Hlavní obsah

Na pojízdný kufr řidičák? Japonsko chce zabránit bizarním nehodám

Vidět turisty, jak jedou usazeni na elektrickém kufru? V Japonsku žádný zvláštní výjev. Vzhledem k nedávným incidentům bude země vycházejícího slunce po lidech nicméně vyžadovat, aby u sebe nosili platný řidičský průkaz. Pojízdné kufry, které jsou zároveň skútrem, totiž spadají z hlediska zákona do stejné kategorie jako třeba mopedy.

Foto: Profimedia.cz

Kufr a skútr v jednom. Nevšední vozítka jsou v Asii oblíbená.

Článek

Pojízdná zavazadla se stala velmi populárními. Na letištích či vlakových nádražích majitelům umožňují snadný a pohodlný přesun. Už několik velkých japonských letišť ovšem pasažéry vyzvalo, aby poněkud bizarně vypadající vozítka nepoužívali. Začíná totiž docházet ke kolizím a nehodám, informuje server Independent.

Pojízdné kufry spadají do stejné kategorie jako elektrokola či mopedy, což znamená, že se na nich může jezdit pouze s bezpečnostním vybavením. Některé totiž drandí rychlostí až 13 kilometrů v hodině.

První svého druhu

V červnu se jistá Číňanka studující v Japonsku stala historicky první osobou, která stanula před soudem za řízení na kufru bez řidičáku. S vozítkem navíc jezdila v Ósace po chodnících.

Ve stejném městě byly v průběhu července úřady upozorněny na malého chlapce, jenž na kufru jezdil po rušné nákupní čtvrti. Rodina byla velmi překvapena, že je něco takového zakázané.

I z toho důvodu vyzvala policie prodejce, aby zákazníky upozornili, za jakých podmínek se mohou a nemohou kufry využívat. Úřady se obávají o bezpečnost na ulicích, vozítka by ale mohla negativně přispět i k masovému cestovnímu ruchu.

Masový turismus má v Japonsku jeden nevšední výsledek. Přibývá slavných jelenů

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám