Hlavní obsah

Na Neklidu v Krušných horách má vzniknout nová lanovka i sjezdovka

Nová sedačková bublinová lanovka a sjezdovka pro méně zdatné lyžaře má do čtyř let začít vznikat v lyžařském areálu Neklid, tedy na svahu mezi Božím Darem a Klínovcem (1244 m) v centrální části Krušných hor.

Foto: Skiareál Klínovec

Vyznačení vedení plánované nové šestisedačkové bublinové lanové dráhy na Neklidu

Článek

„Náklady na stavbu lanovky i sjezdovky včetně nového zasněžování odhadujeme na zhruba 210 milionů korun. Stavbu bychom chtěli začít realizovat odhadem do čtyř let,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová s tím, že nová lanovka nemá nahradit původní lanovku Štikovka.

Sjezdovka, lanovka i umělé zasněžování

„Jedná se o zcela novou lanovku. Umístěna bude zhruba čtyři sta metrů od té stávající a v její bezprostřední blízkosti bude také zmiňovaná nová modrá sjezdovka, která by měla mít délku kolem jednoho kilometru,“ vysvětlila Hoffmannová, podle níž má lanovka začínat pod silnicí z Božího Daru na Klínovec, zhruba v prostoru pod větrnými elektrárnami. „Obsluhovat bude nejen novou sjezdovku, ale i stávající tratě na Neklidu,“ doplnila.

Další investice budou především do dalších systémů zasněžování. Po covidových sezonách podle Hoffmannové na Klínovci marně doufali, že se jim podaří dohnat vysoké ztráty.

Na Klínovci chtějí zpřístupnit vysílač. A také otevřít restauraci

Cestování

Aktuálně se proto prioritně soustředí na přípravu nových retenčních nádrží a čerpací stanice pro zasněžování. „Tato investice nám umožňuje získat větší zásoby sněhu a tím i delší a kvalitní lyžování pro naše zákazníky,“ vysvětlila Hoffmanová.

„Nádrže budou umístěny v údolí potoku Bílá voda nad stávajícími retenčními nádržemi našeho areálu. V současné chvíli probíhají zejména detailní geologické průzkumy a vyhodnocení geofyzikálních průzkumů, které jsme v průběhu léta provedli,“ prozradila mluvčí.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Jednou z vydařených akcí, která se na Neklidu uskutečňuje pravidelně, je takzvaný Kiwi Cup, kdy se lyžaři převléknou do historického oblečení.

„Celkové náklady za výstavbu retenčních nádrží a budovy vysokokapacitní čerpací stanice zasněžování jsou v tuto chvíli, právě s ohledem na probíhající geo vyhodnocení, nejasné. Pokud půjde vše dobře, odhadujeme náklady na asi 160 až 180 milionů korun,“ doplnila Hoffmanová. „Optimisticky předpokládáme zahájení realizace stavby na jaře přespříštího roku a dokončení a spuštění do provozu na podzim roku 2027,“ dodala.

Na konci září zahájil Skiareál Klínovec předprodej sezonních skipasů se slevou. Dlouhodobě nejprodávanější celodenní skipas pro dospělého má stát opět 990 korun.

FOTO: Krušné hory na prahu CHKO. Místní příroda vám učaruje

Lifestyle
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám