Hlavní obsah

Naturistická dovolená jako nejlepší dobíječ baterek. Nahý je i personál

S odhozením svršků často mizí i starosti a hektické životní tempo. Tak smýšlejí někteří nudisté a naturisté. Nahý životní styl, který byl dlouhá léta oblíbený především u Němců, si získává čím dál větší množství příznivců napříč národy. Zástupce Britských naturistů se vydal prozkoumat, jak to chodí v obřím francouzském rezortu, vynikajícím nahotou. Svléknout se je prý snadnější, než se zdá. Denně tam totiž potkáte tisíce naháčů, personál nevyjímaje.

Foto: Profimedia.cz

Ve francouzském naturistickém resortu se denně potká až 18 000 nahých návštěvníků (ilustrační foto).

Článek

O osobní zkušenosti Andrewa Welche, mluvčího Britských naturistů, informoval server Daily Mail. Ten vyrazil na pobřeží francouzské Akvitánie do jednoho z největších naturistických resortů, kde se už více než 70 let potkávají čtyři generace přírodního životního stylu.

V kempu o 200 hektarech se mezi vzrostlými borovicemi nachází na 3000 ubytovacích jednotek, v CHM Monta je totiž možné pobývat v chatě, karavanu i stanu. Na západním konci zařízení se nachází dlouhá písečná pláž, v areálu najdete bazény, tobogány, obchody, restaurace i bary, kadeřnictví a prádelnu. V mnoha ohledech tak zařízení vypadá jako typický dovolenkový resort, až na jeden detail - všichni jsou v něm nazí, a to včetně obsluhujícího personálu.

18 tisíc naháčů denně

Nemluvíme tady o hrstce naháčů, jejichž polapení bylo tématem ikonických francouzských komedií o četnících v hlavní roli s Louisem de Funèsem ze 70. let. V kempu denně potkáte až 18 tisíc návštěvníků z celého světa a všichni jsou nazí.

Nejvíc cool čtvrtí světa se pyšní Marseille. Náboj jí dodává pestré obyvatelstvo

Cestování

Dvě tisícovky z nich na místě žijí celoročně, ač tam oficiálně nesmí mít hlášený trvalý pobyt. Úplná nahota je povinná ve většině společných prostor, pokud to teploty dovolují. Část návštěvníků se ale obléká kupříkladu k večeři.

Svléknout se v takovém prostředí je podle Welche jednodušší, než by se zdálo. Na to, abyste zapomněli, že jste nazí, podle něj stačí pouhých 15 minut a značná část nováčků se po prvním takovém zážitku rozhodne vyhodit plavky a už nikdy se k nim nevracet. Nahota je na místě tak běžná, až se prý stává v podstatě neviditelnou.

Nahý i na kolo?

Kemp také nabízí řadu aktivit, v nabídce je klasické slunění a plavání, doplňují jej procházky po pláži či po četných stezkách v areálu. Za 30 eur (756 korun) na týden je možné si půjčit kolo, nedaleko se nachází obec Vendays-Montalivet, ke které se dá v letních měsících projít i speciální stezkou z kempu.

Městečko láká na každodenní pestrobarevné trhy se širokým výběrem ovoce, zeleniny, vyhlášených francouzských sýrů a pečiva, nechybí čerstvé ryby a plody moře. Samozřejmostí jsou pak stánky se suvenýry, oblečením a doplňky, které návštěvníkům kempu přijdou vhod nejspíš až po návratu z uvolněné dovolené.

V areálu je k dispozici i letní kino, karaoke a bohatý sportovní program. Kemp se navíc nachází v jedné z nejznámějších vinařských oblastí na světě, velmi oblíbené jsou proto výlety do vinařství.

Podle Welche je ale vůbec nejlepší přítomnost podobně smýšlejících, otevřených, vyrovnaných lidí, kteří se naučili vnést do svých životů intenzivní radost. A tento způsob trávení dovolené podle něj umožňuje dobít baterky jako nikdy předtím.

Nudismus a naturismus

Význam těchto pojmů se v různých zemích liší. Například ve Spojených státech amerických jsou tato slova považována prakticky za synonyma, ale ve Velké Británii existuje výrazný rozdíl v jejich chápání:

Za nudismus se zde považuje pouhé aktivní vystupování bez oblečení. Avšak naturismus je považován za specifický životní styl - vedle pozitivního vztahu k nahotě k němu patří i láska k přírodě a životnímu prostředí, úcta k ostatním bytostem, zdravé stravování a pacifismus.

Co všechno se nesmí v nudistickém resortu

Cestování

V Japonsku končí „nahatý festival“ s tisíciletou tradicí. Na vině je stárnoucí populace

Cestování

Výběr článků

Načítám