Hlavní obsah

Nastěhujte se k nám a my vám za to zaplatíme, lákají v odlehlé švédské vesničce

Civilizace vás už omrzela a rádi byste začali znovu někde jinde? Vesnička Glommersträsk ve švédské části Laponska se snaží nalákat nové obyvatele na finanční odměnu ve výši 10 tisíc švédských korun, což je necelých 22 tisíc českých korun. Vylidňující se obec zkouší přitáhnout nové rezidenty italskou cestou, i tentokrát má projekt nepatrný háček.

Foto: Profimedia.cz

Švédské vesnice oplývají jedinečným šarmem (ilustrační foto).

Článek

Ještě v 50. letech minulého století žilo v severské vsi kolem tisícovky lidí. Dnes je to jen 200 a pouze 23 z nich je ve věku, kdy mohou nastoupit do základní školy. Té ale kvůli nízkému počtu žáků hrozí uzavření, což by znamenalo, že by děti musely do nejbližší školy, která je 40 kilometrů daleko, denně dojíždět.

Místní iniciativa Glommersbygdens Framtid se něčemu takovému snaží předejít a spustila plán na opětovné zalidnění obce. Potenciální obyvatele láká na finanční odměnu, nabídka však není pro každého, informuje server EuroNews. Určena je pouze rodinám, které mají děti ve věku šesti až patnácti let, tedy v takovém rozpětí, které umožňuje navštěvovat základní školu. Na tu musejí žáci docházet minimálně rok.

Iniciativa se zavázala k tomu, že příchozím rodinám pomůže s hledáním vhodného domova i nového zaměstnání. Zájem mohou projevit i občané ze zemí mimo EU, nejprve si ale musejí zajistit povolení k pobytu.

Příroda všude kolem

Velkým lákadlem obce Glommersträsk je okolní divoká příroda, a to obzvlášť pro ty, kterým civilizace či shon lezou už tak trochu na nervy. V dobré dojezdové vzdálenosti se navíc nacházejí větší města jako třeba Skellefteå, Arvidsjaur či pobřežní Luleå, přičemž všechna mají vlastní malá letiště se spojením do dalších evropských zemí.

„Glommersträsk je bezpečný prostor, kde mohou vaše děti vyrůstat v milé komunitě,“ uvedl mluvčí iniciativy Glommersbygdens Framtid. Doplnil, že nastěhování do obce je životní příležitostí.

Na příspěvek podle iniciativy dosáhne jen prvních pět rodin, jedna podle mluvčího už zájem projevila. „Držíme si palce, aby se přihlásily i další,“ uvedl.

Osm let žije ve Skandinávii. Tamní bizarní zákony dokážou českou spisovatelku zaskočit i dnes

Cestování

KVÍZ: Až na sever. Co víte o zemích, kterým vládne chlad?

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám