Článek
„Zatím čerpáme zkušenosti. Už chápu, proč lidé z kuchyně byli první, kdo musel na zámku vstávat. Než se kamna roztopí na optimální teplotu, trvá to tak hodinu a půl, takže vstávat museli ve čtyři hodiny. Na druhou stranu, když tu topíme, tak po jednom dni tu je další dva ještě krásně teplo,“ řekl Jaroslav Bušta, který osobně prozkoumává a zkouší všechny možnosti a vychytávky tohoto nezbytného kuchyňského zařízení.
Vlastní kuchyně se v přízemí zámku nachází už téměř 450 let. Ovšem tato kamna pocházejí až z konce 19. století. Tehdy si je kníže František Josef z Auerspergu objednal u vídeňské dvorní firmy Josef Viktorin. Moderní kachlový sporák s rožněm a grilem se objevil jak na Slatiňanech, tak na druhém hlavním českém sídle rodiny, na zámku Žleby u Čáslavi.
„Na rozdíl od žlebského sporáku byl ale ten náš až do loňska zcela nefunkční,“ prozradil Jaroslav Bušta s tím, že topit se v něm přestalo po druhé světové válce a kuchyň se proměnila ve skladiště.
V zimě bývaly hrady a zámky nedobytnými pevnostmi, dnes v nich pulzuje život
„K prvním opravám došlo až koncem 80. a v 90. letech, ale nebyly příliš kvalitní. Vzhledem k tomu, že se v kuchyni desítky let netopilo, trpěly prostory vlhkostí, která urychlovala degradaci kovových prvků, a bez nové rekonstrukce by se sporáková věžice brzy zhroutila,“ přiblížil kastelán nedobrý stav kamen. Bylo také nutné vyvložkovat 22 metrů vysoký komín.
Velký kachlový sporák na Slatiňanech
- Základ slova sporák je ve slovese spořit, protože umožňoval vařit a péct na jednom zařízení, což šetřilo nejen otop, ale také prostor a čas. Z jednoho topeniště bylo možno vařit v hrncích, smažit v pánvích, péct v troubách, ohřívat vodu, nahřívat nádobí.
- Rozměrná stolová plotna má vyjímatelné kroužky, umožňující přímý kontakt nádobí s plameny. Což se využívá k prudkému smažení.
- Nechybí réchaud, tedy ohřívač nádobí, hotových či zčásti připravených jídel před přeložením na překládací mísy a dále ochranná hrazda proti spálení, mohutná věžice s třemi troubami, kamnovcem na ohřev vody, skříň na příhřev pokrmů a ohřívač talířů.
- Součástí je i francouzský rôtissoire, tedy rožeň, umožňující rožnění masa s automatickým otáčením jehly díky důmyslnému pohonu v komínovém tělese a francouzský grilloir (kamna k roštění ryb) se zatahovací roletou.
„Rekonstrukce přinesla také řadu zajímavých informací z běžného provozu. Například jsme zjistili, že při modernizaci ústředního topení a rozvodů vody byla v roce 1924 zavedena studená voda přímo nad plotnu sporáku,“ poznamenal kastelán. Ten by nyní rád zavedl tematické prohlídky se zaměřením na zámeckou gastronomii.
Kastelánský trénink
„Chci nechat doslova ožít historii. Představuji si, jak skupince nadšenců ukazujeme, co k čemu sloužilo, návštěvníci si zkusí zatopit a třeba u šálku čaje a něčeho dobrého se přeneseme o sto let zpátky. Rád bych také prezentoval staré recepty z dochovaných jídelníčků, byť já sám zde zatím trénuji dle současných receptů,“ neskrývá nadšení z opravy sporáku kastelán.
V současné době je prohlídka kuchyně zařazena jak do Zimního okruhu, na který se mohou návštěvníci vydat v lednu až březnu, tak do rozšířeného prohlídkového okruhu Celým zámkem. Ten bude v provozu od dubna. Termíny speciálních kulinářských prohlídek a přednášek budou zveřejněny na webu objektu.