Hlavní obsah

Náprava křivdy. Americké hoře se vrátí původní domorodé jméno

Nejvyšší vrchol amerického národního parku Great Smoky Mountains změní jméno. Po více než 150 letech bude z hory Clingmans Dome, což odkazuje na konfederačního generála Thomase L. Clingmana, Kuwohi. V jazyce kmene Čerokíů, pro nějž je vrch posvátný, to znamená místo, kde rostou moruše.

Foto: Profimedia.cz

Hora Clingmans Dome ponese nově jméno Kuwohi.

Článek

Změnu názvu odsouhlasila rada pro geografická pojmenování. Vyšla tak vstříc původním americkým obyvatelům, kteří v oblasti žili dávno předtím, než se pohoří Great Smoky Mountains stalo národním parkem.

„Jsme hrdí, že jsme tuto věc podpořili a zdůraznili jsme význam hory pro Čerokíe,“ uvedl za správu oblasti Cassius Cash. „Čerokíové mají silné propojení s Kuwohi a s okolní oblastí. Správa národních parků se těší na další spolupráci a společnou péči o krajinu,“ doplnil.

Server CNN uvádí, že hora Kuwohi je pro kmen původních amerických obyvatel posvátná. Z toho důvodu se vrchol každoročně na několik dní uzavírá, aby se na něj mohli vypravit indiánští žáci a dozvědět se něco o místní historii.

Do parku míří miliony lidí

Podobné změny názvů do jazyka původních obyvatel nejsou ničím ojedinělým. V Austrálii před několika lety změnil jméno největší písečný ostrov světa.  Fraser Island je tak nyní oficiálně K’gari. Národy chtějí těmito gesty alespoň částečně napravit křivdy, které se během kolonizace udály.

V Great Smoky Mountains jde pak o významný krok, je to totiž nejnavštěvovanější národní park v Americe. Loni sem zavítalo 13,3 milionu lidí. Jen pro srovnání, Grand Canyon loni přivítal 4,7 milionu návštěvníků, kalifornský Yosemite pak 3,9 milionu.

Zákazy ani postupná demontáž nezabírají. Nejkontroverznější atrakce Havaje dál táhne

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám