Hlavní obsah

Nečůráte moc dlouho? Toalety u památky UNESCO dostaly časovače nad kabinky

Ohromný komplex Jün-kang v Číně je zapsaný na seznamu UNESCO. Ve 252 jeskyních je zde vytesáno na 51 tisíc Buddhů. V posledních dnech ale více než samotné sochy přitáhly pozornost místní toalety. Správa památky totiž nechala nad kabinky namontovat časovače, které ukazují, kolik času dotyčná osoba strávila na záchodě.

Foto: Profimedia.cz

Komplex jeskyní je zapsán na seznamu UNESCO.

Článek

Video nevšední novinky začalo kolovat po čínských sociálních sítích. Původně ho natočil kdosi z návštěvníků a záběry zaslal listu Xiaoxiang Morning Herald. „Považuji to za poměrně pokročilou technologii, protože nemusíte stát ve frontě nebo ťukat na dveře,“ cituje web zdroj. „Zároveň mi to přijde trochu trapné. Jako kdyby nás monitorovali.“

Pokud není kabinka obsazená, na displeji se objeví nápis „prázdno“. Jakmile do ní však někdo vstoupí, spustí se odpočet.

Nejmenovaný člen personálu pro Xiaoxiang Morning Herald vysvětlil, že časovače mají pomoci k lepšímu proudění návštěvníků v komplexu. „Důvodem není kontrola toho, jak dlouho jste na toaletě. Je absurdní, že bychom z kabinky někoho v polovině potřeby vyvedli. Navíc jsme nenastavili časový limit jako pět či deset minut,“ cituje zaměstnance server CNN.

Bezpečnostní opatření, tvrdí zaměstnanec

Státní list Nanchang Evening News citoval dalšího člena personálu, podle nějž jsou časovače v provozu už od 1. května letošního roku a jde primárně o bezpečnostní opatření. „Mají zajistit blaho návštěvníků v případě, že někdo z nich potřebuje toaletu použít na delší dobu.“

Na čínské sociální sítí Weibo se o časovačích rozhořela vášnivá debata. Podle některých uživatelů jde o dobré řešení, které údajně odradí ty, kteří by vysedávali na toaletě s telefonem v ruce a scrollovali, tedy bezcílně listovali obsahem. „Proč raději neutratí víc peněz za to, aby postavili další toalety?“ kontroval však jeden z uživatelů.

Buddhistické grotty (dekorativní jeskyně) Jün-kang jsou jedním z největších turistických taháků severočínské provincie Šan-si. V loňském roce sem podle informací CNN zavítalo na tři miliony lidí, což je značný nárůst i oproti předpandemickému roku 2019.

V Číně vylepšili tamní nejvyšší vodopád. Napájí ho potrubím

Cestování

Výběr článků

Načítám