Hlavní obsah

Na unikátní ptačí pozorovatelnu u Novozámeckého rybníka vede znovu bezpečná cesta

Ornitologická pozorovatelna u Novozámeckého rybníka na Českolipsku je znovu přístupná. Rybník je vyhlášenou ptačí oblastí evropského významu. Přístup k pozorovatelně opravil dřevořezbář, který u břehu rybníka s rodinou žije.

Foto: Michael Polák, Novinky

Přístupová lávka a podesta před ptačí pozorovatelnou u Novozámeckého rybníka jsou nově opravené.

Článek

Stavba umožňuje sledovat a slyšet chráněné druhy ptáků v jejich přirozeném prostředí. „Od začátku února byla vlivem ledu poškozena. To je již minulostí, a tak se díky dokončené opravě můžete projít po nové lávce a z pozorovatelny obdivovat vodní ptactvo a výhled na Bezděz,“ vzkázala na svém webu Správa chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, která se o Novozámecký rybník i pozorovatelnu stará.

Foto: Michael Polák, Novinky

Výhled z pozorovatelny

Z vyhlídky je možné sledovat desítky druhů ptáků. Novozámecký rybník je národní přírodní rezervací, ptačí oblastí v evropsky chráněné soustavě Natura 2000 i mokřadem, mezinárodně významným pro ochranu ptactva, chráněným takzvanou Ramsarskou úmluvou.

Foto: Michael Polák, Novinky

Z pozorovatelny je výhled na zříceninu hradu Jestřebí a Bezděz.

Důvodem pro vyhlášení rybníka jako ptačí oblasti byla ochrana pěti ohrožených druhů ptáků, jeřába popelavého, motáka pochopa, lelka lesního, slavíka modráčka a skřivana lesního.

Stav lávky byl zoufalý

Zajímavostí je, že poškozenou lávku před pozorovatelnou opravil dřevořezbář, který pár metrů od pozorovatelny se svou rodinou žije. Filip Kubeš na kritický stav lávky sám upozornil. „Já jsem je uháněl, že to je ve špatném stavu. Bydlíme tu, chodí tam naše děti, a tak jsem upozorňoval, že by bylo dobré, aby se to opravilo. Tím jsem si vlastně sám sobě nahrál. Ale nebyl to zcela úmysl,“ popsal Novinkám.

Stav lávky před pozorovatelnou byl podle Kubeše před opravou zoufalý. „Bylo to už jednou opravované, ale pouze ta pochozí část. To, co bylo ve vodě, pilíře, tak to bylo původní a z osmdesáti procent shnilé. Hrozilo, že to celé spadne do vody,“ řekl s tím, že původní lávka byla ze smrkového dřeva, ta nová je z akátu a modřínu. „Akát je pod vodou a modřín je nad vodou,“ upřesnil dřevořezbář.

Foto: Michael Polák, Novinky

Stav lávky před pozorovatelnou byl zoufalý. Nyní je lávka opět funkční.

Špatný technický stav se podle něj týkal jen lávky, a ne samotné pozorovatelny. „Té nic není. Výhledově se tam bude muset dělat nová podlaha a schody, poněvadž to jsou části, které trpí, ale zbytek je v pořádku. Pozorovatelna na rozdíl od lávky stojí na ocelových pilířích, ta vydrží ještě dlouho,“ dodal řezbář.

Nejkrásnější i nejvyšší. Český vodopád, který musí alespoň jednou v životě spatřit každý

Tipy na výlety
Související témata:
Novozámecký rybník

Výběr článků

Načítám