Hlavní obsah

Nadšenci odhalili výhled na Apollonův chrám nedaleko Lednice

Svah pod Apollonovým chrámem na břehu Mlýnského rybníka nedaleko Lednice na Břeclavsku znovu vypadá jako v dobách, kdy se tam v letních dnech opalovaly stovky lidí mířících za koupáním. Iniciátor obnovy lokality už spřádá další plány.

Foto: Milan Vojtek

Vyčištěná pláž a svah pod Apollonovým chrámem.

Článek

Pohled na svah mezi hladinou a chrámem, postupně mizející v náletových porostech, nenechal v klidu Ludvíka Ševčíka. Rozhodl se s tím něco udělat. Inicioval vznik Nadačního fondu Apollo a začal situaci řešit. Myšlenka oslovila další lidi a kromě shromáždění financí se našlo i dost lidí ochotných přiložit ruce k dílu. Dnes historické podobě chybí jen deky se stovkami lidí opalujících se u vody.

„To nevím, jestli bude. Do rybníka nasadili rybáři kapry, je tam teď spousta slámy a objevují se i řasy. Ale to se snad změní,“ říká Ševčík. Před pár dny s dalšími nadšenci očistili i pláž, kde lidé z  kempu před časem instalovali igelit jako ochranu proti zarůstání pláže rákosím. Máme upravený svah i vyčištěnou pláž, teď už stačí ji pravidelně sekat,“ řekl Ševčík. V hlavě již nosí další plány. Chce vyřešit prostor mezi pláží a silnicí z Břeclavi do Lednice. A pomoci mu chce vedení Břeclavi.

Plán přeměny nekončí

„Břeclavská radnice v místě mimo pomoci NF Apollo aktuálně připravuje výstavbu záchytného parkoviště, které oblast u Mlýnského rybníka pro výletníky učiní opět dostupnější a přívětivější,“ představila záměry města mluvčí Ivana Solaříková. „Myslím na cestu lidí po hrázi. Vidím tam velký problém v místě stavidla,“ řekl Ševčík.

Zatímco v další části hráze mohou lidé jít po stezce mimo vozovku, stavidla jinak než v těsném sousedství projíždějících aut nepřekonají. Chceme to vyřešit lávkou. Je mi jasné, že to bude náročnější akce, ale jsme připraveni finanční náklady snížit prací svépomocí. Je spousta práce, kterou zvládneme sami,“ dodal.

Foto: Milan Vojtek

Vyčištěný svah pod Apollonovým chrámem.

Cílem snah je znovu oživit lokalitu. Nebude to snadné, i proto, že na rozdíl od let bývalého režimu výběr cílů dovolených po změně poměrů razantně ovlivnily cesty za koupáním v moři, jemuž rybník nemůže čistotou konkurovat. Ale návštěvníky a koupající se lidi oslovit může. A to i lidi z kempu a dalších možností ubytování u rybníka. I je muž oslovil s žádostí o podporu a zapojení se do očistných aktivit.

„Bohužel bez odezvy. Jen v jednom případě bylo výsledkem, že se sejdeme, ale nic se nezměnilo,“ rekapituluje Ševčík výsledek kontaktu lidí podnikajících u rybníka v cestovním ruchu. I tak se ale nevzdává. S nadšenci a s využitím prostředků, které lidé darovali na transparentní účet Nadačního fondu Apollo, už odvedli kus práce a pokračovat budou dál.

Jihomoravský kraj pomůže spolku v opravě zříceniny hradu Děvičky

Cestování

Výběr článků

Načítám