Hlavní obsah

Návštěvníci poprvé uvidí archeologické poklady, které vydalo nádvoří Grabštejna

Když dnes člověk vysype kapsu, vypadne mu z ní nejspíš mobil, klíče nebo zapalovač. Hrací kostka, hrací astragal nebo kostěný hřeben, to nosili lidé po kapsách před pěti stoletími. Předměty každodenního života na hradě, z období od 13. až do 17. století, představují vůbec poprvé v historii návštěvníkům Grabštejna na Liberecku.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Kastelánka Grabštejna Věra Ozogánová instaluje část expozice objevených šperků

Článek

Zámek Grabštejn nedávno prošel rekonstrukcí horního nádvoří, které je jednou z nejstarších částí a nachází se v místě původního středověkého hradu. Jeho průzkum si proto nenechali ujít archeologové, a vyplatilo se. Objevili řadu zajímavých a cenných vykopávek. Nyní je na hradě poprvé ukážou veřejnosti v rámci druhého prohlídkového okruhu, který se mimo jiné věnuje historii hradu a zámku.

„V nedávné době proběhla celá řada archeologických průzkumů. A z toho máme krásné nálezy, které se teď vrátily z různých konzervátorských zpracování. Jde o věci běžné denní potřeby, které dokreslují, jak žili lidé na Grabštejně. Unikátní jsou v tom, že nám v kolekcích dosud chyběly,“ řekla kastelánka Grabštejna Věra Ozogánová.

Archeologové našli zbytky jídel

Návštěvníci spatří například sošky, šperky, mince, dětské hračky, ale i keramiku, která se objevuje při archeologických průzkumech hojně. Všechny předměty pocházejí z malého nádvoří a patřily šlechticům i obyčejným lidem. Objeveny byly i doklady válečných konfliktů, část věcí je také vyhozený odpad a mezi ním zbytky jídla, skořápky mušlí nebo šneků, doslova kilogramy různých kostí zvířat, která tehdy lidé na hradě konzumovali. Zajímavé jsou nálezy skořápek slanovodních mušlí.

U přisprostlých názvů českých obcí se člověk někdy začervená

Cestování

„Je to zajímavost, že si šlechta dokázala opatřit i takovou specialitu, dovozem živých mušlí v kádi se slanou vodou,“ vysvětlila kastelánka a dodala, že se tak prokázalo, že údolím řeky Nisy vedla stará obchodní stezka, která spojovala Čechy se středozemními oblastmi.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Zbytky jídel i potřeb ke stolování

Nálezy z horního nádvoří jsou z různého období. Nejstarší pocházejí z dob středověku, kdy byl hrad založen, ale největší část je z raného novověku, z období největší renesanční přestavby, která probíhala v 16. století.

„To je nejbohatší doba Grabštejna, ze které nám zůstalo největší množství nálezů. Navíc jsme tady našli velice zajímavé doklady o dobývání hradu, velké množství militárií, a dokonce hroty šípů, které nesou stopy dopadu a jsou zdeformované, skutečně se tedy v boji používaly. A co nás skutečně překvapilo, bylo velké množství poměrně luxusních předmětů,“ upozornila Renata Tišerová, archeoložka Národního památkového ústavu v Liberci.

Původní horní nádvoří totiž v době, kdy se stavěl dolní zámek, sloužilo spíš jako smetiště. Mezi tím vším smetím archeologové našli i luxusní předměty, například šperky z různých období.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Nádvoří hradu Grabštejn, kde archeologové vykopávky našli

„Objevili jsme poměrně široké spektrum ozdob, od základních a jednoduchých pletených prstenů přes zdobené přezky, které mají patrné stopy zlacení. Překvapily nás řetízky, což jsou velmi jemné předměty, které přečkaly několik století,“ popsala Tišerová.

Kolekce doplňují ale i běžné, avšak na pohled líbivé předměty, které vyprávějí příběh tehdejších obyvatel hradu. Rolničky, gombíky, knoflíky, ozdoby oděvů, dětské hračky, spony z opasků.

„Posbírali jsme neuvěřitelné množství špendlíků, šicích jehel, náprstků, prostě vysypaný nějaký fraucimór. Samozřejmě i mince, které lidé poztráceli na nádvoří,“ doplnila Tišerová.

Studnu a její poklady dosud nikdo neobjevil

Nejčastějšími nálezy je keramika, protože trvanlivost hliněných nádob byla velmi malá, a tak patří mezi typický odpad.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Objeveny byly i šípy či dělové koule, se kterými vojáci dobývali hrad

„Smetí lidé házeli všude, tehdy nebyly popelnice. Často končilo ve studnách, a tam bývají často nádherné nálezy,“ poznamenala kastelánka Ozogánová. Tehdy si lidé často neuvědomovali důležitost čistoty vody a házeli dovnitř cokoli.

„Lidé studnu často brali jako prostor, kam něco zahodí a ono už to není vidět. Končila tam uhynulá zvířata i staré kožené boty. Typicky studny jsou ale nejlepší pro uchování organického materiálu, protože tím, že je tam vlhké prostředí a bahno na dně, dochovávají se předměty bez přístupu vzduchu,“ vysvětlila Tišerová.

Hradní studnu na Grabštejně však archeologové stále hledají. I když mají jasný doklad o tom, že na hradě byla, a mají i indicii, kde se nacházela, zatím ji ještě neobjevili.

Staňte se pánem hradu za 20 korun

Tipy na výlety

Výběr článků

Načítám