Hlavní obsah

Na pláži, a přitom v jeskyni. Benagil je klenotem Algarve

Většina navštívených pláží po letech tak nějak splývá a podle fotek se z paměti jen horko těžko loví názvy a lokality. Některé písečné krásky se ale nacházejí v kulisách tak jedinečných, že na ně zapomenout nelze. A přesně to je případ Benagilu v portugalském Algarve. Pláž v tamější jeskyni si prostě nespletete. A když jsme u toho, ani jeskyni samotnou, ozařuje ji totiž modré „oko“ oblohy.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Benagil je jedním z mnoha lákadel nejjižnějšího portugalského regionu.

Článek

Vesnička Benagil v Algarve žila ještě na konci 20. století téměř výhradně z rybolovu. S celosvětovým rozvojem turismu se ale rozkřikla informace o tamějším unikátu, jeskyni Benagil, a postupně se z vesničky stala oblíbená dovolenková lokalita.

Přírodní katedrála

Mořských jeskyní je na půvabném písečném pobřeží Algarve několik, Benagil je však jedinou, v níž eroze vytvořila otvory nejen ze strany, ale i shora. Proniká tak do ní slunce, které ve správnou denní dobu doslova rozsvítí jeskyni s pláží, jež vypadá jako vytvořená umělou inteligencí.

Foto: Profimedia.cz

Dílo přírody působí dojmem sakrální stavby.

Jeskyně díky otvoru připomíná přírodní chrám a bývá hojně připodobňována k římskému Panteonu. Benagil je nejen jedním z největších lákadel Algarve, ale také jednou z nejfotogeničtějších mořských jeskyní na světě.

Pláž jako z pohádky, kterou znají jen místní

Cestování

Doplout i doplavat?

Dostat se do ní je možné dvěma postranními klenutými otvory. Jeskyni je možné navštívit v rámci výletu na člunu, kajaku či paddleboardu. Odvážnější jedinci na ni mohou doplavat i ze sousední stejnojmenné pláže. Dobrý plavec by se měl k jeskyni vlastními silami dostat během deseti minut, tato varianta však z bezpečnostních důvodů není doporučována.

Foto: Profimedia.cz

Pláž pod vesnicí Benagil je ve sezoně velmi oblíbená.

Foto: Profimedia.cz

Eroze vytvořila v jeskyni několik otvorů. Ze strany se do ní dá doplout, shora ji ozařuje slunce.

V jeskyni je za odlivu možné z lodi či jiného plavidla vystoupit na malou písečnou pláž, je však třeba počítat s tím, že v sezoně do ní kvůli nevšednímu půvabu míří větší množství návštěvníků. Lepší je tak vyrazit brzy ráno. Nejideálnější podmínky na focení jsou místními doporučovány v časných ranních hodinách v květnu či září, kdy světlo ozařuje stropní otvor v ideálním úhlu.

Tříhodinový lodní výlet z Albufeiry, která je jedním z nejoblíbenějších turistických letovisek Algarve, stojí dospělého podle termínu od třiceti eur (756 korun). Vyjma Jeskyně Benagil jsou po cestě k vidění i další půvabné přírodní úkazy Algarve – skalní Vítězný oblouk v Carvoeiru, Kapitánova jeskyně a tajné pláže, na které je těžké dostat se po svých. Rozhodně však stojí za návštěvu, stejně jako další četná lákadla Algarve.

Divokou vodou s dvojníkem Enrique Iglesiase

Cestování

Jedna z nejkrásnějších portugalských pláží láká na útesy ve tvaru srdce

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám