Hlavní obsah

Na raftu se plaví z Česka do Černého moře. Díky rozbouřenému Dunaji potkali Pellegriniho

Blansko

Jmenuje se Ferda, občas trochu uchází, pokud nemá pořádně utažené ventily, a účastní se výpravy, které by mu mohla i luxusní plavidla závidět. Je to úplně obyčejný dvoumístný raft poháněný dvěma pádly. S českou vlajkou, hrdě umístěnou na zádi, a dvoučlennou posádkou ve složení Zdeněk a Kurt, si to Ferda šine samospádem z Blanska do Černého moře.

Raftem z Blanska až do Dunaje plují kamarádi Zdeněk a Kurt.Video: Zdeněk Slouka

Článek

„Po 17 dnech jsme zdolali asi 150 kilometrů. Sedíme pod majestátným hradem Děvínem na soutoku řeky Moravy s Dunajem a čekáme, až v něm opadne vysoká hladina vody, aby byl bezpečný. Kdy a jestli vůbec do Černého moře doplujeme? No to by mě taky zajímalo,“ řekl Novinkám s úsměvem osmatřicetiletý Zdeněk Slouka. O této výpravě prý léta snil.

Na Den dětí

Pokud dvojici dobrodruhů nedojde odvaha a Ferdovi vzduch, urazí trasu dlouhou přes 3000 kilometrů a procestují deset států. Už teď toho pánové prožili tolik včetně setkání s novým slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim, že by to vydalo na knihu. A to se přitom plavili ve skutečnosti jen pouhých šest dní. Neustále čelí technickým problémům, zatím ale zdárně.

Foto: archiv Zdeňka Slouky

Zdeněk Slouka si udělal v sobotu na Děvíně selfíčko s novým slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim, který rafťákům popřál šťastnou plavbu.

Nejnáročnější bylo prvních třicet kilometrů po řece Svitavě z Blanska do Brna. Vody je málo a ostrých kamenů na dně řeky mnoho, takže gumový Ferda byl v ohrožení. Dvojice vyplula od blanenského akvaparku 1. června, tedy na Den dětí. Přišlo ji i s darem na cestu v podobě buchet vyprovodit zhruba 200 fanoušků. Plavbu dobrodruhů nyní sledují na sociálních sítích.

Chronicky nemocná Češka vylezla na Everest. Při sestupu ji postihla sněžná slepota

Cestování

V Brně kluci přenášeli raft kolem 12 jezů. Pak se potýkali s úpalem a museli si udělat přestávku. Na Dyji se cvakli. Voda zničila vybavení za 40 000 korun. Štěstí v neštěstí měli pod Děvínem, kde si vysoká hladina Dunaje vyžádala další přestávku. Čekání jim zkrátil prezident.

Plavebním oříškem je Bratislava

„V sobotu se dívám, že přijíždí nějaký konvoj aut, a v něm nově zvolený slovenský prezident. Tak jsem ho pozdravil a řekl mu, že na raftu proplouváme přes Slovensko. Popřál nám šťastnou plavbu. Milý chlapík, lidi ho tu srdečně zdravili,“ uvedl Zdeněk.

Foto: archiv Zdeňa Slouky

Tým vyplul 1. června z Blanska a do Černého moře to má na raftu Ferda 3000 kilometrů.

Výpravu z Blanska až do Černého moře pojala dvojice v dobrodružném stylu. Znamená to, že zásadně spí u vody ve stanech. Cestují nalehko. On toho Ferda ani moc neuveze. Dlouho dopředu se sice neplánuje, ale o to bedlivěji se sledují průtoky a stavy hladiny na Dunaji, předpovědi počasí a studují se břehy Dunaje a jeho přístaviště. Oříškem je Bratislava.

„Před pěti lety, když jsem s dětmi sjížděl Svitavu, tak mě napadlo, že každý jezdí k moři autem, autobusem anebo letí letadlem. Ale proč ne lodí? Každá řeka přece teče do moře, tak se tam dá doplout,“ dodal s úsměvem Slouka.

Na Blanensku jedenáct let hospodařil na své farmě, a jak říká, po celou dobu z ní nevytáhl paty. Farmu před časem prodal a s kamarádem Kurtem se rozhodl podívat se trochu do světa a podniknout své největší životní dobrodružství.

Dvacetiletý Čech vyrazil na cestu kolem světa. Chce ji zvládnout bez letadel a nevynechá ani Afghánistán

Cestování

Výběr článků

Načítám