výšce 1368 metrů, v tomto týdnu. Snaha vybrat peníze na provoz se nesetkala s úspěchem, informuje server Independent. „Rada Matheysine se rozhodla, že v pátek uzavře Alpe du Grand Serre, protože už nezvládá provoz financovat sama. Pro vesnice je to lidské, sociální i ekonomické trauma,“ uvedli zástupci obcí.

Podle CNN hlasovalo 47 členů rady regionu Matheysine pro uzavření střediska, zatímco 12 toužilo provoz zachovat. Letovisko přitom spustilo sbírky, jednu pro firemní a jednu pro veřejné dárce, které měly finanční příkoří alespoň částečně vyřešit. „Tyto dary pomohou snížit náklady komunity a snad nám pomohou k otevření střediska na další dvě sezony,“ uvedla už dříve rada.

Mezi místními kvůli uzavření střediska panuje nevole, podle organizace Alpe du Grand Serre Tomorrow kvůli tomu ubude nejméně 200 pracovních pozic, což je prý kruté a nelidské.

Střediska čelí krizi

Independent uvádí, že Alpe du Grand Serre je největším letoviskem na severu Alp, které je nuceno před zahájením lyžařské sezony zavřít. Nejde ale o první areál v nižších a středních polohách, který byl k něčemu takovému vlivem teplejších zim a ubývajícího sněhu donucen.

Mezinárodní lyžařská a snowboardová asociace (FIS) ve spojení s OSN varuje, že lyžařské areály po celém světě čelí existenční hrozbě kvůli klimatické krizi. Loni bylo kvůli špatným sněhovým podmínkám zrušeno na 26 světových pohárů, asociace se tak obává o budoucnost zimních sportů.

Harrachov nejmodernějším střediskem Česka? Přeskočit může i Špindl

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám