Hlavní obsah

Na největším pivním festivalu světa se předvedly stovky vyšňořených Bavorů

Mnichovský Oktoberfest je asi celosvětově nejznámější německou akcí na světě. Každoročně jej navštíví miliony návštěvníků a letošní 189. ročník, který odstartoval 21. září, už je v plném proudu. Není však jen svátkem piva, ale i bavorských tradic. V neděli prošel ulicemi Mnichova každoroční průvod stovek Bavorů v tradičních oděvech za doprovodu dechových kapel.

V Mnichově začal OktoberfestVideo: Reuters

Článek

O události, kterou si nenechají ujít tisíce milovníků zlatavého moku a německých tradic, informovala agentura Reuters, která zveřejnila i video z jedné z nejoblíbenějších akcí festivalu.

Tradiční kostýmovaný průvod se v ulicích Mnichova každoročně koná druhý den Oktoberfestu a pro účastníky je příležitostí vytáhnout to nejlepší bavorské oblečení.

Muži tradičně oblékají kožené kalhoty maximálně po kolena, kostkovanou košili, vysoké vlněné ponožky a alpský klobouk s pérem, ženy nosí lidový kroj dirndl sestávající z šatů se šněrováním vpředu, blůzy a zástěry.

Nejsladší město Evropy se ukrývá v Německu. A rozdává kilogramy navíc všem příchozím

Cestování

Průvod se těší velké oblibě

Z pouhého pohledu na zástěru pak muži tradičně poznají, zda je dáma zadaná, nebo svobodná. Pokud je její mašle uvázána vlevo, mají teoreticky šanci, mašle na pravé straně znamená, že žena není k mání.

„Chodím se dívat na průvod už dvacet let, znovu a znovu, většinou vyjde takto nádherné počasí. Je to tradice, kterou miluji, dechová hudba, prostě nádhera,“ uvedl návštěvník Uschi Ritzenhoff. A zdaleka není sám. „Jsem tu každý rok, jsem štamgast, vždycky mě najdete na stejném místě,“ dodala z publika Liane Joasová.

Oktoberfest má svůj původ v oslavách svatby prince Ludvíka Bavorského s Terezou Sasko-Hildburghausenskou roku 1810, zakončených koňskými dostihy. Přehlídka se poprvé oficiálně konala roku 1835 na počest 25. výročí svatby slavného páru.

Na prostranství Theresienwiese se letošní Oktoberfest koná do 6. října v 17 velkých a 21 malých stanech. Cena piva se letos pohybuje mezi 13,60 až 15,30 eura (342 korun až 387 korun) podle značky a lokality.

K malebnosti dolního toku Mosely přispívají i nádherná městečka na jejích březích

Cestování

Zaplatila za pokoj s nádherným výhledem na pláž. Dostala plakát visící před oknem v podzemí

Cestování

Výběr článků

Načítám