Hlavní obsah

Na pláž, na plantáž i do chomoutu. Perlu Indického oceánu Češi milují

Mauricius je ostrovem mnoha lákadel. Najdete na něm jedny z nejkrásnějších pláží světa, destilují se tam výborné rumy a Češi tam navíc mohou legálně vstoupit do svazku manželského v exotických kulisách. Oblíben je ale i mezi milovníky vodních sportů a přírody. Koneckonců, jednoho z nejoblíbenějších představitelů tamější fauny objevil právě Čech.

Foto: Profimedia.cz

Mauricius je exotika jako vyšitá. Vyjma těch nejkrásnějších pláží nabízí i četné přírodní zajímavosti.

Článek

Mark Twain kdysi řekl, že napřed byl stvořen Mauricius a až poté ráj, který je jeho kopií. A navštívíte-li na perle Indického oceánu ta správná místa, nejspíš vám nezbude než přitakat v němém úžasu.

Kde krása střídá nádheru

První lokalitou, kterou při návštěvě Mauricia vskutku nechcete vynechat, je poloostrov Le Morne Brabant na jihozápadě. Najdete tam ty nejluxusnější hotely, rozlehlá golfová hřiště, a hlavně ty nejpůvabnější pláže s jemným pískem, čilým podmořským životem a úžasným výhledem.

Pokud si dovolenou představujete jako polehávání pod slunečníkem z trávy s barevným koktejlem v ruce a výhledem lemovaným svěže zelenými palmami, tyrkysovou vodou a dramatickou horou Le Morne, tady budete na správném místě. Půvabné pláže jsou sice rozesety různě po pobřeží ostrova, ale hezčí než tyto zaručeně nenajdete.

Foto: Profimedia.cz

Na Le Morne se nacházejí ty nejluxusnější pláže a hotely.

Niagarské vodopády, které skoro nikdo nezná

Cestování

Mauricius právě díky úžasně exotickým kulisám láká nejen dovolenkáře, ale i české snoubence, které nebaví tradiční svatební kolotoč typu: zda pozvat i tetičku z třetího kolene, jaká je správná výška svíček a co když, probůh, květiny nebudou ladit se šaty družiček.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Některé hotely se na svatby a líbánky specializují a pobyt v nich je možný pouze nad osmnáct let.

Svatba na klíč

Není to sice tak, že kdybyste dostali chuť se vzít až na Mauriciu, do týdne to bez problémů klapne, ale pokud svůj plán na svatbu tam začnete chystat na českých úřadech s předstihem, je svatba na Mauriciu paradoxně jednodušší než v řadě evropských zemí. Značnou část formalit doma i na místě za vás navíc může vyřídit vhodně zvolená cestovní kancelář, která s tím má zkušenosti.

S potřebnými dokumenty je pak vše velmi jednoduché. Ve zvoleném hotelu vám dají na výběr z několika vhodných míst pro obřad, typů kytic, příchutí dortu, druhů přípitku – a hurá do chomoutu. Přivézt si kromě dokladů musíte jen šaty. O vlasy a make-up se vám postarají. Ač se budete brát v přirozeně nádherných kulisách, nepodceňte výběr fotografa. Ten hotelový nemusí stát za nic.

Foto: Daniel Stavro Girizd

Botanická zahrada Pamplemousses je pro focení svatebních snímků jako dělaná.

A když jsme u toho přípitku, šampaňské je sice vždy skvělou volbou, ale Mauricius si říká o drink na bázi rumu. Zvolit tak můžete koktejl s brčkem a paraplíčkem nebo jako znalci zdejší rum popít čistý. Výlety do rumérií patří koneckonců k jedněm z nejoblíbenějších na ostrově a na výběr je jich dostatek. Návštěvu destilérky můžete spojit i s výletem na plantáž cukrové třtiny, z níž se lihovina vyrábí.

Na ostrově se také přesvědčíte, že není plantáž jako plantáž. Vyjma třtinových se snad ještě větší oblíbenosti těší ty čajové. Čaj a rum patří spolu s vanilkou k nejčastějším suvenýrům z ostrova. Ve výrobně čaje můžete opět zhlédnout celý proces od třídění a sušení listů po tvorbu oblíbených směsí a samozřejmě i ochutnávku. Stejně jako rum, tak i čaj se většinou degustuje v nabílených koloniálních sídlech, které jako by vypadly z historického filmu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Koloniální vily si na Mauriciu zachovaly atmosféru.

Největší leknín světa

Mauricius se dále honosí značnou biologickou diverzitou. Najdete na něm 691 původních druhů rostlin, z nichž 273 je endemických, nemluvě o množství těch importovaných. Na ostrově se nachází hned několik botanických zahrad, které by při návštěvě bylo škoda vynechat.

Nepředstavujte si přitom skleník s palmami a několika kapradinami, jak tomu může být zvykem v tuzemských podmínkách. Právě zdejší zahrady jsou opravdovým rájem na zemi rozkládajícím se v obrovských venkovních prostorách se staletými alejemi a jezírky, z nichž přechází zrak.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Romantika je na Mauriciu téměř zaručena.

Tou vůbec nejvyhledávanější je botanická zahrada Sira Seewoosagura Ramgoolama, známá též jako Pamplemousses. Její historie sahá do první poloviny 18. století a je považována za nejstarší botanickou zahradu na jižní polokouli. Najdete v ní 650 druhů rostlin, mezi které patří kupříkladu 85 druhů palem nebo největší leknín světa, viktorie královská. Její listy dosahují až třímetrového průměru a udrží prý nad hladinou i více než 20kilové dítě. Už v 18. století jej objevil Čech Tadeáš Haenke.

Vyjma obrovského množství rostlin z různých částí světa můžete v zahradě obdivovat i želvy obrovské, jedny z nejdéle žijících tvorů na planetě.

Foto: Profimedia.cz

Viktorie královská je jednou z ozdob nejoblíbenější mauricijské zahrady.

Za bohy i vodopády

Navštívit můžete několik národních parků a přírodních rezervací s mnoha vodopády, z nichž nejznámější je 100metrový Chamarel. Mauricius je vyhledávanou lokalitou pro pozorování mnoha druhů ptáků, přičemž někteří patří mezi silně ohrožené.

Nejznámějším opeřencem ostrova ale i dnes zůstává dávno vyhynulý dronte mauricijský, známý také jako dodo nebo blboun nejapný. Se vzrostlým nelétavým ptákem se na každém rohu setkáte v podobě suvenýrů, nejčastěji vyřezávaných ze dřeva.

Stálicí mezi výlety po ostrově je už od sedmdesátých let sedmibarevná země v oblasti Chamarel. Geopark s dunami z lávového písku v barvách červené, hnědé, fialové a žluté patří mezi nejfotografovanější scenerie.

Foto: Profimedia.cz

Sedmibarevnou zemi při návštěvě ostrova nelze vynechat.

Značná část mauricijských památek je náboženského charakteru. A věřící tam pospolu žijí zcela poklidně. Na jedné ulici můžete narazit na hinduistický chrám, křesťanský kostel i muslimskou mešitu. Slunce svítí, květiny voní a nikomu to nevadí. Nejrozšířenějším náboženstvím je s přehledem hinduismus, k němuž se hlásí více než polovina obyvatel.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ganéša v posvátném jezeře Ganga Talao

Pokud byste měli vybrat jen jedno spirituální místo k návštěvě, zvolte Grand Bassin či v originále Ganga Talao. Jezero v kráteru vyhaslého vulkánu je posvátným místem hinduistů s pestrobarevnými sochami Ganéši a dalších bohů. Přehlédnout nemůžete monumentální desítky metrů vysoké sochy Šivy a Durgy.

Příznivci adrenalinovějších zážitků mají příležitost se vyjádřit při četných vodních sportech, z nichž některé jsou v luxusnějších hotelech již zahrnuty v ceně pobytu. Velmi oblíbené je díky bohatému podmořskému životu korálového útesu táhnoucího se v délce 150 kilometrů kolem ostrova i šnorchlování či potápění.

Foto: Profimedia.cz

Vodopád Chamarel je jedním z mnoha lákadel ukrytých v bujné zeleni.

Nejvyhlášenější je však tamější kitesurfing, pro který jsou na Mauriciu jedny z nejlepších podmínek na světě. A kdo se na sportovní výkony raději dívá, může vyrazit do hlavního města Port Louis na koňské dostihy. Na Mauriciu si to své najde prostě každý.

Svatba v ráji? Je jednodušší, než byste si mysleli

Cestování

Za největší francouzskou exotikou na úchvatný Réunion

Cestování

Výběr článků

Načítám